“Help! Mijn puppy bijt me!” Dit is wat je kunt doen

mijn puppy bijt me

Collega-vakvrouw Eva schreef eerder dit jaar al over puppy’s die hun tanden overal inzetten. Het is normaal gedrag van pups om ook in delen van jouw lichaam te bijten. In deze blog lees je waarom ze dat doen, wat je ermee kunt (en wat vooral niet), hoe je het voorkomt, wat je nodig hebt om het om te vormen en hoe je er het beste mee kunt omgaan.

Hap- en bijtgedrag van pups

Allereerst is het goed om te weten hap- en bijtgedrag van pups VOLKOMEN NORMAAL is. Dat heeft verschillende redenen:

 • Puppy’s verkennen de wereld met hun mond en dus ook met hun vlijmscherpe melkgebit. Het vastpakken, happen en bijten heeft dus niets te maken met agressie.
 • Ze krijgen tanden, en dit is voor een pup een soms pijnlijke periode die wel 2-3 maanden kan duren. Iets vasthouden, ergens in bijten/kauwen helpt ze.
 • Ze spelen met hun broers en zussen en gebruiken daarbij vaak hun tanden om (succesvol) spel en aandacht aan te wakkeren.
 • Alle pups gebruiken hun tandjes, maar bereid je ook voor op het type hond: bepaalde rastypes kunnen ooit gefokt zijn voor het bijten, hoeden en achtervolgen van kleine, snel bewegende dingen. Andere types kunnen geneigd zijn om van alles binnen handbereik op te pakken en vast te houden, inclusief je handen en armen. In deze blog lees je meer over het kiezen van een ras dat bij je past.

Wat te doen:

Wanneer je een pup in jullie huis brengt, is het jouw taak om een veilige haven te creëren en een vertrouwensband op te bouwen. Je pup is nog een baby en weet nog helemaal niets over samen leven met jouw gezin; hij/zij moet letterlijk alles nog stap voor stap leren om zich zo optimaal mogelijk aan te kunnen passen. 

Het allerbelangrijkste is om je pup op te zetten voor succes; voorkom zo veel mogelijk ongewenst gedrag! Zo leert je pup meteen het gewenste. Maak je huis ‘puppyproof’. Gebruik bijvoorbeeld hekjes of een puppyren en ruim alles binnen puppy-bereik op. Lees je daarnaast heel goed in over gedrag, emoties en leren bij honden. Zorg voor heel veel rustmomenten en voorkom overprikkeling. Dat laatste leidt meestal namelijk tot meer happen en bijten.

Speel niet met je handen en voeten! Voorkom dat de pup jouw handen en voeten als bijtspeelgoed gaat zien. Zorg er zeker wél voor dat je kleine viervoeter altijd allerlei geschikt bijtspeelgoed tot zijn/haar beschikking heeft en geef dit aan de pup nog voordat hij/zij in iets van jou kan gaan bijten. Zo leer je je pup waar hij/zij zeker wél in mag bijten/happen. Hoe je jouw pup op een positieve wijze spelen en loslaten van het speelgoed aanleert lees je hier.

Als je pup in jou hapt of bijt, kun je een hoog AU geluid laten horen. Veel pups herkennen dit van spel in het nest en stoppen (even) met happen/bijten. Beloon dit met een rustige vorm van aandacht en aanraking. Als je juist heel druk gaat doen, kan dit juist weer aanzetten tot bijten. Je kunt gewenst gedrag ook altijd belonen met iets lekkers of een speeltje om in te bijten. 

Hapt of bijt de pup toch door? Verwijder jezelf dan precies op dat moment kalm uit de interactie, zonder drama. Dit is een duidelijke boodschap die de pup met herhaling en consequent zijn zeker zal gaan begrijpen. Belangrijk is wel dat alle leden van het gezin zich hier consequent aan houdt! Ook aan kinderen in het gezin is begeleiding en uitleg daarom nodig.
Dat betekent dat het spelen, plezier, aandacht even voorbij is. Kom na een paar seconden rustig weer terug en zorg ervoor dat je pup ergens anders in kan bijten en op tijd rust krijgt. 
Zorg ervoor dat je je pup beloningen, aandacht en complimenten geeft als hij gewenst gedrag laat zien bij interactie, spel en aanraking.

Grote ruimte? Ga dan achter een deur of hekje staan ​​waar je puppy geen toegang toe heeft om je te blijven bijten. Zorg ervoor dat je pup andere spullen heeft om in te happen/bijten. Dat kan bijvoorbeeld zijn:

Je zou binnen een paar dagen een grote afname moeten zien in de intensiteit van het bijten en het aantal bijtpogingen. Alle gezinsleden en gasten moeten wel consequent zijn om dit te laten werken.

Pas op met een time-out. Je pup oppakken en wegzetten of naar een andere plek lokken kost te veel tijd, praten en aandacht om een ​​effectieve boodschap te zijn. De boodschap komt niet echt aan. Het is wél heel belangrijk om je pup op tijd rust te geven op zijn eigen veilige rustplek. Zo’n fijne veilige plek heb je ook nodig om je pup te leren relaxt alleen te zijn. Een pup heeft gemiddeld 16-18 uur per etmaal rust nodig om te kunnen herstellen van alle indrukken en het giga snelle groeiproces. Gebeurt dit niet? Dan zien we vaak een overprikkelde pup die moeilijker leert en meer ongewenst gedrag laat zien door een gebrek aan rust en slaap.

Waarom bovenstaande tips werken

 • Je pup zal leren dat we niet reageren op bijten met spel, aandacht of zelfs maar een negatieve reactie. Al deze dingen kunnen leuk zijn voor een pup. Ook negatieve aandacht is aandacht.
 • Je pup zal leren zichzelf te vermaken met andere activiteiten die jij mogelijk maakt en stimuleert. Zodra ze zich realiseren dat het bijten niet werkt, zullen ze zichzelf uiteindelijk naar iets anders leiden.
 • Je pup zal geschikte manieren zoeken om jouw aandacht te trekken. Denk aan naar je toe komen, kijken, gaan zitten of aan je voeten liggen. Beantwoord dit soort attent gedrag dus regelmatig met aandacht en contact.

Wat je vooral niet moet doen:

 • Vermijd bovenal fysieke straffen! Het is ondoeltreffend en wreed. Je creëert zo zeer eenvoudig angst, agressie, verwarring en miscommunicatie. Lees hier meer over waarom straffen vaak niet werkt.
 • Ik heb mensen in de loop der jaren vreselijke (zij het goedbedoelende) adviezen horen geven. Van het dichtknijpen van de mond van uw puppy, tot het op hun rug drukken tot het muilkorven om het bijten te stoppen. Dit is traumatiserend voor je pup en je bedoelde boodschap zal niet aankomen. Angst en onzekerheid groeit hierdoor wel!
 • Puppybijten heeft niets met dominantie te maken.

Nog een paar andere suggesties

 • Het is ook belangrijk om een fijne, comfortabele plek voor je pup te hebben, zoals een puppyren (met vertrouwd kleedje, speeltjes en kussen/mandje of bench erin). Het geeft je een pauze van je pup en het is een veilige plek voor je pup om tot rust te komen en zelfstandig te leren zijn. -> of hier door linken naar blog over alleen zijn leren?)
 • Zorg ervoor dat je pup voldoende rubberachtig bijtspeelgoed heeft, dagelijks aan lichaamsbeweging doet en niet te veel in de bench zit. Als niet aan zijn behoeften wordt voldaan, duurt het langer voordat het happen is gedoofd.
 • Zorg ervoor dat je pup de juiste hoeveelheid maaltijden per dag eet. Verwerk eventueel een deel ervan in een kong tbv bench/ren training en/of om hem mee bezig te houden om zo happen te voorkomen in bepaalde contexten.
 • Dingen waarvan we denken dat ze strafbaar zijn, zoals de pup wegduwen, tegen hem schreeuwen, enz., kunnen als leuk, speels gedrag door je pup worden beschouwd en kunnen bijten aanmoedigen. Wees bij het doen van de bovenstaande oefeningen zo stil en kalm als je kunt.

Wanneer je je zorgen moet maken over een bijtende pup

Als afsluiter nog even dit. Zoek een gecertificeerde professional via bijvoorbeeld via de NVGH als jouw pup:

 • Gromt of bijt wanneer iemand in de buurt van bronnen met bepaalde waarde komt. (Voedsel, speelgoed, enz.)
 • Verstijfd en starend naar de persoon voordat hij bijt.
 • Continu zo hard bijt, dat hij de huid tot bloedens toe stukmaakt.
 • Blaft, gromt of bijt (niet in spel) naar nieuwe mensen die het huis binnenkomen.
 • Snauwt of gromt naar kinderen. In mijn eerdere blog lees je meer over stress-signalen.