Je hond laten ontspannen

ontspannen hond shiatsu

Het aan kunnen raken en laten ontspannen van je hond is heel belangrijk. In deze blog ga ik je aan de hand van voorbeelden vertellen waarom dit zo belangrijk is en hoe ook jij kunt leren jouw hond te laten ontspannen.

Ontspanning en onderlinge band

Bij dit voorbeeld ga ik er even vanuit dat je een goede en veilige band met je hond hebt en zijn signalen goed kunt lezen. Als jullie band goed is dan werkt aanraken, aaien, kriebelen en masseren ontspannend. Dit komt omdat er dan twee stoffen vrijkomen.

Oxytocine: Dat is het hormoon dat bij veiligheid en geborgenheid vrij wordt gemaakt (bijvoorbeeld bij het zogen van pups)

Endorfine: Zorgt ervoor dat je, je gelukkig voelt. Bloeddruk en hartslag dalen waardoor je ontspant. 

Ontspannen bij de dierenarts of trimsalon

Als je hond gewend is om overal aangeraakt te worden dan geeft een bezoekje aan de dierenarts of trimsalon veel minder stress. Als je hond geen stress ervaart is het hanteren makkelijker en hoeft er niet gefixeerd te worden. Fixeren is het zo vasthouden van je dier dat het zichzelf en anderen geen pijn kan doen en dat je bijvoorbeeld aan een poot kunt zitten zonder dat de hond deze terug kan trekken. Het wordt ook wel een dwanggreep genoemd.

Je kunt je vast wel voorstellen dat dit veel minder prettig is. Ook kun je bij stress wat valse uitslagen krijgen, zoals een temperatuur, ademhaling en hartslag die stijgen. Niet handig als deze gecheckt moeten worden bij de dierenarts. 

Pijnherinnering 

Een goed voorbeeld van pijnherinnering is dat een hond oorontsteking heeft. Dit kan ontzettend pijnlijk zijn. Als de hond niet gewend is dat er aan zijn oren wordt gezeten, dan leert de hond nu dat aan je oren zitten pijn doet.

Ook als de ontsteking weg is zal deze hond het niet leuk vinden als je aan zijn oren wilt zitten. Hij heeft namelijk geleerd dat aan je oren zitten pijn doet. Als je hond echter gewend is dat je aan zijn oren zit en het moet een keer behandeld worden dan is het gerust wel vervelend, maar daarna vaak geen probleem meer om er weer aan te zitten.

Gezondheid controleren 

Als je jouw hond overal kunt aanraken dan kun je ook veel beter zijn gezondheid in de gaten houden. Bijvoorbeeld de huid checken op plekjes, parasieten, etc. Maar ook door letterlijk te voelen of het ergens warmer of kouder voelt of dat een spier misschien wat harder dan normaal aanvoelt.

Leer hoe je jouw hond kunt laten ontspannen (kortingscode!)

Kortom, maak fijne momenten van aanraken van je hond! Niet alleen voor de gezelligheid, maar ook zeker voor de gezondheid! Wil jij op een fijne en nuttige manier je hond leren ontspannen en lekker in zijn vel laten zitten? Na het volgen van deze online workshop weet je precies hoe je dat voor elkaar krijgt. Maak uiterlijk 30 juni 2021 gebruik van de Vrouw&Dier kortingscode en krijg 25% korting op deze fijne ontspannende workshop: vrouwendier25.

Laatste berichten van Jill Kinkelaar (alles zien)