How to? Het borstelen van je hond

borstelen hond trimster

Na al vele blogs te hebben geschreven over mijn vak, wat wij als trimsters doen en hoe wij het dierenwelzijn kunnen verbeteren, wil ik even terug gaan naar de basis. Eén van de meest gestelde vragen die ik krijg is namelijk: “Dana? Hoe borstel ik mijn hond? En wat heb ik hiervoor nodig?” In deze blog wil ik de basics voor het borstelen uitleggen het is heel moeilijk om dit volledig op papier te doen. Daarom maak ik in deze blog gebruik van een combinatie tekst en uitleg via beeldmateriaal.

Wat heb je nodig voor het borstelen  van je hond? 

Er zijn heel veel verschillende vachtsoorten, maar toch gebruik ik vrijwel altijd dezelfde materialen. Dit zijn:

  1. Pennenborstel
  2. Universeel borsteltje
  3. Groene activet/ Groene Les Pooche
  4. Grove/fijne kam

Pennen borstel, Universeel borsteltje, Les pooche of groene activet, Grove/fijne kam

Om goed te beginnen… 

Allereerst, zorg voor een veilige en vaste plek om je hond te behandelen. Wat ik in de salon merk is dat honden graag willen weten waar ze aan toe zijn. Ze houden van routine. Dit betekent ook een veilige plek om geborsteld te worden en vooral veel routine, continuïteit en herhaling.

Natuurlijk is het lekker om op de bank te hangen en je hondje te borstelen, maar ideaal is het niet. Zorg voor een plek waar je op goede hoogte kan werken en creëer een plek waar een hond weet wat er van hen verwacht wordt. Zo kan hij/zij plezier krijgen in de handelingen. 

Hoe ga je te werk?

Borstel eerst de zones die de meeste aandacht nodig hebben. Zie afbeelding kam/borstel zones.

Zones om te borstelen
Zones om te borstelen en kammen

Let niet alleen op je houding, maar ook op hoe je je dier vasthoudt en behandeld. 

In het volgende filmpje laat ik zien hoe je te werk gaat met het borstelen en kammen. 

Waarom gebruik je een leave-in conditioner?

  • Dit verzorgt en is een rijke voeding voor de vacht
  • De vacht is makkelijker doorkambaar 
  • Het haalt statische lading weg 
  • Makkelijk, je hoeft het niet uit te spoelen

Waar moet je op letten?

Veiligheid! 

Houdingen 

Wees lief voor elkaar en hou het leuk! Voor veel honden is het kammen geen favorietje. Spelenderwijs met veel oefenen en aandacht kan dit wel leuk worden voor jullie beiden. 

Let op dat je haar en huid niet overbewerkt door te veel te kammen. Dit kan zorgen voor overmatige verharing en schade geven aan de gezonde haren en huid. 

Neem pauze wanneer het te veel is om in één keer je hond door te kammen. Doe het verdeeld over de week en ‘deel’ de hond op in delen. Bijvoorbeeld: Achterpoten, voorpoten, kop en hals en lichaam. 

Hoe vaak borstel je? 

De zones (zie foto hierboven) die snel klitten kun je dagelijks met de hand controleren en minimaal 2 keer in de week doorborstelen.

Afhankelijk van het type vacht, minimaal eens in de twee weken volledig uitborstelen. Wat belangrijk is met de vachtverzorging van je hond is dat je gevoel krijgt voor het opsporen van klitten. Wanneer je hier meester in wordt, is het halve werk al gedaan! 

Veel borstel plezier! En vragen?! Laat gerust een berichtje achter.