Holland’s next dog model: Je hond ontspannen op de foto

hond ontspannen op de foto

In onze digitale wereld moeten ook onze trouwe viervoeters eraan geloven: van filmpjes en foto’s tot aan live op de webcam. Noem het maar op of we delen het op Facebook, Instagram, Twitter of simpelweg via WhatsApp zodat niemand een moment hoeft te missen. Hartstikke leuk! Vooral als je ‘meer’ ziet dan alleen die trouwe ogen en lieve flaporen. Een foto van een hond kan ons heel veel vertellen. En zelfs wanneer je die geweldige ‘selfie’ samen met jouw hond maakt, kan je op het beeldscherm al zien of je hond hier net zoveel plezier in heeft als jij…

Honden hebben geen idee waar we mee bezig zijn wanneer wij een foto maken. Vooral wanneer wij onze hond even stevig vastpakken en poseren voor een foto kan dit verwarring geven.

De reactie van een hond is afhankelijk van de situatie, zijn/haar temperament en leerervaringen. Fotografeer jij je hond al sinds zijn/haar puppytijd, dan zou het kunnen dat hij/zij er wel aan gewend is, maar dat is niet altijd het geval.

Holland’s Next Dog Model: Checklist
Kijk middels de volgende punten eens wat jouw hond misschien wel laat zien op de foto.


feestSpierspanning

Zie je een strakke blik, een lichte verstarring en een aanspanning van de (gezicht)spieren? Wellicht vindt je hond het nu even mega spannend.

rodiWegkijken

Honden kunnen letterlijk van iets wegkijken, weg lopen en/of hetgeen negeren wat ze spannend, eng of verwarrend vinden. Een heel mooi en beleefd gebaar van je hond om ons te vragen om te stoppen. Bron foto: rodi

Ghond-gaaptapen

Tijd voor een dutje of een teken van spanning? We zien het erg vaak op verschillende lastige momenten voor de hond.

auTongbewegingen

Voor het geoefende oog en iets wat je vanaf nu vaak gaat zien: het tongetje van je hond dat in een fractie van een seconde even in en uit de mond gaat. Geheel context afhankelijk, maar meestal wel een teken van stress.

‘Opeens’ iets anders gaan doen

“Héél toevallig moet ik nu even heel hard hier aan dit stukje grond snuffelen/mij even uitschudden/uit de situatie weg lopen, want ik vind het veel te spannend!” Een prachtige en zeer beleefde manier om even met de spanning in je lijf om te gaan.


Oftewel, zie je jouw ontspannen en blije maatje op de foto?!

Jack_meg

De hiervoor besproken vormen van lichaamstaal zijn er slechts enkele. Onze honden laten ons zoveel zien! Bedenk goed dat dit soort ‘hondentaal’ altijd zeer beleefd is bedoeld. Een hond zal niet snel iets doen om ons te plagen of om ons dwars te zitten.

Al deze punten zijn ook toepasbaar in vele andere situaties. De lichaamstaal van je hond kan veel vertellen over hoe je beste vriend zich op dat moment voelt en of het misschien verstandig en eerlijk is om hem of haar uit die situatie te halen.

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Mail gerust! info@deaardvanhetbeestje.nl