Match made in heaven? Kies een ras dat bij je past

welk ras kies je eva sterk sterk in gedrag

Als ik bij mensen thuiskom voor een consult, of als ik aan het lesgeven ben op de hondenschool, stel ik vaak de volgende vraag: “Waarom heb je voor een bepaald ras gekozen?” Het valt me op dat het meer uitzondering dan regel is, dat er is gekozen op basis van karakter. Veel mensen vallen voor een bepaald uiterlijk. Of voor ‘een handig’ formaatje. Waar het ras van hun hond oorspronkelijk op geselecteerd is of een aantal hele kenmerkende ras-eigenschappen is vaak nog niet bekend.

Klopt je verwachting bij de werkelijkheid?

Inmiddels weet ik uit ervaring dat het niet kennen van kenmerkende ras-eigenschappen voor vervelende situaties kan zorgen. Zo kan het zijn dat de hond niet voldoet aan de verwachtingen van de baasjes, omdat hij bijvoorbeeld veel drukker is dan ze hadden verwacht. Omdat hij veel snuffelt of omdat hij toch wel erg veel blaft. In een aantal gevallen leidt dit zelfs tot gedragsproblemen, waardoor er een slechte relatie ontstaat tussen de baasjes en de hond. Vaak helpt het als ik mensen informeer over de achtergrond van hun hond en waarom ze bepaald gedrag laten zien om zo de verwachtingen te kunnen bijstellen. 

Kies de ‘juiste’ hond

De keuze voor je hond baseren op het karakter en vooraf goed nadenken over wat wel en niet bij jouw situatie past, zorgt voor een stuk minder teleurstelling. Ook zou het een groot aantal gedragsproblemen kunnen voorkomen. Maar hoe kom je tot die keuze en waar haal je de juiste informatie vandaan?

Eerst je leven in beeld…

Als voorbeeld neem ik je graag mee in hoe ik tot de keuze van het ras van mijn hond ben gekomen. Allereerst is het heel belangrijk om naar je eigen situatie te kijken en daarbij realistisch te zijn.

  • Hoe ziet mijn dagelijkse schema eruit?
  • Hoeveel tijd heb ik per dag om actief met mijn hond bezig te zijn?
  • Hoeveel tijd wil ik per dag aan mijn hond besteden?
  • Zijn er dingen in mijn leven die in de komende jaren gaan veranderen waar ik rekening mee moet houden?

Ikzelf werk 4 dagen per week en mijn hond gaat elke dag met mij mee naar kantoor. Hier lopen veel mensen in en uit en er zijn altijd meerdere honden aanwezig. Voor mij was het daarom belangrijk dat een hond sociaal is, niet te druk, niet te vocaal en makkelijk in de omgang met andere honden.

Naast de praktische zaken is het ook belangrijk om jezelf af te vragen: Waarom wil ik een hond? Wat vind je leuk en, net zo belangrijk, wat vind je minder leuk?! Zelf vind ik het leuk om lekker te wandelen en om iets van een sport te doen met mijn hond. Maar ik vind het ook fijn als een hond thuis niet al te druk is en het prima vindt als we een dagje even wat minder actief zijn.

…, dan een hond kiezen!

Als je alles op een rijtje hebt en voor jezelf een beeld hebt gevormd, dan pas ga je kijken naar welk ras bij je past.

Er zijn verscheidene websites, zoals deze, waar je kunt lezen over de verschillende rasgroepen en wat voor soort karakter de honden uit deze groepen hebben.

Praat met ‘ervaringsdeskundigen’ over het ras

Als je een idee hebt over welk ras bij jou past, is het altijd goed om eens te praten met mensen die een hond van dit ras hebben. De eigenschappen die op internet staan zijn soms wat geromantiseerd en het is altijd goed om te horen hoe andere mensen een bepaald ras ervaren.

Hoe mijn eigen zoektocht afliep

Na alles voor mijzelf op een rijtje gezet te hebben kwam ik uit op een Golden Retriever. Ik heb gepraat met een aantal mensen die ervaring hebben met een Golden en ook een uitgebreid gesprek gehad met een fokster om een goed beeld te vormen van het ras. Belangrijk: Uiteindelijk heeft elke hond zijn eigen unieke karaktereigenschappen en zeggen rasomschrijvingen niet alles. Toch geeft het vaak wel een goed algemeen beeld van wat je kan verwachten. 

Laatste tip: Kijk niet alleen naar het mooie uiterlijk

Natuurlijk wil het oog ook wat! Maar uiteindelijk gaat het om het karakter en of je bij elkaar past. Als je weet dat je een druk gezin hebt, kies dan een hond die daar tegen kan. Als je niet van waakse honden houdt, kies dan geen waaks ras. En als je net als ik niet van de urenlange wandelingen bent, kies dan een hond die het ook niet erg vindt om af en toe voor couchpotato te spelen 😉