Oefenen met je hond: “LOS”

Los hond oefening

Samen spelen is superleuk en goed voor de band tussen hond en eigenaar. Het is wel heel belangrijk en veilig dat je hond ook weet hoe je behoort te spelen, wanneer je vast mag houden en wanneer je los moet laten. Sommige honden vinden hun speeltje zo ontzettend leuk, dat dit een heel belangrijk voorwerp voor ze wordt. Het is dan lastig als je hond het ‘loslaten’ niet 100% beheerst. Ga je dan de strijd aan om het speeltje uit de bek te pakken, kan dit een leuk spel worden voor de hond én doet hij de ervaring op dat mensen vooral dingen van je af willen pakken. Dit kan vervolgens voor honden een reden zijn om te gaan grommen zodra handen in de buurt komen van bijvoorbeeld een belangrijk speeltje. In deze blog de ‘regels’ van de oefening “LOS”.

Ruilen i.p.v. afpakken

Ga vooral niet de discussie aan van het afpakken, achter de hond aanlopen, etc. Veel makkelijker en veiliger is het om te ruilen met iets heel lekkers (bijvoorbeeld kipstukjes) of een ander speeltje veel interessanter te maken waardoor jouw hond zijn eigen speeltje/bot los laat.

Commando “LOS”

Belangrijk is daarbij om een duidelijk “los” commando aan te leren. Zorg ervoor dat je bij deze trainsessies kort speelt, waardoor je hond niet heel erg opgewonden raakt. Ga dus niet door met spelen totdat hij speels begint te grommen, rugharen omhoog gaan staan, etc. Dan wordt het leren loslaten een stuk moeilijker!

Wil je echt een perfecte reactie (100% en altijd los kunnen laten in allerlei situaties)? Volg dan dit geweldige instructiefilmpje (gebruik “LOS” i.p.v. “Drop it”).

LOS” = voertjes zoeken op de grond

Vindt jouw hond loslaten echt héél moeilijk? Dan snapt hij/zij waarschijnlijk helemaal niet zo goed wat “LOS” betekent…

De meest simpele oplossing is om je hond eerst te leren dat het woordje “LOS” iets geweldigs oplevert. Je gebruikt hierbij geen speeltjes! Heb een handje favoriete beloningen bij je -> benoem “LOS” -> gooi meteen daarna het handje voer voor de neus van je hond op de grond. Doe dit meerdere keren, een aantal dagen achter elkaar.

Oefenen met het “LOS”-commando

Daarnaast zijn er verschillende variaties om te oefenen met het “LOS”-commando. Gebruik in eerste instantie wat “saaiere” speeltjes en maak het moeilijker wanneer het goed gaat door meer interessante speeltjes te gaan gebruiken. De volgende oefeningen zijn zinvol om te doen:

Loslaten bij samen “touwtje trekken”

Trainingsstappen:

 • Neem een flinke voorraad voertjes in je hand en het speeltje in de andere hand (buiten bereik van de hond, bijvoorbeeld achter je rug)
 • Vraag een “zit”
 • Beloon dit met het beloonwoord “Yes” en bied het speeltje aan (speeltje is dan de beloning). Als hij/zij het vastpakt, benoem je dit met het woord “vast” (bijvoorbeeld: “Goedzo, dat is vast, hou vast hè”).
 • Zeg altijd maar 1 keer het woord “LOS” en gooi tegelijk met het commando meerdere voertjes dichtbij je hond op de grond. Laat hem eventueel even snel de voertjes ruiken voor ze op de grond vallen). De hond laat los, stort zich op de voertjes: jij benoemt duidelijk “Yes! Dat is LOS” en pakt rustig zijn speeltje van de grond.
 • Begin de oefening opnieuw en houd het vooral luchtig en leuk voor jullie beiden. *Je hond vindt het loslaten nog lastig dus oefen het commando al na een paar seconden touwtrekken.
 • Wil hij toch niet loslaten wanneer je de voertjes voor hem op de grond gooit of voor zijn neus houdt? Houd het speeltje dan heel stil en strak tegen je been. Hierdoor wordt het saai en laat hij uit zichzelf los. Behandel dit verder hetzelfde als het “spontaan loslaten”
 • Laat je hond spontaan uit zichzelf los? Beloon dit onmiddellijk d.m.v. “YES dat is LOS” en tegelijk meerdere megalekkere voertjes neer te gooien. Begin daarna opnieuw met spelen.

Loslaten bij gegooid speeltje

Trainingsstappen:

 • Oefen ook met het weggooien van een speeltje. Als beloning kun je voer gebruiken, of werk met twee speeltjes die je hond beiden ongeveer even leuk vindt.
 • Gooi het eerste speeltje en laat de hond er achteraan gaan. Blijf zelf op je plek staan en wees er enthousiast over. Benoem “vast” zodra hij het speeltje vast heeft. Komt hij/zij het speeltje naar je brengen? Doe dan eventueel een kort trekspel, maar vraag daarbij geen “los”. Benoem “VAST” en laat zelf na een paar seconden los. Belangrijk: ga niet achter je hond aan lopen, probeer het speeltje niet af te pakken. Blijf op 1 plek staan.
 • Presenteer een aantal seconden nadat hij/zij het eerste speeltje heeft gepakt, het tweede speeltje in je hand. Wees er zelf heel enthousiast over en zorg dat je hond het ook ziet; loop er speels een paar stappen mee weg (weg van je hond, niet naar hem toe) en beweeg het speeltje laag over de grond.
 • Heb je zijn interesse? Gooi het speeltje dan weg. Zodra de hond zijn eerste speeltje loslaat om de tweede te gaan pakken, gooi je het tweede speeltje dus weg (of dat heb je dan net gedaan). Op het moment dat je ziet dat hij/zij zijn eerste speeltje los gaat laten benoem je duidelijk “LOS”. Je hond laat los, jij beloond met “YES” en zijn beloning is het tweede speeltje.

Ben je klaar met spelen?

Vraag dan een “LOS” middels een handje lekkers uitgespreid op de grond. Dan heb je zelf de tijd om de speeltjes op te ruimen terwijl je hond de voertjes zoekt.

* Iedere hond reageert anders: gebeurt er iets wat je niet had verwacht of lukt een bepaald onderdeel niet? Laat het me even weten, want dan heeft jouw hond misschien net even een andere oefening nodig.