Waarom een hond straffen vaak niet werkt…

Iets wat ik regelmatig tegenkom in de praktijk is het straffen van honden voor acties die zij uithalen. Veel hondeneigenaren doen het, maar wat brengt dat nu eigenlijk teweeg? Deze week een blog over de zin en ‘onzin’ van het straffen van honden.

Terug in de tijd

Honden doen wat juist wel werkt, wat iets leuks oplevert. Dat is dan ook de belangrijkste reden dat honden onze beste vrienden en compagnons zijn geworden! Contact met de mens leverde in eerste instantie voer op. Heel primitief gezien gaan we ervan uit dat de basis van de domesticatie van wolf naar hond ligt in het verkrijgen van een ‘beloning’, namelijk voer of een fijne schuil/slaapplek. Een boze stem of fysiek geweld zorgde ervoor dat de wilde dieren angstig werden en weer vertrokken.

Waarom lijkt correctie dan soms toch best goed te werken?

Straffen werkt voor een kort moment. Het kan je hond op dat moment angstig en verward maken waardoor bepaald gedrag even stopt. Meestal is de timing van een straf niet zo precies dat een hond er ook daadwerkelijk iets van leert voor een volgende keer, maar dit terzijde. Veel belangrijker: iedere correctie kan de band tussen hond en eigenaar steeds een beetje schaden. Een goede band is nodig om een fijn leven met elkaar te hebben, om elkaar te kunnen vertrouwen, succesvol met elkaar te trainen en van elkaar te leren. Je betaald dus (waarschijnlijk onbewust) een vrij hoge prijs voor het geven van een straf/correctie. Het is voor een hond simpelweg geen duidelijke taal, maar de correctie voegt wel erg veel spanning toe aan een situatie waardoor ongewenst gedrag juist nog erger kan worden of kan escaleren wanneer de hond bijvoorbeeld bang wordt.

Je hond positief trainen

Vraag je jezelf nu af: “Moet mijn hond dan maar alles mogen?! Een soort van moderne vrije opvoeding?!” Zeker niet! Honden zijn heel erg gebaat bij duidelijke regels, routines en voorspelbaarheid in het leven. En zeg nou zelf, wie niet…

Wat betreft gedrag kunnen we wel veel aspecten van een andere kant bekijken. Ik heb het nu niet over bepaalde methodes, overtuigingen of aanhangers van verschillende typen trainingen. Het gaat om een stukje bewustwording krijgen over wat training en correctie nu precies teweeg brengt. Je bewust afvragen waar bepaald ongewenst gedrag vandaan komt en wat je hieraan kunt doen d.m.v. oprechte communicatie en plezierige training met je hond.

We zijn allemaal (maar) mensen en niemand is perfect. Iedere hondeneigenaar heeft wel eens een moment ervaren waarbij je je hond liever achter het behang wilt plakken. Vraag je op die momenten eens af waarom je hond dit gedrag vertoont, of je hier op de juiste manier mee om kan gaan en of het gedrag daardoor verbetert. Geen antwoorden op dat soort vragen? Dat is niet zo gek; gedrag is complex en zelf zit je middenin situaties waardoor het heel goed mogelijk is dat je het overzicht niet volledig hebt.

Mijn advies: Geef toe, wees niet te trots en gun jezelf goed advies of hulp wanneer daar behoefte aan is. Specifieke vragen over het gedrag van jouw hond? Of behoefte aan advies over positief benaderen van probleemgedrag? Bezoek mijn website en/of neem vrijblijvend contact met mij op.