Afscheid nemen bij een dierencrematorium

dierencrematorium afscheid konijn

Een paar weken geleden was ineens haar tijd gekomen… Onze mooie konijnenvriendin Jessie, een kruising Groot-Lotharinger die al 8 jaar bij ons in de woonkamer rondhuppelde, ging qua gezondheid ineens hard achteruit. Ook al was ze nog steeds vrolijk, onderzoekend en energiek, haar lijf was op. Hoe moeilijk ook, we kozen voor haar welzijn. We besloten haar dus te bevrijden, op Bevrijdingsdag. Mijn partner en ik staan nog steeds achter deze beslissing. Maar de pijn en het verdriet is er niet minder om. We besloten op een warme manier afscheid van haar te nemen bij Dierencrematorium Memoria in Tilburg. In deze blog deel ik graag mijn ervaring met jou.

Genoeg is genoeg

Ons konijn van 5+ kg heeft van jongs af aan bij ons geleefd. Ze maakte ons gezin, samen met hangoor James, jarenlang compleet. James en Jessie waren gelukkig in hun relatie met elkaar en zorgden ontzettend goed voor elkaar. Het maakt ons gelukkig dat we ze dat leven konden geven en we genoten van iedere seconde die we met z’n viertjes hadden. 

Helaas begon het lijf van Jessie na 5 jaar wat mankementen te vertonen. Na onderzoek constateerde onze konijnkundige dierenarts artrose. Iets wat je bij grotere konijnen vaak ziet. Het skelet moet een flink gewicht dragen, daarvoor is het eigenlijk niet gemaakt. De oorzaak konden we niet weghalen. Gelukkig was pijnbestrijding een goed alternatief. Vanaf dat moment dus 2 maal per dag pijnbestrijding. En daar ging ze eigenlijk heel goed op. Ze vond het middel zelfs lekker en kwam 2 keer per dag zelf aangehuppeld: “Tijd voor medicijntjes!” 🙂

Begin mei viel ons op dat ze achteruitging. Ze struikelde steeds vaker over haar eigen achterpoten en kon moeilijker over lage hekjes heen springen. Vreemd! Na haar wat langer te observeren had ik door dat haar tijd gekomen was. Haar achterpoot werkte niet meer mee. Waarom… dat wist ik toen nog niet, maar mij was duidelijk dat dit ‘prooidier’ niet lang gelukkig zou zijn in deze situatie.

Afscheid bij de dierenarts

Onze dierenarts was het met ons eens. “Je kunt in dit soort situaties eigenlijk niet te vroeg zijn met afscheid nemen, wel te laat”, zei hij tegen ons. In alle rust bracht de dierenarts haar in slaap. Na veel geknuffel en tranen kwam toen wij er klaar voor waren de laatste prik.

Omdat wij voordat we naar de dierenarts toe gingen, al hadden besloten dat het klaar was, belden we begin van de middag Dierencrematorium Memoria om onze wensen te bespreken (daarover later meer). Toen wij aan het einde van de middag bij de dierenarts waren, was hij daarvan al op de hoogte gebracht door het Dierencrematorium zelf. Ze zou de volgende dag door Memoria worden opgehaald, zodat wij er geen zorgen meer over hadden.

Thuiskomen in een leeg huis & rouwen om je huisdier

Tja, en toen was het definitief. Thuiskomen zonder Jessie. Hangoor James die op zoek ging naar z’n vriendin. We hebben de handdoek waar ze op lag tijdens het euthanaseren bij James neergelegd, in de hoop dat hij begreep wat er gaande was. Zeker weten kan ik het natuurlijk niet, maar ik zag daadwerkelijk reactie bij James. En ja, ook een konijn kan rouwen!

Verdrietige dagen. De energie van een 5+ kg konijn ontbreekt. Een rouwende hangoor. Ons gezin gebroken. Wat een ellende! Hoe geef je zoiets een plekje?! Gelukkig was ons afscheid tijdens de euthanasie niet de laatste en zouden we ons mooie meisje nog één keer zien. Bij Dierencrematorium Memoria.

Dierencrematorium Memoria Tilburg
Dierencrematorium Memoria in Tilburg

Het regelen van een afscheid bij Dierencrematorium Memoria

Wensen rondom een afscheid zijn natuurlijk heel persoonlijk. De één wil alleen afscheid nemen in een afscheidskamer, de ander is op zoek naar het ‘volledige pakket’ en wil het dier zelf in de oven leggen en deze zelfs bedienen. Wij kozen voor dit volledige pakket. Telefonisch bespraken we de middag voor de euthanasie onze wensen. Er werd uitgelegd wat de mogelijkheden zijn en rustig gevraagd wat onze wensen waren. Tijdens dit gesprek bespraken we o.a. wat we wilden, kregen we onze vragen beantwoord, werd alles duidelijk en leek de medewerker alles onder controle te hebben. Na deze eerste indruk voelde het daarom goed om alles uit handen te geven en hen ons afscheid te laten regelen.

Toen we maandag het prachtige, modern ingerichte pand van Memoria binnenkwamen, werden we vriendelijk ontvangen en naar de afscheidsruimte begeleid waar ze lag opgebaard. De medewerkster bereidde ons voor dat we haar gelijk zouden zien als de deur zou opengaan. Medewerkster: “Klaar voor?” Wij: “Ja!” De deur van de afscheidsruimte werd geopend.

afscheidskamer dierencrematorium Memoria

Ons laatste afscheid bij het dierencrematorium

Daar ligt ze dan. Met tranen over mijn wangen kon ik alleen maar denken: “Jeetje lieve Jessie, wat ben je mooi!” Onze knappe meid lag half toegedekt op een zacht bedje. Haar ogen waren mooi gesloten en ze was van top tot teen gekamd. De medewerkers hadden haar duidelijk met veel zorg en liefde behandeld.

De medewerkster bood ons koffie of thee aan en gaf aan na een half uur kort binnen te komen om de rest van de procedure van het naar de oven brengen te bespreken. We hadden nu een compleet uur om met z’n drietjes te zijn, mooie herinneringen op te halen en écht afscheid te nemen.

De afscheidsruimte kan ik omschrijven als warm, sfeervol en van deze tijd! Met brandende kaarsjes, orchideeën, voldoende tissues en zitgelegenheid een fijne ruimte om nog één uur lang te genieten van iets waar je zoveel van houdt.

Na een half uur bezocht de medewerkster, zoals afgesproken, de afscheidsruimte. Ze vertelde ons welke procedure er zou volgen en benadrukte: “Niets moet, alles mag!” Na ons uur afscheid nemen zou ze ons op komen halen.

We mochten Jessie zelf naar de oven dragen, of aangeven dat we liever wilden dat de medewerkster het zou doen. Wij kozen voor het eerste. In de ovenruimte staat een tafel met zacht deken. Daarop mocht ze worden gelegd voor nog één laatste afscheidsknuffel. Daarna hadden we de keuze om haar zelf in de oven te leggen en de oven te bedienen, maar ook dit mochten we aan de medewerkster overlaten als we dat wensten. Wij kozen opnieuw voor het eerste. Na onze afscheidsknuffel legde mijn partner Jessie in de oven. Met bij haar snoet haar favoriete snoepjes. Door op de knop te drukken sloot de oven als een soort rolluik automatisch. Nog een andere knop zette het systeem in werking. Daar gaat ze dan…

urn konijn dierencrematorium Memoria

Urnen & aandenken

Het aanbod urnen, as-sieraden en andere herdenkingsproducten is gigantisch. Ons is tijdens onze zoektocht naar een dierencrematorium opgevallen dat er best wat verschillen zijn in de mogelijkheden per crematorium. Mocht je hier dus interesse in hebben, bekijk van tevoren dan goed het aanbod dat het dierencrematorium heeft. Zo voorkom je teleurstellingen. Wij kozen samen voor de prachtige urn zoals hierboven. 

Een week na de crematie haalden we deze op. Normaal gesproken kan dit volgens mij al eerder of zelfs op dezelfde dag. De door ons gekozen urn was alleen nog in bestelling en voor ons was het geen probleem om erop te wachten.

Ook tijdens het ophalen van de urn werden we vriendelijk en in alle rust geholpen. De prachtige urn stond al gevuld en goed ingepakt voor ons klaar. Na deze te hebben gezien, kregen we naast de urn ook nog Jessie’s Crematiecertificaat en een gedenkballetje met een mooie pluk haar. Als je je hond of kat laat cremeren krijg je in plaats van het gedenkballetje een Crematiecertificaat met een pootafdruk. Zoals je begrijpt is dit bij konijnen niet het geval. Wil je er graag een gedenkballetje met haar van jouw hond of kat bij? Of bijvoorbeeld een pootafdruk in klei? Dan is die mogelijkheid er zeker en kun je deze wens aangeven.

Mijn ervaring

Wat was het afscheid van Jessie mooi, warm en fijn! Hoewel het verdriet niet kan worden weggenomen, toch geloof ik dat deze ervaring ervoor heeft gezorgd dat ik het verlies makkelijker een plekje kan geven. Mijn partner denkt er hetzelfde over. Het was het absoluut waard! Ik gun iedere huisdiereigenaar die zijn/haar geliefde huisdier verliest een ervaring als deze. Daarom raad ik de diensten van Dierencrematorium Memoria in Tilburg dan ook van harte aan!

Meer informatie over het dierencrematorium?

Wil je meer weten over dit Dierencrematorium in Noord-Brabant? Klik dan op de roze knop voor meer informatie.

Deze blog heb ik geschreven in samenwerking met Dierencrematorium Memoria.

Sandra
Volg ons

Ook interessant voor jou: