Pubertijd en je hond… blijf samen leren!

hond in pubertijd

Je begrijpt en bereikt elkaar niet meer en je geduld raakt op? Tijd om ons te realiseren dat je pup nu geen pup meer is, maar een adolescent én in één van de belangrijkste fases van zijn/haar leven zit! Ervaringen en gedragingen (zowel positieve als negatieve) worden in de pubertijd sterker, krachtiger en blijven meer plakken. Een fase waarin de hersenpan daadwerkelijk ‘under construction’ is en waarin je hond jouw geduld, begrip en steun hard nodig heeft. Maak jij er een periode vol mogelijkheden van, waarbij je je hond helpt om op een stabiele wijze volwassen te worden?

Pubergedrag

Kauwen op schoenen en bankstellen, blaffen, trekken aan de lijn… alle lessen van de puppycursus lijken totaal vergeten. Ligt het aan je opvoeding? Of gebeurt er toch van alles in het lijf dat er onherroepelijk voor gaat zorgen dat je jouw, tot voor kort o zo lieve, jonge hond soms wel eens achter het behang zou willen plakken? 

Onderzoek heeft aangetoond dat honden, net als mensen, een adolescente periode doormaken waarin een verminderde gehoorzaamheid het meest opvallend lijkt te zijn. Deze ontwikkelingsfase is geen keuze van de hond, maar wordt veroorzaakt door een gecompliceerd proces in de hersenen. Onder invloed van hormonen is je puber niet altijd meer in staat om te luisteren en ook niet om de juiste keuzes te maken.

Lees hier wat uit recent onderzoek naar honden in de pubertijd bleek!

Adole-wat?!

Adolescentie, ofwel pubertijd, verwijst specifiek naar de periode waarin een dier reproductief volwassen wordt. Honden bereiken die lastige levensfase ergens tussen de 6 en 16 maanden. De start en duur van die puberteit kan per hond verschillen. Gedrags- en sociale volwassenheid vindt later pas plaats, ergens tussen de 12 en 24 maanden oud (soms nog langer).

Hormonale chaos

De pubertijd is een lange periode van verandering waarin de hersenen zichzelf reorganiseren. Delen van het jeugdbrein worden omgevormd tot volwassen brein. Gedurende deze tijd wordt het herstructureren van de neurale circuits aangedreven door dramatische hormonale veranderingen. Dit heeft rechtstreeks invloed op het gedrag en leidt tot problemen met leren.

Gedragsveranderingen die worden waargenomen zijn onder meer:

  • Een verminderd vermogen om hun impulsen en hun emoties te beheersen,
  • Verhoogde prikkelbaarheid,
  • Makkelijk afgeleid zijn,
  • Onvoorspelbaar (risico)gedrag.

Dit verklaart waarom je vaak hoort van eigenaren met puberende honden dat de hond als minder gehoorzaam en impulsiever wordt ervaren. 

Samen blijven leren

Ervaringen in deze periode kunnen een sterke invloed hebben op de ontwikkeling van de hersenen. Zorg ervoor dat je je hond intensief blijft begeleiden in deze periode, zodat hij/zij geen angsten of frustraties opdoet die kunnen leiden naar later probleemgedrag.

Creëer situaties waarin je hond bereikbaar is en aandacht voor je kan hebben (lees: in staat is om te leren). Zorg voor snel succes: de beste/lekkerste beloning voor haalbare opdrachten. Maak de afstand tot prikkels groter of begin met trainen in een rustige setting. Alleen jouw hond kan bepalen waar, wanneer en hoelang hij/zij zich kan concentreren.

Maak jezelf kundig op het gebied van wat jouw hond aankan en wanneer hij/zij nog in staat is om te leren. Ga na wanneer je beter een situatie kan voorkomen, omdat je hond anders ervaringen opdoet die niet nuttig of zelfs schadelijk kunnen zijn.

Heb begrip voor het feit dat je hond nog niet volwassen is. Het ziet er misschien zo uit, maar het is nog steeds je opgroeiende hond die begeleiding en steun nodig heeft om later een stabiele, zelfverzekerde volwassene te kunnen worden. Hoe je met jouw puber omgaat, heeft invloed op wie hij of zij wordt. Honden die met agressie behandeld worden zullen ofwel leren agressie in te zetten, of in spanning leven met chronische stress en/of angsten! Zoals in elk gezin, is de beste manier om met elkaar om te gaan met respect en vriendelijkheid.

Kortom: jullie vertrouwensband is heilig, beschadig deze niet!

Nare ervaringen of het aanleren van ongewenst gedrag (dat voor je hond wellicht zelfbelonend is) in het vroege leven kunnen een leven lang duren. Probeer je puberhond klaar te stomen voor succes in het verdere leven door te managen, gedrag aan te leren en te steunen. En geniet vooral samen met je hond! Ook in de pubertijd 🙂