Wat er eigenlijk op de verpakking van diervoeding staat

ingrediënten diervoeding betekenis

Wanneer je op zoek gaat naar een geschikte voeding voor jouw huisdier zijn er verschillende dingen waar je op let als eigenaar. Voor een hond of kat let je bijvoorbeeld op het vleesgehalte. Weet jij zeker dat jouw diervoeding ‘rijk aan’ een ingrediënt is? Definities op verpakkingen hebben meestal namelijk een andere betekenis dan dat jij denkt! In deze blog leg ik uit of je écht koopt waar je op hoopt.

Verschillende aanduidingen op verpakkingen

Op verpakkingen, ook voor de menselijke consumptie, mogen er verschillende aanduidingen gebruikt worden om aan te geven welke ingrediënten er van toepassing zijn in het product. Deze aanduidingen kunnen nog weleens voor verwarring zorgen in de optiek van de consument. Want van ‘rijk aan’ verwacht jij waarschijnlijk dat het ingediënt het hoofdbestanddeel is van het product, maar dat is niet altijd het geval.  

Bugs for pets krokante brok verpakking
Voorkant verpakking Bugs for Pets Krokante Brok met aanduidingen


Aanduidingen

De volgende aanduidingen worden gebruikt voor het percentage ingrediënten in voeding: 

AanduidingPercentage ingrediënt in voeding
SmaakVanaf 0%
MetVanaf 4%
Rijk aanVanaf 14%
MenuVanaf 26%
Puur100%

Wanneer jij zeker wilt weten of het hoofdbestanddeel is wat de ‘smaak’ aangeeft op de voorkant van de verpakking, is het handig om de ingrediëntenlijst te checken. De ingrediëntenlijst is namelijk altijd samengesteld op volgorde van het procentuele aandeel van ingrediënten in het product.   

Ingrediëntenlijst

Afhankelijk van de aanduiding(en) op de verpakking, staan de percentages wel of niet bij vermeld. Dit heeft te maken met wat er op de verpakking verteld wordt. Wanneer het merk een vermelding maakt van een ingrediënt aan de voorzijde van de verpakking, is de producent verplicht om het percentage van het ingrediënt te vermelden. Dit kan ervoor zorgen dat er achter sommige ingrediënten percentages vermeld staan en achter andere ingrediënten niet. 

Bugs for pets krokante brok verpakking
Ingrediëntenlijst van Bugs for Pets Krokante Brok

Een brok moet plakken!

Is het jou weleens opgevallen dat het hoofdingrediënt van een brok vaak een bron van zetmeel is? Dat klopt! Een brok moet namelijk door een zetmeel ‘aan elkaar geplakt’ worden. Tegenwoordig zijn er wel verschillende methodes om steeds minder zetmelen toe te voegen aan een brok.  

Op zoek naar Puur?

Wanneer jij jouw hond of kat graag een puur product wilt voeren, is het het beste om voor een vers vlees te gaan. Let er dan wel op dat je voldoende afwisselt in verschillende diersoorten, anders ontstaan er tekorten. Vers vlees onhandig? Er zijn tegenwoordig ook verschillende gevriesdroogde producten op de markt als complete voeding.

Ben je op zoek naar voeding voor een hond met allergie? Lees dan in deze blog hoe je de etiketten van hondenvoeding het beste kunt lezen.