Je hond veilig koelen

verkoelen in water

In deze blog geef ik zoveel mogelijk tips om het je hond zo aangenaam mogelijk te maken tijdens warme dagen. Honden kunnen nu eenmaal niet zweten via hun lichaam en zullen op een andere manier hun warmte kwijt moeten. Lees wat jij kunt doen om je hond bij het koelen te helpen.

Zelf laten kiezen

Laat je hond zelf kiezen. Zo zal je zien dat ze zon en schaduw zelf afwisselen. Help je dier ook af te koelen door bijvoorbeeld de deur van het toilet of de badkamer open te laten staan. Veel honden vinden de koele vloertegels namelijk erg fijn om op te liggen.

verkoelen vloertegels hond

Houd pups en senioren wel goed in de gaten. Doordat zij dieper slapen en minder goed hun temperatuur kunnen regelen moet je hier soms wel ingrijpen en de hond verplaatsen. Hoe honden met de warmte omgaan is heel individueel, net als bij mensen. De één kan echt liggen bakken en de ander wordt al vloeibaar bij het idee dat het kwik boven de 20 graden komt. 

Verkoelende producten

Matten: Er zijn veel soorten in omloop. Matten die je eerst nat moet maken tot matten die zich koelen onder druk, dus koud worden als de hond erop gaat liggen. Het is heel individueel wat de hond ervan vindt. Hier in huis werken de matten die je eerst nat moet maken totaal niet. Waarschijnlijk vinden mijn honden de consistentie niet fijn. De matten die koel worden onder druk, daar trappen ze hier wel in. 

koelmatten

Vesten/ bandana’s: Dit vind ik persoonlijk een lastige. De hond kan er namelijk niet van weg wanneer hij genoeg is afgekoeld. Gebruik ze dan ook kort en gebruik het alleen onder toezicht. Bijvoorbeeld tijdens of even na het wandelen. 

Tegels: Er zijn voor knaagdieren en konijnen speciale keramieken tegels in omloop die koelen. Voor een grote hond heb je er flink wat nodig, maar voor een kleine hond kun je al snel een koel plekje maken. 

Sproeiers: Zeker bewegend water trekt enorm. Let er echter wel op dat de hond het water niet gaat vangen. Op deze manier kunnen ze namelijk een watervergiftiging krijgen! 

hondenbad sproeier

Airco’s: Zet deze niet recht voor de ligplaats van de hond en zorg dat de hond er ook van weg kan. Zorg verder voor een niet te groot verschil met de buitentemperatuur. Denk maar aan de klap die je krijgt als je uit een airco gekoelde auto komt en uitstapt. 

Blazers: Zet deze op een veilige plek neer. Je wilt natuurlijk niet dat er haren, staart of iets van je hond in terecht komt. Zorg er net als bij de airco voor dat het niet vol op de ligplek staat. Kiest de hond er zelf voor dan is dit prima, maar hij moet er ook van weg kunnen. 

Zwemmen

Water kan heel fijn zijn om af te koelen, daar schreef collegavakvrouw Eva ook al eerder over, maar let daarbij op de volgende zaken:

  • Zoek veilig zwemwater
    • Vrij van blauwalg
    • Vrij van stroming
    • Een kant waar ze weer gemakkelijk op kunnen komen
  • Pootje baden verkoelt veel meer dan zwemmen. Activiteit door het bewegen van de spieren verwarmt.
  • Let erop dat de vacht niet gaat broeien (Lees daar meer over in deze blog)
  • Ga niet eindeloos met speeltjes gooien. Veel honden worden hier zo enthousiast van dat ze over hun grens heen gaan en daarnaast ook teveel water binnen krijgen. 

zwemmen hond

Activiteiten 

Beperk activiteiten tijdens warm weer zoveel mogelijk. Hou het bij even een rondje uitlaten en kies dan voor een geschikte ondergrond zoals gras boven asfalt. Kies ook voor handige routes zoals even oversteken als daar wel schaduw op de stoep valt.

Een stabiele hond krijgt echt niets van een paar dagen rust. Heb je echter een echte werker of stuiterbal, houd ze dan op een andere manier bezig. Zoals rustig iets zoeken in de schaduw of een hersenwerkje. Op die manier zijn ze toch flink in hun hoofd bezig zonder dat ze een lichamelijke activiteit hoeven te verichten. Wil je toch op een goede manier met het lichaam bezig zijn kijk dan eens hier.

verkoelen schaduw hond

Verzorging 

Zonnebrand: Soms is het handig om te gebruiken als de hond bijvoorbeeld een hele witte neusbrug of oorpuntjes in combinatie met een dunne vacht heeft.

Pootjes: De voetzolen verzorgen daar denken we in de winter wel vaak aan, maar ook met droge warme ondergrond is het belangrijk de zooltjes te verzorgen. Dat kan bijvoorbeeld met deze potenbalsem. Smeer de zooltjes nooit in met vaseline, dit ademt namelijk niet en de voetzooltjes zijn de enige plek waar de hond iets kan zweten. 

Parasieten: Met mooi weer doen vlooien, teken en muggen het ook enorm goed. Wist je dat de Stop Animal Bodyquard ook muggen op afstand houdt? 

Vachtverzorging

Even lekker kort laten scheren voor de zomer? Liever niet! De vacht beschermt namelijk zowel qua isolatie als tegen verbranden. Lees er meer over in deze blog door collegavakvrouw trimster Dana. Wat je wel kunt doen is zorgen dat bijvoorbeeld gehoorgangen en de voetjes lekker vrij zijn van overtollig haar. Zo gaan met name hangoren niet broeien en honden kunnen via hun voetzooltjes wel wat zweten en dus wat warmte kwijt. 

verkoelen op de grond

Voeding 

Uiteraard is onbeperkt vers drinkwater altijd voor handen! Let er wel op dat de bak niet in de volle zon staat, want dan hebben ze al snel een soort thee. Ook kan de bak zelf erg warm worden, dit gebeurt met name met een stalen waterbak. Zet overigens ook geen ijskoud water voor de hond neer. Los van dat dit kramp in de maag kan geven, gaat het lichaam ook extra warmte aanmaken om de maag op te warmen.

IJsjes voor de hond zijn er ook. Uiteraard heb ik het niet over mensenijsjes. Deze bevatten veel te veel suiker en/ of zelfs zuivelproducten die je niet aan je hond wilt geven. Wat wel ideale ijsjes zijn is bijvoorbeeld een Kong vullen met groente of fruitprutje, ingevroren vlees of geweekte brokken of snacks. Hier kan de hond heerlijk rustig aan likken. Het werkt niet enorm verkoelend, maar is wel een prima tijdverdrijf om je hond op een rustige manier lekker bezig te houden. Ken je overigens ook de Smoofl hondenijsjes? Deze zijn speciaal voor de hond ontwikkeld om af te koelen. 

De voeding zelf. Vanuit de Chinese geneeswijze zijn bepaalde voedinggsmiddelen verwarmend, neutraal of verkoelend. Heeft jouw hond het echt heel slecht met de warmte, dan kun je op deze manier ook nog helpen (er vanuitgaande dat er geen bepaald dieet gevolgd wordt) Lam en geit zijn diersoorten die heel verwarmend werken. Eend en kalkoen daarentegen juist verkoelend, dus je zou eens van smaak kunnen wisselen mits jouw hond hier tegen kan. Dit werkt zowel bij brok als vlees.

Fijne zomer 🌞

Laatste berichten van Jill Kinkelaar (alles zien)