Zwempret! Honden leren zwemmen

hond zwemmen

Het is de afgelopen dagen heerlijk weer geweest en ook de zomer gaat er weer aankomen. Veel honden vinden het dan heerlijk om lekker af te koelen in het water en ook veel baasjes vinden het leuk als hun hond zwemt. Maar hoe kun je je hond nu het beste leren zwemmen en zijn er nog do’s en dont’s? 

Kennismaken met water

Alle honden kunnen in principe zwemmen, dus echt zwemmen hoef je je hond gelukkig niet te leren. Wat je wel moet doen als je je hond wilt laten zwemmen, is je hond op een leuke en veilige manier kennis laten maken met water. Op het moment dat je dit overhaast doet kan het zijn dat je hond water spannend gaat vinden en daardoor bijvoorbeeld liever niet te water gaat. Er zijn sowieso rassen die meer gecharmeerd zijn van water dan andere rassen. Denk bijvoorbeeld aan de Retrievers. Zij zijn van oorsprong gefokt om watervogels op te halen bij de jacht. Dit zijn vaak honden die weinig aanmoediging nodig hebben om water leuk te vinden. 

hond puppy oefent bij water

Oefenen

Het is belangrijk dat je hond zich niet gedwongen voelt om het water in te gaan. Hoe meer druk je erop legt hoe spannender het wordt. Zoek een goede plek uit om te gaan oefenen. Dit is waar het water niet hard stroomt en je hond rustig in en uit kan lopen. Veel honden vinden het namelijk spannend als de grond ineens onder hun poten verdwijnt.

zwemmen hond oefenen

Zorg ervoor dat je hond er zelf voor kiest om het water in te gaan. Je kan het wel stimuleren en leuk maken door zelf in het water te gaan staan en bijvoorbeeld met een speeltje te spelen. Ook kun je, als het weer of de locatie het toelaat, zelf in het water gaan zitten. Geef je hond de ruimte en de tijd om rustig te komen kijken en steun je hond met je stem als hij het water ingaat. Sommige honden zullen snel het water inlopen en het helemaal niet spannend vinden. Terwijl het bij andere honden een paar van bovenstaande sessies zal kosten voordat ze het water in durven lopen. 

Verder het water in

Als je hond het water leuk vindt, kan je samen met je hond wat verder het water in lopen. Het moment dat ze echt moeten zwemmen omdat het wat dieper wordt, vinden veel honden vaak spannend. Ondersteun je hond met stem. Eventueel kun je je hond ook fysiek ondersteunen door ze bijvoorbeeld bij hun middel rustig vast te pakken of wat steun onder de buik te geven.

Niet elke hond kan meteen even goed zwemmen. Ze moeten vaak even de slag te pakken krijgen. Het kan helpen om ze op zo’n moment dan even fysiek te helpen. De voorpoten gaan vaak makkelijker, maar de achterhand komt nog niet altijd meteen mee. 

Als je hond water niet gewend is, zet hem dan niet zomaar in diep(er) water. Dit kan juist een negatieve ervaring opleveren waardoor je hond water niet meer leuk vindt. Geef je hond lekker de tijd om samen met jou waterpret te ontdekken. En houdt er rekening mee, niet elke hond vindt water leuk en niet elke hond houdt van zwemmen. 

honden houden van zwemmen

Do’s en don’ts

Laat je hond niet te lang zwemmen en blijf niet eindeloos speeltjes in het water gooien. Ze kunnen hierdoor oververmoeid raken en te veel water binnenkrijgen. 

Als het warm is en je hond heeft gezwommen, laat hem dan niet in de zon opdrogen. De ondervacht kan gaan broeien wat tot huidontstekingen kan leiden.

Het is heerlijk als je hond zwemt, maar realiseer je ook dat je hond niet alleen maar in schone sloten zal duiken. Een hond die zwemt zal voor een viezere auto en meer stofzuigsessies zorgen. 

hond zwemmen vieze sloot

Stimuleer een hond in de winter niet om te gaan zwemmen door zelf bijvoorbeeld een speeltje in het water te gooien. Zwemt je hond (uit zichzelf) toch bij een koudere temperatuur? Ga dan daarna niet nog een half uur wandelen.

Heb je een pup? Wacht dan met zwemmen tot het water wat is opgewarmd in de lente. Een pup kan de eigen temperatuur namelijk nog niet goed reguleren.

Zorg ervoor dat je pup volledig is gevaccineerd voordat je begint met zwemmen! Dit in verband met risico voor de Ziekte van Weil.

Het kan handig zijn om je hond te leren dat hij of zij na het zwemmen afgedroogd wordt. Ook zijn er speciale hondenbadjassen te koop om aan te doen als je hond net gezwommen heeft. Dit kan handig zijn om het meeste water en ook modder op te vangen. Je koopt ze o.a. hier.

chillcoat hond

Als je hond (te lang) in koud water heeft gezwommen, kan er een cold water tail optreden. Hierbij zie je dat de staart recht naar beneden hangt. Neem in dat geval contact op met je dierenarts.

Is je hond inmiddels op leeftijd? In deze blog schreef collega-vakvrouw Jill haar tips over zwemmen.

Veel zwemplezier!