Tapen bij honden, gekkigheid of functioneel?!

medisch tapen hond

“Hé, wat zijn dat nou voor een kleurtjes?” Misschien heb je het al eens in het echt gezien of alleen op foto’s voorbij zien komen: gekleurde tape op honden. Wat is dit nu voor iets? En is het gekkigheid of echt functioneel? In deze blog vertel ik je er alles over!

Tapen?!

Het tapen wordt al veel langer gedaan bij mensen en paarden. Bij honden is het iets nieuwer. Wellicht heb je zelf weleens tape gehad ter ondersteuning van een behandeling bij bijvoorbeeld de fysiotherapeut. 

Bij welke klachten zet je het in?

Tapen is altijd ter ondersteuning van een behandeling. Alleen een stukje tape plakken doet niet zoveel. Behalve om steun te geven bij bijvoorbeeld een verstuiking.

De tape kun je als volgt inzetten:

  • Bindweefseltape: Na een behandeling waarbij de hond flink vast zat, is een facsia-tape ter verlichting. Zo wordt het bindweefsel wat gelift en worden de afvalstoffen sneller afgevoerd. 
  • Lymfetape: Dit is om bij een ophoping het teveel aan lymfevocht af te voeren naar de dichtstbijzijnde lymfeknoop. Bijvoorbeeld bij dikke poten of wondvocht.
  • Standcorrectie: Bijvoorbeeld een doorgezakt of scheef polsje, weke middenvoet, etc. Dit kan alleen ingezet worden bij jonge dieren die nog in de groei zijn.
  • Proprioceptie: Pro wat? 😉 Proprioceptie is makkelijk gezegd positiezin. Dus het vermogen van de hond om de positie van het lichaam en lichaamsdelen waar te nemen. Na het ontzien van een blessure of na geen gevoel bij een hernia, kan de tape de hond weer bewust maken van bijvoorbeeld een achterpoot zodat hij deze goed gaat gebruiken.
  • Ter ondersteuning: Dit is wel de meest bekende, omdat je dit ook veel bij mensen ziet. Het gaat bijvoorbeeld om steun geven bij verstappen, maar ook bij bijvoorbeeld een gescheurde kruisband. Tape is dan ideaal omdat je wel steun wilt geven, maar soms niet fixeren zoals een brace dat doet. Je wilt de spieren namelijk juist sterk houden.
  • Littekens: Littekens zijn minder goed doorbloed weefsel waardoor het stugger is en beweging kan beperken. Zowel oude als nieuwe littekens kun je behandelen, zodat je minder kans op verklevingen krijgt en het weefsel zo soepel mogelijk houdt. 

Plakt dat wel?

Heel eerlijk, het heeft bij mij echt wel even geduurd voordat ik aan de verdieping van het tapen ben begonnen. Ik geloofde eerst niet dat een stukje tape op de vacht kon blijven zitten en dan ook daadwerkelijk effect heeft.

De tape die voor dieren gebruikt wordt is hier speciaal voor ontwikkeld. De hond hoeft dus niet geschoren te worden. Alles wat je geschoren ziet op foto’s in deze blog of op mijn socials is vanwege een chirurgische ingreep en dus niet vanwege het tapen!

Op een langharige vacht ziet het er wel rommeliger uit dan op een strakke kortharige vacht, maar het effect is zeker niet minder. Doordat de haren in de huid zitten en deze worden gelift, kan het bindweefsel toch zijn werk doen.

En als het dan zo goed plakt, krijg ik het er dan wel makkelijk af zonder mijn hond te harsen?

Zeker! Als je het met de haargroei mee verwijderd zul je zien dat alleen de losse haren aan de tape blijven plakken. Het verwijderen is dus niet pijnlijk. 

Hebben de kleuren een bepaalde betekenis?

De kleuren zeggen niet specifiek iets. Alle tape zit met dezelfde rek op de rollen. Ik laat de eigenaren gewoon kiezen welke kleur ze het leukste vinden. Als je echt de kleurenleer volgt, dan zou je de koele kleuren voor bijvoorbeeld pezen kunnen gebruiken en de warme kleuren voor spieren. Maar er zit geen verschil in bijvoorbeeld sterkte of dikte. Tenminste, niet met het merk waar ik mee werk.

Wil je weten of tapen jouw hond kan helpen? Neem dan gerust contact op!

Laatste berichten van Jill Kinkelaar (alles zien)