Checken van je hond! Het belang van preventie

preventie hond check shiatsu artrose

“Check je hond?!” Wat ik daar mee wil zeggen is kijk goed naar je hond. Natuurlijk niet alleen hoe knap hij of zij is. Maar echt kijken naar: hoe beweegt en doet je hond. Verandert er ineens iets of juist heel geleidelijk?Het voordeel is dat jij als eigenaar je hond elke dag ziet, verzorgt, aait etc. Er is ook zeker een nadeel dat jij je hond elke dag ziet… Deze blog gaat over preventie.

Het nadeel van je hond iedere dag zien…

Als jouw hond altijd graag bij je ligt en hij zich ineens terugtrekt valt dit meteen op. Of als hij ineens niet meer zijn favoriete kauwkluif wil… dan gaat er wellicht meteen een belletje bij je rinkelen van “Wacht eens, dit is afwijkend gedrag voor mijn hond!”. Zulke acute veranderingen, hoe klein ook, vallen op als je jouw dier goed kent.

Zaken die er echter insluipen, die zie je vaak juist minder makkelijk dan iemand die jouw hond niet elke dag ziet. Denk bijvoorbeeld aan: een iets andere gang. Met gang bedoelen wij binnen de diergezondheid hoe beweegt het dier. Als je hond elke dag heel ietsje minder soepel gaat lopen, dan valt dat niet op. Totdat hij écht moeilijk loopt.

Het belang van preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Deze uitspraak zegt het al. Los van dat je niet wilt dat er iets met jouw hond is, scheelt het ook in de behandeling. Stel: je hond is wat ongelukkig terechtgekomen in het spel, dan is vaak één keer behandelen genoeg om bijvoorbeeld een zere spier te verhelpen. Laat je dit echter te lang gaan, dan gaat je hond door de zere spier anders lopen om de zere plek te ontzien. Op deze manier raakt een andere plaats van het hondenlichaam overbelast. En zo heb je uiteindelijk misschien meer behandelingen nodig om je hond weer helemaal soepel te krijgen. 

Laat je hond checken

Laat je hond checken bij een professional. Dit kan bijvoorbeeld zijn een shiatsu-therapeut, osteopaat, acupuncturist, fysio etc. Voor jonge honden en senioren is 2 keer per jaar een prima idee. Volwassen dieren redden het vaak met 1 check per jaar. 

Vergeet ook de dierenarts niet. Zeker als je bijvoorbeeld een titerbepaling laat doen dan kan het zomaar zijn dat je hond voor 3 jaar beschermd is. Dan zou je kunnen denken: “Ik hoef 3 jaar niet bij de dierenarts te zijn.” Maar een jaarlijkse controle is wel verstandig! Even vreemde/objectieve ogen die je hond bekijken. En heel belangrijk: het luisteren naar hart en longen. Op deze manier spoor je bijvoorbeeld een hartruisje op voordat er klachten zijn. 

Wat kun je zelf doen?

Zelf kun je in de dagelijkse verzorging al heel veel checken ter preventie. Dat kan op de volgende manieren:

  • Kijken: Hoe loopt je hond, heeft hij een ander slaapritme, houding, kleur van de huid, tong, binnenkant oren, tandvlees, etc.
  • Luisteren: Hoe klinkt de ademhaling, zijn blaf, etc.
  • Ruiken: Oké dit klinkt wellicht gek, maar geur is ook een belangrijke indicatie. Denk dan aan geur van de vacht, oren, bek en ontlasting. 
  • Voelen: Leer het lichaam van je hond goed kennen. Hoe voelt het, hoe voelt de bespiering. Op deze manier kun je een probleem als er eens iets anders voelt snel opsporen.

Zelf aan de slag! [kortingscode!]

Wil je het lichaam van je hond goed leren kennen, je hond lekker laten ontspannen en het lichaam goed leren onderhouden? Dan heb ik voor jou als lezer van deze blog een korting van 25% op deze twee online workshops:

Meedoen? Gebruik tijdens het afrekenen de kortingscode: vrouwendier25

Laatste berichten van Jill Kinkelaar (alles zien)