Groei van een pup gaat niet vanzelf

pup gezond laten groeien

Sinds een paar weken hebben we een pup. Haar naam is Freddie en ze is een kruising Boheemse herder/Oudduitse herder. Plezier, gebroken nachten, plasjes ruimen, vlijmscherpe tandjes. Ik herinner het me opeens allemaal weer van Finn, onze nu 10-jarige Welsh Corgi. En wat me ook opeens weer helder voor de geest staat is de spagaat waarin we zitten tussen bewegen en rust. Want als het aan Freddie ligt gaan we maar door. Ze heeft tomeloze energie. We nemen haar vaak in bescherming want ze heeft nog heel wat groei te gaan. En we doen er alles aan om haar gezond groot te laten worden. 

Want groeien gaat niet altijd zonder klachten

Een jonge hond groeit snel in korte tijd. Met het juiste voer en de goede beweging kun je dat goed begeleiden. Maar waar moet je dan op letten? En wat kan er, vooral bij grotere rassen zoals herders en dogachtigen, eigenlijk fout gaan tijdens de groei?

Beweging

Het bewegingsapparaat van een jonge hond is kwetsbaar. Ruw spel, te lang lopen en te weinig rust kunnen nadelige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het skelet, spieren en pezen van je jonge hond. Dit kan blijvend schade opleveren.

Neem nu de lengte van je wandeling.  Een grove richtlijn is tien minuten per maand in leeftijd. Als je hond b.v. drie maanden oud is, mag hij maximaal 3 x 10 minuten is 30 minuten lopen. Merk je dat hij moe is, stop dan eerder. Til hem op als hij nog heel klein is en laat hem thuis lekker uitrusten.

pup in de groei

Wissel eens af qua terrein. Als je hond op zand of in hoog gras loopt is zijn snelheid noodgedwongen lager. Daarnaast is het voor de ontwikkeling van zijn motoriek goed om de ondergrond waarop hij loopt af te wisselen. 

Achter ballen aanrennen is te belastend voor een hond in de groei. Vanuit het niets een flinke spurt maken of opeens afremmen kan schadelijk zijn voor b.v. zijn gewrichten. Verstop de bal liever in hoog gras. Dat maakt het bewegen wat rustiger en geleidelijker. 

Spelen

Wil je je jonge hond laten spelen met een andere hond? Hou in de gaten of het spel leuk blijft. Als de speelkameraad van je hond een stuk groter is of erg lomp, dan kan hij je hond (onbedoeld) pijn doen. Ook voor zijn sociale ontwikkeling is het goed als spelen met een andere hond niet ontaardt in te hard spel.  

puppy tunnel

Groeipijn of enostosis

Vooral honden van grotere rassen kunnen lang last hebben van groeipijn. Wat je dan vaak ziet is een wisselende kreupelheid, dan weer de ene en dan weer de andere poot. Dit hoeft niet altijd, ook het steeds kreupel zijn aan dezelfde poot kan hierop wijzen. Kreupelheid is altijd een reden om langs de dierenarts te gaan.

Groeipijn ontstaat door druk vanuit het bot op het beenvlies, wat erg pijnlijk is. Het kan lang duren, zeker grote honden zijn er soms pas rond twee jaar vanaf. Een goede voeding, met een juiste calcium-fosfor verhouding zorgt dat botten zich optimaal kunnen ontwikkelen. Hiervoor is speciaal voer ontwikkeld voor jonge honden. Stap ook niet te vroeg over op voer voor volwassen honden.

Daarnaast zijn er verschillende homeopathische middelen die kunnen helpen om de pijn te verminderen op een natuurlijke manier. Homeopathie is maatwerk; als je wilt weten welk middel jouw hond kan helpen, stuur dan gerust een mailtje.

Alternatief om energie kwijt te kunnen

Freddie is nu drie maanden. Dat betekent een wandeling van maximaal 30 minuten, hoe lastig het soms ook is als ik zie hoeveel energie ze nog heeft. Gelukkig zijn er genoeg andere dingen om haar bezig te houden.

Ze is dol op de snuffelmat. We hebben een Kong die we vullen met lekkers en verzinnen van alles om haar bezig te houden zonder een eind te wandelen. En pups hebben slaap nodig. 15 tot 20 uur per dag is heel normaal. Blijft er nog maar een paar uur over. Maar die leeft ze dan ook in het kwadraat. 

Bron: www.marcelnijland.nl

Monique du Pau
Homeopaat voor dieren
www.homeopaatvoordieren.nl