Kauwwortels! Ook geschikt voor konijnen?

Kauwwortel konijnen test

Een grootse samenwerking tussen 3 vakvrouwen deze week! Voedingsvakvrouw Isabelle is dé vrouw achter de koffieboom kauwwortels. Deze kauwwortels ben je waarschijnlijk al tegengekomen voor honden. In Duitsland blijkt dit product al langer voor konijnen op de markt te zijn. Tijd dus voor konijnenvakvrouw Josine en ‘konijnenmama’ Sandra om dit te testen en onze ervaring met je te delen!

Konijnenvakvrouw Josine testte ze met buitenkonijnen Truus, Muis en Sjoerd

“Er schijnt een heuse nieuwe markt te zijn voor de kauwwortel! Het hout is afkomstig van de doodsbeenderenboom, ook wel hertengeweiboom genoemd. Deze kauwwortel zou erg geschikt zijn als knabbelstok voor konijnen. Zo zou het voorzien in hun knaagbehoefte en het konijn een tijd bezig kunnen houden. Je begrijpt dat ik erg benieuwd ben naar dit soort producten en besluit deze op een zonnige lentedag voor te leggen aan mijn driekoppig testpanel: de dames Truus en Muis en landheer Sjoerd.”

Muis, Sjoerd en Truus

Door een video te maken is gedrag mooi te bestuderen 🙂

“Nadat ik drie kauwwortels van verschillende formaten heb neergelegd in hun verblijf, komt Truus als eerste kijken. Ze begint meteen driftig te snuffelen en likken aan een van de stokken. Ook Sjoerd volgt snel en knaagt kort aan dezelfde stok. Muis voegt ook in en met zijn drieën snuffelen ze nieuwsgierig aan en rondom de 3 kauwwortels. Muis likt met name aan het hout, Truus likt en knabbelt en Sjoerd knaagt kort alsof hij wilt testen of het hout ook echt ‘Sjoerd proof’ is.”

“Met name de middelste stok vinden ze het interessants en hier wordt het meeste aan gelikt en geknaagd. De dikste stok wordt genegeerd, behalve Sjoerd, die kort aan hem knabbelt. Hoewel de stokken zeker even de volle aandacht krijgen, blijft langdurig knagen uit.”

Tijd voor de beoordeling van Truus, Muis en Sjoerd!

“Dat het langdurig knagen aan de kauwwortel uitblijft is goed te verklaren vanuit de leefomgeving van Sjoerd, Truus en Muis. Zij lopen elke dag rond in een tuin die volstaat met planten, gras en bomen. Ze hebben bij wijze van spreken 100 alternatieven om aan te knagen, inclusief tunnels van wilgenhout en appel- en perenboomtakken. Dit filmpje is een fragment uit een momentopname van 6 minuten. De kans is groot dat mijn konijnen ander gedrag vertonen indien ze al enkele uren opgesloten zaten in hun hok zonder alternatieven en afleiding. Ik verwacht dat konijnen die in een kleinere ruimte verblijven en/of zonder andere knaagalternatieven meer aan de kauwwortel zullen knagen. Het voordeel van deze kauwwortel t.o.v. andere knaagmaterialen zoals wilgenhout, is dat het veel langer mee zal gaan. Hier mag wat mij betreft dan ook een relatief hogere prijs tegenover staan; Ze kosten circa € 9,00 per stuk. Mits het ook echt gebruikt wordt door de konijnen en even onschadelijk is als wilgenhout.”

Ook Sandra testte ze met binnenkonijnen James en Jessie!

“Het knappe koppel James en Jessie gaat de uitdaging ook aan! Ze leven in een ruime ren, lopen overdag veel rond in de woonkamer en hebben altijd knaagmateriaal in de ren liggen. Iedere dag gaan er stukken wilgentunnel en knaagballen doorheen. James de hangoor is altijd iets minder enthousiast wat dit soort dingen betreft dan Jessie. Al vinden ze iets ‘nieuws’ meestal héél interessant. Laten we dus snel kijken wat er gebeurde toen ze de kans kregen om aan de gang te gaan met de kauwwortels.”

Meerdere pogingen om gedrag goed te bestuderen

“Bij poging 1 heb ik de kauwwortels in de woonkamer gelegd. Op de plek waar dit stel normaal gezellig komt snacken. Ik film van bovenaf zodat er niet ineens een statief in de oh zo veilige omgeving staat en dat niet de aandacht trekt. De kauwwortels trekken wel gelijk de aandacht en snuffelsnuffel, knabbelknabbel, zeker interessant! Het blijft bij een paar interesse-momenten. Na een paar minuten huppelen ze er allebei vandoor en het langdurige knagen blijft uit.”

“Tijd voor poging 2! James en Jessie voelen zich het meest comfortabel in hun eigen leefruimte. Daarom heb ik het gebruikelijke knaagmateriaal even uit de ren gehaald en ze de kauwwortels als alternatief gegeven. De camera staat al een tijdje te draaien buiten de ren, zodat ze daar niet door worden beïnvloed en het zien als mogelijke dreiging. Jessie ligt rustend in haar hoekje. James is iets actiever. Ik verwachtte eigenlijk dat Jessie wel uit haar ruststand zou komen zodra er iets nieuws in de ren kwam te liggen. Maar dat is niet het geval. James snuffelt er wel wat aan en huppelt er wat omheen, maar denkt al snel “Hmmm… nee, niets voor mij” en gaat ook in ruststand.”

“Tegen de avond toch nog eens proberen. Jessie is wat actiever. Ze begint er nu direct aan te snuffelen en zet haar tanden er gelijk in. Ze huppelt even weg en komt weer terug om het nogmaals te proberen. Na een aantal keer snuffelen, likken en voorzichtig knabbelen geeft ze het toch op. Wel bedenkt ze dat het natuurijk prima kan dienen als rugsteun. Dan maar lekker luieren ;-)”

“Inmiddels heb ik het buiten camera nog een paar keer gegeven, maar ook onze grote knaaggraag Jessie heeft helaas geen interesse meer.”

konijnen testen kauwwortels
Jessie en James

Tijd voor de beoordeling van James en Jessie

“Hoewel de kauwwortels een duurzame oplossing kunnen zijn om in de knaagbehoefte te voorzien, helaas zijn James en Jessie beiden geen groot fan. Van Jessie had ik veel meer activiteit verwacht, wetende hoe ze normaal gesproken omgaat met dit soort materiaal. Voor de beeldvorming: ze huppelt zelfs met een speelbal in haar bek de kamer door. Na de beelden nog eens te analyseren denk ik te weten wat er voor haar ontbreekt. Ze vindt het geweldig als ze ergens doorheen kan bijten en er kleine stukjes van kan maken. De kauwwortels zijn zo hard, dat ze er eigenlijk niet doorheen komt. Ik vermoed dat haar interesse om die reden snel afneemt en ze op zoek gaat naar een voor haar leuker alternatief.”

Wat vindt de dierenarts van deze kauwwortels voor konijnen?!

Uiteraard hebben we van te voren even contact opgenomen met de dierenarts of kauwwortels wel veilig gebruikt kunnen worden door konijnen. Ze bijvoorbeeld niet te hard zijn o.i.d. De dierenarts gaf aan dat de hardheid geen problemen zal geven. De boom waar deze kauwwortels van gemaakt zijn, staat bekend als niet giftig voor mens en dier. Helaas is er geen onderzoek over gebruik van kauwwortels door konijnen bekend. Wel weten we dat het in Duitsland al langer voor konijnen op de markt is, zonder negatieve berichtgeving.

Eindoordeel

Wat had het fijn geweest om een duurzaam en natuurlijk stuk hout te vinden waar konijnen een lange tijd hun knaagbehoefte mee kunnen vervullen! Onze conclusie is dat ons 5-koppig-langoren-testpanel in eerste instantie veel interesse heeft, maar dat deze interesse snel afneemt. We verwachten dan ook dat deze kauwwortels over het algemeen geschikter zijn voor honden dan voor konijnen. Mocht jouw konijn er wel helemaal fan van zijn, laat het ons dan zeker weten door hieronder een reactie achter te laten!

Sandra
Volg ons