Gedrag van katten met voorjaarskriebels

kat voorjaar gedrag krabben

De dagen worden langer en de temperatuur loopt op. Dat betekent dat de katten langer buiten kunnen zijn, op zoek gaan naar een vruchtbare partner of wat verder van huis af struinen om de buurt te verkennen. Voor mij altijd één van de twee periodes dat klanten aan de bel trekken vanwege het ongewenste gedrag door middel van sproeien of het sloopgedrag van hun viervoeter(s). De natuurlijke drang om naar buiten te gaan is groter, óók bij katten die altijd binnen zijn. Vaak zijn deze problemen eenvoudig te beantwoorden door goed in kaart te brengen op welke plekken de kat dit gedrag vertoont. Het gaat dan vaak om sproeien en sloopgedrag rondom de woning.

Communicatie via geur

Iets wat al eerder in een blog is verteld is dat katten onder andere communiceren via geur. Het reukvermogen om andere katten waar te nemen is sterk. Het is voor katten erg belangrijk omdat het hun situaties voorspelt en controleert.

Katten communiceren met geur door gebruik te maken van hun geurklieren. Die zitten bij hun kin, tussen de oren, onder de staart en bij hun voetkussentjes. De geurklieren gebruiken ze om te markeren. Iedere kat heeft zijn eigen soort geur en geeft voor andere katten veel informatie welke kat hier is geweest, hoelang dat geleden is én wat het doel is van deze kat. Doel van markeren is verschillend. Bijvoorbeeld wanneer het zijn of haar territorium is, of de kat een indringer wil verdrijven, of juist een vruchtbare partner zoekt, of ze passeren alleen in hun leefgebied. 

Markeren

Communicatie via krabben

Ook krabben is een manier om te communiceren. Het krabben is een behoefte waar ze binnen en buiten mee willen communiceren. Katten krabben om verschillende redenen. Om even te rekken en te strekken, even hun spieren te trainen, te spelen, ’manicure en pedicure’ om hun nagels te scherpen en de nagelhuls te verwijderen/verversen, maar ook om te communiceren en dus te laten weten dat zij er zijn.

Uitrekken

Krabben in huis

Het markeren van hun territorium kan wel eens tot ongewenst gedrag leiden, zoals het slopen van meubels, deurposten en behang (en ook het sproeien).

Katten die weinig of niet voldoende krabmogelijkheden hebben of krabpalen niet gebruiken omdat ze niet op hun gewenste plek staat, kunnen dit ongewenste gedrag vertonen.

Behoefte aan de juiste positie binnen in huis.

Zoals wij ervoor kiezen om ons huishouden in te richten om bijvoorbeeld goed naar de TV te kijken, hebben katten ook een voorkeur voor plekken om te krabben. Als het gaat om sport/spel en verzorging maakt het niet uit.  Maar voor markeren gebruiken ze de in/uitgangen, randen van hun ruimte en de looproutes die de mens en dier gebruiken.

De ene kat heeft meer behoefte aan markeren dan de ander. Ook katten krabben zowel verticaal als horizontaal. Sommige hebben een voorkeur.

Hoe je weet wat jouw kat nodig heeft 

Als één kat twee verschillende objecten heeft om te krabben, is het een goede basis. Maar wat is nou de juiste plek voor een krabmogelijkheid? 

Tip: Kijk in je omgeving, zodat je leert wat jouw kat nodig heeft. 

 • Wat is de looproute van mens én dier?
 • Lopen er veel andere katten rondom je huis? 
 • Hoe neem je geuren mee binnen het huis? 
 • Wat staat er in de buurt van de deuren en ramen? 
 • Is er een mogelijkheid om lekker te klimmen voor de spieren? 
 • Is er een mogelijkheid om op de grond te krabben op een rustige plek voor de manicure? Vooral voor de oudere dieren en katten met minder stabiliteit in hun lijf, is dit laatste belangrijk.

Mijn advies om te voorzien in minimale behoefte

Er zijn veel verschillende mogelijkheden. Mijn advies voor wat een kat minimaal nodig heeft:

 • Verticale krabpaal
  • Plankjes tegen de muur naast de deur en/of raam bij de looproutes, bij de hoeken van de bank.
  • Een krabpaal met minimale hoogte van 1,5 meter en het liefst met een goed rustig punt voor uitzicht en rust. Katten liggen graag hoog!
 • Horizontale krabmeubel
  • Krabmatten
  • Kattenmeubels.

Goedkope alternatieven

DIY! Niet elke krabplek hoeft geld te kosten. Krabpalen zijn zelf te maken, krabmaten en meubels ook. Een stuk vloerbedekking, kunstgras, een kartonnen doos of deurmat zijn een goede vervanging voor horizontale krabplek. En een krabpaal is in elke prijsklasse te vinden, maar kan natuurlijk ook zelf worden gemaakt. Leuke bezigheid komende weken! 😉 Zoek ze maar eens op!

Helpen deze tips niet, of heb je hulp nodig bij het toepassen? Mail me gerust.

Aranka Duijff-Meester