Zonder stress verhuizen met je kat, is dat mogelijk?

kat verhuizen stress

Binnenkort gaan wij verhuizen. Dit is niet de eerste keer voor een aantal van onze katten, maar wel de eerste keer dat ik mij nog meer bewust ben van wat voor invloed het zou kunnen hebben. Tijd om alvast na te denken over plan van aanpak. Én gelijk inspiratie voor een blog om anderen te helpen zo stressvrij mogelijk te verhuizen. Ik ga nu zelf ook ervaren of het mogelijk is dit soepel te laten verlopen.

Stress voorkomen?

Zelf ervaren wij natuurlijk ook stress met verhuizen. Ik kan mij niet voorstellen dat er mensen zijn die super ontspannen een verhuizing doorstaan. Hoe goed voorbereidt die ook is. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor huisdieren en in dit geval voor de katten. Helemaal voorkomen is niet mogelijk. Wel kunnen we de hoeveelheid stress verminderen.

Niet iedere kat hoeft overigens last van stress te hebben, of in ieder geval niet zichtbaar last te hebben, van de verhuizing.

Binnenkatten

Of zo genoemd, katten die voornamelijk binnen leven hebben het minst last van de verhuizing. Over het algemeen is het zo dat deze gewend zijn aan de spullen die er staan. Ze weten hun weg te vinden en hun geuren zijn overal. Ook als de kat sterk gehecht is aan de eigenaar is een verhuizing minder stressvol dan voor katten die niet zoveel gehecht zijn aan de eigenaar. Wel zijn ze gehecht aan hun omgeving. Maar elke kat is anders.

Het is dan ook goed om je te realiseren dat het belangrijk is om niet volledig nieuwe meubels in je nieuwe huis te zetten, maar dat je ook het ‘oude’ meeneemt. En zeker de spullen van de kat zelf.

Buitenkatten

Of zo genoemd, katten die binnen en buiten leven kunnen best veel last hebben van de verhuizing. Hun huiselijke omgeving verhuist mee, hun eigenaren zijn ook een vast gezicht, maar de omgeving die zij op hun klauwtje kennen is niet mee te verhuizen. Bij deze katten moeten we veel meer nadenken over hoe wij de verhuizing zo stressvrij mogelijk kunnen regelen. De overgang van deze katten is stuk lastiger.

Voorbereiding op de verhuizing

De katten moeten in een vervoersmand/bench worden verplaatst. Het is aan te raden (ook voor bezoek aan de dierenarts) dat de kat die prettig gaat vinden. Wat ik altijd doe een aantal dagen voor bezoek aan de dierenarts, is het reismandje onderdeel maken van het huis. Ik leg er een kussentje of lekker kleedje in en wat snoepjes of speelgoed. Ze gaan vanzelf verkennen en er zelfs in slapen! Het reismandje is dan ook veel minder eng dan als het ineens tevoorschijn komt.

In deze blog heb ik ook beschreven dat er verschillende feromonen bestaan die het reismandje aantrekkelijker kunnen maken als het bovenstaande niet werkt; bijvoorbeeld feliway spray of valeriaan. In de nieuwe woning is het aan te raden om feromoonverdampers in de nieuwe ruimtes van de katten op te hangen. Het bevat geurstoffen die dezelfde werking hebben als natuurlijke feromonen die de kat gerust stellen.

Dag van de verhuizing

Een kat is niet gek! Die heeft al vroeg genoeg door dat er iets gaat gebeuren. We zijn dan al weken (of dagen) bezig met inpakken, opruimen, schoonmaken. Overal staan misschien wel verhuisdozen (althans, hier inmiddels wel), het is dan ook mega interessant om als kat alles te volgen. Vooral die dozen zijn natuurlijk erg leuk. Merk je dat jouw kat hier al veel last van heeft? Schakel dan een gedragstherapeut of dierenarts in voor wat rustgevende supplementen.

Even een klein stappenplan voor de verhuisdag, het is natuurlijk een dag waarop iedereen in en uit gaat lopen en de deuren veel open staan. De spanning en stress die dit teweeg kan brengen is voor geen enkele kat fijn. Daarom het volgende:

 1. Geef de katten een eigen ruimte. Voorbeeld hiervan is een slaapkamer die een paar dagen van te voren al ingericht kan worden voor alléén de katten. Denk hierbij dan aan de reismandjes, ligplek, krabpaal, kattenbak en voer en drinken. Je kan de katten hier op de dag van de verhuizing even apart houden en een briefje op de deur plakken dat de katten daar zitten.
 2. Mocht het niet leeg zijn, verplaats dan de meubels uit deze kamer als laatste. Zet eerst de katten in de auto voor een veilige reis naar de nieuwe woning.
 3. Zet bij aankomst bij de nieuwe woning eerst de meubels op hun nieuwe plek. Maak nog steeds gebruik van een aparte ruimte voor de katten. Een tijdelijk verblijf. Verhuis dus eerst alle meubels en als allerlaatste de katten.
 4. Wanneer de verhuizing compleet is kan je de kat de rest van het huis laten verkennen. Let even goed op alle mogelijke verstopplekken. Onder kasten, nauwe ruimtes of het keukenblok zijn perfecte plekken om te verstoppen. Katten kunnen zich daar ontzettend lang schuilhouden.

Laten wennen aan het nieuwe huis

Sommige katten zijn snel op hun gemak. Hun bekende meubels staan er, hun geuren hangen daaraan, de eigenaren zijn er, dus alles is prima. Maar mocht dit niet zo zijn, geef je kat dan minstens twee weken binnen(!) de tijd om te wennen aan de nieuwe omgeving. Het helpt om het voer te verspreiden in kleine beetjes, iets meer met ze te spelen. Maar houd zoveel mogelijk vast aan de gewoontes en routine die ze gewend zijn.

Het kan helpen om de geur van de kat te verspreiden in het huis, bijvoorbeeld langs deurposten. Je kunt dit doen door een zachte doek langs hun geurklieren te wrijven. Je zult dit wel dagelijks moeten herhalen. Zo wordt hun nieuwe huis meer hun thuis.

Laten wennen aan de omgeving buiten het huis

Het is verstandig de kat(ten) enkele weken binnen te houden om te wennen aan de nieuwe omgeving. Dit is voor sommige katten ontzettend moeilijk en je krijgt soms het idee dat ze de boel volledig afbreken. Probeer hier op in te spelen door ze uitlaatkleppen te geven door bijvoorbeeld brokjes te verstoppen zodat de kat kan jagen, verschillende hoge klimpalen en krabplanken aan te bieden en een spel te spelen waarbij je kat kan jagen. 

Mocht het niet lukken, of je kat ontsnapt, dan is het altijd van belang dat de kat gechipt is en je het adres hebt veranderd. Ook is het aan te raden even een halsbandje met adreskokertje om te doen.

Enkele stappen om je kat te laten wennen aan zijn nieuwe buiten, zijn nieuwe leefomgeving:

 1. Maak gebruik van een kattenluik. Beste is eentje met chip! Dan komen er geen vreemde katten binnen.
 2. Als je andere katten ziet in je nieuwe tuin, jaag ze dan weg. De kat kan hier angstig van worden, dus heeft even hulp nodig. De kat moet namelijk een nieuw territorium veroveren en daar hoort zijn eigen tuin bij.
 3. Laat je kat voor etenstijd naar buiten gaan. De kat zal dan waarschijnlijk niet ver lopen en je kan de kat roepen als het eten klaar staat.
 4. Loop met je kat mee, rondje in de tuin en in de straat. Hoogstwaarschijnlijk zal de kat je volgen en zo leert hij de omgeving kennen én de weg te vinden naar jullie huis. Het zou ideaal zijn als dit met een tuigje kan. Je zou dit maanden van te voren ook al kunnen aanleren. Er staan leuke filmpjes op YouTube!

Terug naar het oude huis?

Vaak hoor je dat katten weer terug lopen naar hun oude huis. Dit kan in hetzelfde dorp zijn, maar ook 10tallen kilometers verder weg. Als je nieuwe woning vlakbij je oude woning staat kan de kat bekende routes herkennen en teruglopen naar het oude huis. Katten hebben een leefomgeving die wel kilometers lang is, dus het is niet heel moeilijk voor ze om de weg terug te vinden. Even wat tips om te voorkomen dat je kat wegloopt:

 1. Informeer nieuwe bewoners dat je katten eventueel terug zouden kunnen lopen. Ze zouden jou kunnen benaderen als ze de kat zien. 
 2. Kat echt zo lang mogelijk binnen houden wanneer de afstand klein is. Een kat is zo gehecht aan zijn eigen territorium dat het niets liever wilt dan terug naar buiten gaan.
 3. Het kan maanden duren voordat je kat de nieuwe woning en nieuwe omgeving ziet als zijn thuis. Je zult hem met regelmaat bij het oude huis moeten ophalen. Houdt vol! Het wordt echt beter.

Een ervaren buitenkat die al meer veranderingen heeft meegemaakt in zijn leven zal zich snel aanpassen. Een onzekere kat heeft wat meer tijd nodig en wat meer begeleiding van jou als eigenaar.

Een binnenkat is niet gewend dat er wat verandert in de omgeving, de één heeft vaak meer tijd nodig dan de ander.

Mocht je nog vragen hebben na aanleiding van deze blog? Mail gerust naar info@spoteducatieenadvies.nl

Aranka Duijff-Meester