Onzindelijkheid bij katten

kat onzindelijk

Een kijkje in mijn keuken! Onzindelijkheid is één van de meest voorkomende gedragsproblemen bij mij in de praktijk. We noemen het onzindelijkheid, omdat wij graag willen dat de kat het op plekken gaat doen die wij toestaan. Binnen is dat natuurlijk in de kattenbak. Als het op andere plekken in huis gebeurt is dat onwenselijk en is ook het meest vervelende probleem die mensen ervaren. De kat kiest namelijk met regelmaat plekken uit  om te urineren waar je het absoluut niet wilt hebben…

Zachte oppervlaktes

De favoriete plekken van onzindelijkheid zijn namelijk de zachte oppervlaktes; mandjes, banken, bed, mand, tassen, schoenen en deurmatten. Voor de kat loopt het hier goed weg en krijgen ze geen natte voetjes. Kortom, voor de kat dus een win-win situatie. En sommige katten hebben geen kattenbak in huis, omdat eigenaren willen dat de kat het buiten doet. Maar zodra het buiten kouder wordt, of er is een nieuwe kat ‘de baas’, dan vinden ze binnen fijner.

“Jaren ging het goed!”

Wat als de kat ineens na jaren onzindelijk is? Dan geeft de kat hiermee aan dat er iets niet goed is. Bij het eerste contact wat ik met eigenaren heb, vraag ik altijd of ze de urine hebben laten onderzoeken. Of eigenlijk verplicht ik ze de urine te laten onderzoeken!

De kat kan namelijk onzindelijk zijn door een blaasontsteking. Of dat de oorzaak van de onzindelijkheid is is mogelijk, maar het kan ook een gevolg zijn door veel angst en stress. Als het blaasontsteking is, schrijft de dierenarts medicatie voor. Soms is dit voldoende om onzindelijkheid te stoppen. In dat geval ben ik vaak niet meer nodig!

onderzoek urine kat onzindelijkheid

Schakel een gedragstherapeut in

Als onzindelijkheid al langer aan de gang is, is het een gewoonte van het dier geworden. Dan zal er hulp ingeschakeld moeten worden van bijvoorbeeld een gedragstherapeut. Het is ingewikkeld om er achter te komen wat de oorzaak is en om het op te lossen. Het vraagt veel tijd en veel discipline en ontzettend veel geduld van de eigenaren. Op het moment dat ik in beeld kom is de irritatie hoog. Eigenaren weten het niet meer, zijn radeloos en denken er zelfs over na om het dier te herplaatsen. Soms zelfs in te slapen!

Verandering kost tijd

Ik vind het dan ook fijn als ik benaderd ben! Omdat ik zeker weet dat als de eigenaar mij inschakelt, zij nog echt graag het laatste willen proberen. Ik vraag ook of ze het zeker nog minimaal één maand de tijd willen geven want verandering kost tijd! Als ik die commitment krijg kunnen we aan de slag.

Gedragstherapie

Nu vraag je je vast af hoe zo’n therapie er dan uitziet? Het begint altijd met vragen beantwoorden van mij!

Vragen die ik bijvoorbeeld stel zijn: Wanneer is het begonnen? Weet je een aanleiding, bijvoorbeeld verandering in huis of in de omgeving? Nieuwe buurtkat? Hoeveel kattenbakken zijn er? Hoe zien die eruit? Wat voor kattengrit? Hoe vaak wordt de kattenbak uitgeschept en verschoont? Waar zijn de plekken van onzindelijkheid? Hoeveel andere mogelijkheden tot markeren heeft de kat (bijvoorbeeld aan krabmeubels)?

Kattenbakken

Katten zijn kieskeurig, in de ‘regel’ is het aantal katten + 1 kattenbak. Dat betekent wanneer je 1 kat hebt, je twee kattenbakken nodig hebt. En op verschillende plekken! De kat moet kunnen graven in een laag van minimaal 3 cm en zich goed kunnen omkeren. De kattenbak moet dus groot genoeg zijn. Als een kat zijn ontlasting niet begraaft dan vindt de kat de kattenbak of het grit niet fijn. Uitdaging om dus te zoeken wat jouw kat wel op prijs stelt! Ze zijn natuurlijk wel the king and queen! 😉

Je hebt verschil in kattenbakken. rond, groot, klein maar ook met hoge rand of met kap en zonder kap. Ook het kattengrit is verschillend, houtkorrels tot heel fijn grit.

kattenbak kattengrit onzindelijkheid

Plekken

Daarna kijk ik naar de plekken van onzindelijkheid. Zijn ze vlakbij plekken waar het erg rustig is, of naast de deur of raam? Is het sproeien om territorium te bewaken voor indringers of is het angst en is dat plekje het rustigste en meest overzichtelijkste? Kunnen we het afschermen met raamfolie, er een alternatief aanbieden door een kattenbak te verplaatsen, een krabmeubel te plaatsen, voerplaats van te maken of het kattenluikje te vervangen.

Omgeving

Is er iets veranderd? Zijn er nieuwe huisdieren bij gekomen of bijvoorbeeld een baby. Heeft de kat ruzie gehad of is er een indringer geweest in huis door bijvoorbeeld het kattenluik? We kunnen de kat rust bieden door aanpassingen te doen in de omgeving, kattenmeubels en ligplekken te veranderen of feromonen diffuser te gebruiken.

Mogelijke oplossingen

Ik beschrijf natuurlijk deze oplossingen op om een idee te geven wat er uit een behandelplan kan komen. Het is niet aan te raden om hier zelf mee aan de slag te gaan als de oorzaak niet is gevonden. Nogmaals, echt eerst een bezoekje aan de dierenarts

Het allerbelangrijkste is om de kat niet te straffen als ze onzindelijk zijn geweest. Straffen is een negatieve associatie en je wilt helemaal niet dat de kat bang wordt voor het doen van zijn behoeftes! Het is heel moeilijk, maar het is één van de belangrijkste onderdelen om de therapie te laten slagen.

Als de oorzaak gewenning is van de plekken, kunnen we de plekken blokkeren. Dit kan door het af te schermen, de kat tijdelijk geen toegang te geven tot die ruimte, en als het op de bank is die bijvoorbeeld beschermen met vuilniszakken of aluminiumfolie.

Als het met angst of stress te maken heeft moet die ook verholpen worden. Iedere eigenaar wil natuurlijk graag dat het dier lekker in zijn vel zit. Als we hier niets mee doen, blijft de onzindelijkheid. Dat kan het beschermen zijn van bepaalde plekken, alternatieven aan te bieden, kattenluikje vervangen, verplaatsen van de kattenbak en ondersteuning van supplementen of geuren om de kat wat meer rust en ontspanning te geven.

Is jouw kat onzindelijk of aan het sproeien en wil je graag advies? Mail gerust naar info@spoteducatieenadvies.nl

Aranka Duijff-Meester