Zwanger en een kat in huis… Zo help je jouw kat wennen aan de baby!

zwanger kat voorbereiden huis

Je bent zwanger! Ze zeggen dat dieren het vaak al eerder weten dan dat de vrouw een zwangerschapstest heeft gedaan. Is dat bij jou ook zo? In deze blog beschrijf ik alle voorbereidingen die ervoor zorgen dat jouw kat alvast kan wennen aan de komst van de baby en mooie verandering die in jullie huishouden gaat plaatsvinden.

Gedrag van je kat tijdens de zwangerschap

Het kan zo zijn dat jouw kat niet bij je is weg te slaan, je volgt, je goed in de gaten houdt en nog meer bij je in de buurt of op schoot ligt. Dit kan de hele zwangerschap duren. Wat ook zo kan zijn is dat er periodes komen dat ze je negeren. Ze zoeken dan liever contact met partner of andere leden van de familie dan met de zwangere vrouw. En vertonen misschien wel gedragsproblemen, zoals; overmatig eten, onzindelijkheid, blazen/grommen tegen zwangere vrouw of naar soortgenoten.

Beide situaties die ik beschrijf geven al heel duidelijk aan dat katten erg gevoelig zijn. En dat de baby in de buik groeit en straks wordt geboren. Dat vraagt niet alleen voorbereiding voor de aanstaande ouders, maar ook voor de dieren. En zoals de aanstaande ouders niet weten hoe het zal gaan met een kleintje in huis, weten we dat ook niet met de dieren. Natuurlijk kan je ze wel helpen om te wennen aan wat veranderingen!

Slapen op bed

Er zijn katten die bij de eigenaren op bed slapen. Waarschijnlijk doen ze dit al jaren. Het is goed om na te denken of je dit nog wilt als de baby er is. Sommige eigenaren vinden het ineens niet meer hygiënisch als de baby er straks is. En sommige katten liggen graag dichtbij de baas en zullen dan ook de neiging krijgen om bij de baby in de wieg te gaan liggen. Warm tegen de baby aan of net als bij de volwassen mensen op schoot. Dat laatste kan erg spannend zijn en is hoogstwaarschijnlijk niet wenselijk. Beslis op tijd wat je wilt! Als je op het laatste moment pas beslist dat de kat niet meer op de slaapkamer mag komen, dan ontstaan er problemen. Ik kom er later in deze blog op terug.

Het is van belang vroeg te beginnen om de kat af te leren in de slaapkamer te komen, evenals bijvoorbeeld de babykamer. Dit zal een behoorlijke strijd worden (volhardend mauwen en krabben aan de deur bijvoorbeeld). Daarom is het belangrijk om uiterlijk rond de helft van de zwangerschap te starten met gewenning om goed door te zetten dit te veranderen. Hiermee voorkom je dat de kat de verandering gaat associëren met de baby!

baby kat kinderwagen gedrag zwanger

De box en kinderwagen voorbereiden

Velen hebben een box in de kamer. Net als het wiegje wil je vaak liever niet dat de kat hierin gaat liggen. Mocht je dit wel willen, geen enkel probleem, dan zijn de volgende tips niet voor jou bedoeld.

Ook de box moet geïntroduceerd worden. Vanaf de 30ste zwangerschapsweek is het verstandig hem al te plaatsen in de woonkamer. Iets nieuws is altijd aantrekkelijk. In het begin leg je er niets in, misschien is jouw kat totaal niet geïnteresseerd, dan heb je dus een streepje voor! Mochten ze er wel in willen, dan heb je verschillende opties om ze te leren dat je dit liever niet hebt. Hierover schreef ik al eerder in de blog over katten opvoeden.

  • De kat er consequent uithalen en nee zeggen (of iets anders, wat je ook zegt met andere dingen jouw kat niet mag)
  • De box vullen met laag aluminiumfolie (dit kraakt en voelt onprettig)
  • De box vullen met ballonnen (staat leuk maar let op dat er geen angst ontstaat voor ballonnen, met kind in huis komen die vast wel binnen in de toekomst)
  • De box vullen met karton en daarop dubbelzijdig tape. De truc om katten van bijvoorbeeld het aanrecht te houden.

Het is een goed idee om het bovenstaande ook te oefenen wanneer er een boxkleed of boxmatras in ligt. Dit is natuurlijk nog aantrekkelijker om op te gaan liggen dan een houten plank 😉

Gedragsproblemen na komst van de baby

Na de geboorte van de baby kunnen er gedragsproblemen ontstaan. Sommige problemen hebben te maken met de associatie leggen tussen de komst van de baby (bijvoorbeeld ineens niet meer in de slaapkamer mogen komen) en het minder aandacht krijgen. Anderen kunnen te maken hebben met veranderingen in de zorg voor de katten.

Onzindelijkheid

Belangrijk! Onzindelijkheid kan door een blaasontsteking ontstaan. Die door stress kan komen, veranderingen in ritme door de baby, geluiden, enzovoorts. Sluit dit altijd eerst medisch uit.

Onzindelijkheid kan ook ontstaan door slecht kattenbak-management. Is hier iets in veranderd sinds de komst van de baby? Wordt het minder vaak schoongemaakt of uitgeschept? De kat is het ergens niet mee eens.

Is er buiten de komst van de baby iets veranderd? Minder aandacht/speelmomenten? Zijn er meubels verzet? Mogen dingen ineens niet meer? In deze gevallen hoor je vaak dat de kat juist zijn behoefte gaat doen óp nieuwe dingen. Bijvoorbeeld kinderwagen, speelkleed, luiertas, enz.

Agressie naar baby

Blazen, grommen, slaan of bijten zijn tekenen van agressie. Maar die kunnen ontstaan door angst. Het is belangrijk om de kat vanaf het begin bij de baby te betrekken. Meestal bedenken mensen dat wel bij de hond. Maar hetzelfde geldt ook voor de kat!

Laat ze kijken, ruiken, toenadering zoeken. Jaag ze niet weg! Als ze iets doen wat je niet fijn vindt, dan is een duidelijke “Nee” of even paar centimeter terugzetten een betere optie dan straffen. Door ze te leren wat wel mag en ze weg te halen als ze iets doen wat niet mag, wennen ze eerder aan de nieuwe situatie dan dat ze angstig worden.

Tot slot

Een kat heb je niet ‘totdat de baby komt’. Een kat heb je voor het leven! En ook die moeten meegenomen worden in de groei met een nieuwe situatie. 

Al het bovenstaande zijn onderwerpen waar je zelf naar kunt kijken. Mocht je toch even willen sparren via videosessie of is er een bezoek nodig van een gedragstherapeut? Schroom dan niet om die in te schakelen! Je kan zelf veel, maar in het koppie van de kat kijken is erg moeilijk.

Aranka Duijff-Meester