Stress! Je bent je puppy aan het socialiseren, de Corona-maatregelen worden steeds verlengd. Wat nu? Hondengedragsdeskundigen Eva Sterk en Tessa van Heumen helpen je deze crisisperiode door met alles wat je moet weten.
Je hebt een jonge pup in huis en had misschien al helemaal bedacht hoe je de socialisatie van je nieuwe huisgenoot zou gaan inrichten. Echter, de verlengde maatregelen gooien wat roet in het eten. De hondenschool waar je je voor lessen had opgegeven geeft tijdelijk (fysiek) geen les en het advies is om zoveel mogelijk thuis te blijven. Helaas is socialisatie iets wat je niet tijdelijk even op pauze kunt zetten. Tijdens de zogenaamde gevoelige periode leren honden kennismaken met verschillende prikkels en hoe hiermee om te gaan.
Geen zorgen!
Je kunt nog steeds prima je pup socialiseren, want je komt buiten nog steeds prikkels tegen, maar nu op afstand. En in veel gevallen is dat eigenlijk ideaal, want ook dat is socialiseren. Uiteindelijk gaat het erom dat je pup leert dat hij/zij al die prikkels kan negeren, omdat ze normaal en veilig zijn. In de socialisatiefase draait het er tenslotte om dat je pup veilige en goede ervaringen opdoet met allerlei dingen, waarvan je wilt dat hij/zij er in de toekomst niet met angst of agressie op gaat reageren.
Hieronder wat ideeën om tijdens deze periode je pup toch goed te kunnen socialiseren.
Geluiden
Er zijn op straat minder en andere geluiden dan normaal. Ook kun je bepaalde situaties niet opzoeken. Hier is een oplossing voor: geluidentherapie! Kijk onder ‘SOUNDS SOCIABLE’. Een gratis socialisatietraining, geschreven door fantastische hondengedragsdeskundigen uit de UK. Download eerst de gratis handleiding en lees deze goed door. Daarna kun je aan de slag met oefeningen en geluiden waardoor jouw pup gaat leren dat dit allemaal normaal is. Zo zorg je ervoor dat hij/zij er in de toekomst niet met angst of agressie op zal gaan reageren.

Socialisatie met andere honden
Dit kan tijdens het loslopen. Kies een rustig gebied uit en een rustig tijdstip. Ga niet in het ‘spitsuur’ maar iets daarbuiten, zodat je wel een paar honden tegen zult komen. Houdt natuurlijk afstand van andere baasjes, minstens 1,5 meter. Uiteraard kun je met je kleine pup nog niet te lang loslopen. Houd de rondjes dus kort.
Ook kun je als je iemand kent met een hond, ergens afspreken (denk aan de 1,5 meter afstand) om de honden even met elkaar te laten spelen. Zorg er wel voor dat je in de gaten houdt of beide honden het spel leuk vinden (zo herken je spel of spanning) en houd het vooral kort. Ga niet een half uur spelen, maar liever 10 minuten of een kwartiertje.
Probeer op die manier je hond toch een paar keer per week wat sociaal contact op te laten doen.
Wennen aan verkeersgeluiden
Probeer om af en toe een ander wandelrondje te doen. Zo doet je pup ook nieuwe indrukken op. Je kunt bijvoorbeeld eens in de auto stappen om ergens anders een rondje te lopen.
Doe dit bijvoorbeeld op de dagen dat je pup niet losloopt. Het is namelijk belangrijk om gedoseerd nieuwe indrukken op te doen. Het is aardig veel voor een jonge pup om alle indrukken te verwerken, dus doe niet teveel in 1 keer. Sla ook zeker af en toe een dag over.

Socialisatie parcours
Thuis kun je ook wat nieuwe prikkels proberen aan te bieden. Wees creatief en leg bijvoorbeeld eens wat verschillende ondergronden neer voor je pup, zoals karton of zeil. Je kunt er dan wat voertjes opgooien zodat je hond het met iets leuks associeert. Als je pup iets spannend vindt, ga je nooit dwingen! Het is belangrijk dat hij/zij het op zijn eigen tempo doet. Ook kun je objecten neerzetten, bijvoorbeeld een grote knuffel. Je kunt de kliko eens verplaatsen, of even langsrijden met de kliko terwijl een ander de hond kan ondersteunen met stem of een voertje. Ook kun je bijvoorbeeld aan gezinsleden vragen of ze bijvoorbeeld eens willen langs fietsen/ rennen/ joggen/ skeeleren/ skateboarden.

Oefeningen
Ook al kun je nu even niet naar de hondenschool, er is vaak een online alternatief. Deze bijvoorbeeld. Probeer om af en toe wat oefeningen te doen met je pup om mentaal uit te dagen. Niet te lang achter elkaar. Liever 4 keer per dag 5 minuten. Uiteraard zijn online lessen van je hondenschool ook een goede mogelijkheid. Ook allerlei aanraking- en dierenartshandelingen kun je nu prima al thuis op tafel oefenen. Maak het leuk met voertjes op de ‘behandeltafel’, doe vreemde mensen na, verander de omgeving, creëer een begroeting!
Hersenwerk
Je kunt je pup ook mentaal uitdagen door leuke hersenwerkjes. Ook hierbij geldt, niet te lang achter elkaar. Dit is namelijk best wel vermoeiend. Je kunt ze bijvoorbeeld een Kong geven (zie de vuurwerbox video voor inspiratie), een snackbal of een puzzeltje. Of doe online inspiratie op! Corrigeer je hond niet tijdens het hersenwerk als hij/zij bedenkt het puzzeltje op een andere manier dan jij bedacht had op te lossen (door het bijvoorbeeld heel slim om te gooien 🙂 ). Alleen bij echt slopen kun je rustig ingrijpen.

Voldoende rust
Het is heel belangrijk voor je pup om voldoende rust te krijgen. Misschien zijn er nu overdag ineens meer mensen thuis, alsook kinderen. Het is verleidelijk om veel met de pup te gaan spelen, maar het is echt heel erg belangrijk dat je pup genoeg slaapt en rust. Pups zullen dit zelf soms niet aangeven en blijven doorgaan. Gevolg is dat ze slaaptekort krijgen, heel druk en bijterig kunnen worden of ander ongewenst gedrag gaan laten zien. Ook voor de gezondheid van je pup is dit niet goed! Maak daarom duidelijke afspraken over wanneer de pup gaat rusten en zorg dat hij of zij ook een eigen plekje heeft waar de regel is dat de pup daar niet gestoord wordt.
Alleen kunnen zijn
Wellicht ben je nu veel thuis en hoef je je pup niet alleen te laten. Voor je pup natuurlijk fijn, maar als je straks wel weer aan het werk gaat en er niemand thuis is, dan is het nogal een heftige overgang. Ook kan je pup te gehecht raken, waardoor het later lastig wordt om het alleen zijn op te bouwen. Het is heel belangrijk en ook handig om juist nu het ‘alleen zijn’ goed te oefenen. Dus ga dit zeker oefenen! Oefen bijvoorbeeld eerst al in huis, door te oefenen dat je hond in een andere kamer alleen kan zijn. En ga rustig uitbouwen naar buiten.
Wees creatief!
Kortom; wees creatief, je kunt je pup zoveel leren als je wilt. Bedenk wat jouw pup in zijn/haar leven nodig gaat hebben. Waar moet hij/zij in de toekomst tegen kunnen en niet met angst/agressie op reageren? Dan kun je daar op een leuke manier mee aan de slag.
En na deze crisis?
Na deze crisis is het wel heel belangrijk om je pup goed te begeleiden als hij/zij zich met jou moet bevinden in drukke situaties; dit moet je tegen die tijd gaan trainen op een positieve manier.
- Op vakantie in eigen land samen met je hond - 21 april 2021
- “Help! Mijn puppy bijt me!” Dit is wat je kunt doen - 17 maart 2021
- Pubertijd en je hond… blijf samen leren! - 9 december 2020
- De beste manier(en) om jouw hond iets nieuws te leren - 30 juni 2021
- STRESS! Hoe voorkom ik een ‘burn-out’ bij mijn hond? - 14 april 2021
- Je puppy leren zijn tandjes uit je spullen te houden - 10 februari 2021