Hersenspinsels van een diergedragstherapeut: Als de kat van huis is…

katten weglopen na een verhuizing

“Ah dus jij helpt mensen wanneer zij een probleem met hun huisdier hebben?” Nog maar net begonnen als diergedragstherapeut en ik ben nu al verliefd op mijn werk. Met enige spanning wacht ik op het praktijkvoorbeeld dat nu zeker gaat komen in dit informele gesprek. “Nou, mijn vriendin is verhuisd met haar twee poezen en nu loopt één van de twee iedere dag terug naar het oude huis, hij komt alleen naar het nieuwe huis om even te eten.” 

Rustig leg ik eerst maar even uit dat gedrag vele oorzaken kan hebben. Daarom is er van tevoren altijd een intakegesprek nodig om veel informatie over het betreffende dier en de (gezins)situatie te krijgen. Zo krijg ik inzicht in de mogelijke problemen en oplossingen. Maar met jullie deel ik graag de hersenspinsels die op zo’n moment door mijn hoofd gaan.

Wij vs. geur

Steeds meer katten bouwen een hechte band op met hun eigenaar. Toch is dat niet vanzelfsprekend, want katten stammen af van solitaire, territoriale dieren. Ze zijn over het algemeen terughoudender tegenover sociaal contact. Ze moeten leren om andere katten en mensen te vertrouwen en vaak geven ze dat vertrouwen aan één individu tegelijk. Door domesticatie hebben katten geleerd om zich onder de juiste omstandigheden aan mensen te binden; hun genegenheid kan alleen goed gedijen in een veilige omgeving. Heel primair hechten katten zich in eerste instantie dan ook aan een plek en niet aan mensen.

“Katten hechten zich in eerste instantie aan een plek, niet aan mensen.”

Elke kat heeft een iets ander beeld van de mens. Deze is sterk afhankelijk van wat zijn/haar leerervaring is geweest in de belangrijkste socialisatieperiode (2 – 8 weken oud) in de kittentijd.

Iets dat wél al een eeuwigheid in katachtigen zit vastgeroest is de communicatie via geur: hun scherpe reukzin en vermogen om chemische boodschappen van andere katten waar te nemen maakt hun belevingswereld totaal anders dan de onze.

Geuren-Facebook

Zie deze geurenwereld als onze communicatie via social media: katten patrouilleren snuffelend door hun omgeving (zowel binnen als buiten) om na te gaan of er sinds hun laatste inspectie nog iets veranderd is. Precies zoals wij langs alle posts, tweets en mails scrollen. In tegenstelling tot ons, ontwikkelen katten de meest complexe manieren om elkaar te kunnen ontwijken in plaats van een confrontatie aan te gaan. Bij ‘grenzen’ zoals deurposten, tuinhekken etc. blijven ze vaak vol aandacht snuffelen en wordt er gemarkeerd. Naast urine-markeringen geven ze kopjes tegen voorwerpen, wrijven erlangs en houden uitgebreide krab-sessies. Vergelijk het eens met onze reacties en ‘vind-ik-leuks’ op Facebook.

“Katten patrouilleren snuffelend door hun omgeving om na te gaan of er sinds hun laatste inspectie nog iets veranderd is”

Het markeren is een soort individuele vingerafdruk en geeft voor andere katten veel informatie over welke kat hier is geweest en zelfs hoelang dat is geleden. Veel belangrijker: die geurmarkeringen via zogenoemde feromonen uit de wangen en voetkussentjes, geven de kat een gevoel van veiligheid. Het maakt het leven enigszins voorspelbaar en controleerbaar.

Veiligheid

En daar gaan we: veiligheid en ontspanning… twee begrippen waar een kat (en misschien wel iedere diersoort, inclusief wijzelf) hele grote waarde aan hecht. Het geeft zekerheid, rust, verlicht je stress en maakt je blij.

Even terug naar dat oude huis waar menig kat liever verblijft dan in het nieuwe huis: in geuren, feromonen en daarmee veiligheid, vertrouwen en rust liggen vaak de antwoorden. Ik neem huisdiereigenaren mee in dit soort trajecten om samen weer tot een stabiele situatie te komen.

Ben jij je kat ook wel eens kwijt als het gaat om het (probleem)gedrag wat hij/zij vertoond? Mail gerust en geheel vrijblijvend eens naar info@deaardvanhetbeestje.nl