“Bezoek is nu niet meer zo eng voor Milo”

blaffen naar bezoek Tessa van Heumen

Als reactie op mijn vorige blog stuurde Anneke mij een uitgebreide mail mét video’s over het gedrag van Milo als de bel gaat. Op deze manier had ik een beschrijving van het gedrag van haar lieve Milo wanneer bezoek langskomt. We hebben vervolgens persoonlijk contact gehad en ik heb haar met de eerste therapiestapjes op weg geholpen. In deze blog deel ik de aanpak die bij Milo past.

Milo blaft als de bel gaat en hapt naar bezoek

Milo is een 1-jarige kruising en woont sinds een paar maanden bij Anneke. Bij zijn vorige gezin kwam veel bezoek langs. Milo begon steeds meer te blaffen en uiteindelijk ook te happen naar bezoek. Milo is als pup gestraft voor het opspringen tegen bezoek. Waarschijnlijk is het springen daarna overgegaan in blaffen/happen tegen bezoek. Om deze reden heeft het gezin een nieuwe eigenaar voor Milo gezocht, want met het dagelijkse bezoek werd het een probleem. Bij Anneke thuis is het een stuk rustiger dan in Milo’s vorige thuis, maar daarmee is het probleem nog niet opgelost.

Wat er precies gebeurde

Milo hoort de bel, schrikt hier duidelijk van door alert en joelend op te springen tegen het raam. Hij is duidelijk gespannen; dit zien we aan de spierspanning in zijn lijf, harde gezichtsuitdrukking en de haartjes op zijn rug die rechtop staan. Anneke observeerde dit ook al en houdt het bezoek daarom weg bij Milo. Toch blijft hij vrij lang, op een gespannen manier, tegen het bezoek blaffen. Anneke geeft aan dat zij denkt dat Milo zich geen houding weet te geven rondom bezoek; hij nadert, gaat blaffend achteruit en komt weer een keer snuffelen. Uiteindelijk stopt het blaffen, maar Milo blijft het bezoek constant in de gaten houden en kan pas weer ontspannen wanneer het bezoek weg is. Bezoek kan iets lekkers geven aan Milo, maar hij vindt het duidelijk spannend om dit aan te pakken.

Rust vinden terwijl er bezoek is

Voor Milo bleek het allereerst belangrijk om zijn rust te kunnen vinden terwijl er bezoek is. Hiermee zal zijn vertrouwen in de situatie ook toenemen en zal hij uiteindelijk ook oefeningen rondom/met bezoek kunnen doen waardoor bezoek weer leuk kan worden. Maar daar beginnen we zeker niet mee.

Door een hond als Milo naar bezoek te forceren met voer, gaan we over zijn grenzen heen omdat hij wel het voer wil pakken, maar aan de andere kant duidelijk liever niet te dicht bij het bezoek wil komen. Dit is te observeren aan zijn gespannen, achterwaartse houding terwijl hij het voer pakt.

Beltraining

Daarom mocht Milo middels ‘beltraining’ en zelfstandige, ontspannende activiteiten op zijn veilige plek (op een voor hem veilige afstand van het bezoek) gaan ervaren dat de bel en aanwezigheid van bezoek op afstand een prima situatie kan zijn.

Er leek een wereld voor hem open te gaan toen hij leerde dat hij zich niet meer druk hoefde te maken over het bezoek dat binnenkwam. Er waren veel betere activiteiten die zijn aandacht vroegen. Ondertussen werd bij iedere ervaring voor hem bevestigd; bel…bezoek…= ontspanning en positieve activiteiten op mijn eigen veilige plek!

Anneke is hard aan de slag gegaan met mijn adviezen. De nodige spullen en beloningsvoertjes werden ingekocht. En allereerst werd alles geoefend nog zonder bezoek erbij. Stapsgewijs is dit opgebouwd. Door deze training heeft Milo al binnen een paar weken vooruitgang geboekt.

Het resultaat tot nu toe

Wanneer de bel gaat rent Milo nu enthousiast naar zijn slaapplek naast de kachel. Hij kan nu voorspellen wat er gaat gebeuren en dat geeft hem rust. Op deze plek krijgt hij verschillende soorten ‘hersenwerk’ aangeboden die goed bij hem passen. Denk bijvoorbeeld aan een volledig gevulde kong, puzzels en andere snuffelactiviteiten. Bezoek kan rustig binnenkomen, laat Milo met rust en er is geen geblaf meer tijdens het bezoek.

Blaft jouw hond als de bel gaat? Geef niet op! Met het juiste advies en door samen trainen is het waarschijnlijk gewoon op te lossen. Hulp nodig? Op deze website vind je gediplomeerde gedragstherapeuten bij jou in de buurt.