Help je hond de jaarwisseling door met deze vuurwerkbox

DIY vuurwerkbox hond

Geef je hond een fijne oudejaarsavond, zet hem/haar aan het puzzelen met deze vuurwerkbox die je makkelijk zelf kunt maken! (zie video) Op deze manier is je hond lekker bezig met zoeken en eten terwijl het vuurwerk buiten losbarst. Onder de video nog wat extra tips.

Gebruik van een vuurwerkbox

Zorg ervoor dat je erbij blijft en laat je hond niet naar buiten tijdens het vuurwerkgeweld. Is je hond wat gespannen? Houd dan ook gordijnen en alle ramen dicht, zet rustige muziek wat harder aan.

Let wel op: een voerpuzzel als een ‘vuurwerkbox’ is geschikt voor honden die nog in staat zijn om activiteiten te ondernemen terwijl er vuurwerk te horen is.

Oefen gerust de komende dagen met deze box, zodat je hond al weet wat voor geweldigs er mogelijk in zo’n box te vinden is!

Is jouw hond heel erg bang voor het geluid van vuurwerk?

Ga dan eerst in overleg met je dierenarts m.b.t. medicatie om deze dag/avond geen regelrechte hel te laten worden voor je hond. Je zou er ook voor kunnen kiezen om Oud & Nieuw door te brengen op een andere locatie, waar geen of minder vuurwerk te horen is.

Een bange hond heeft in ieder geval een heel veilige plek in huis nodig. Een bench/mand/kussen in huis is van belang. Een plek waar ze zich geborgen en veilig voelen. Mocht je hond bang zijn, dan kunnen ze zich hier terugtrekken. Tijdens vuurwerk kan een ‘veilige plek’ ook een zolder of badkamer zijn. Jij weet vast waar jouw hond heen wil als hij/ze bang is? Maak dit plekje extra fijn; denk aan een vertrouwd dekentje, water en spray bijvoorbeeld wat adaptil spray op deze plek. Geef je hond steun en blijf bij hem/haar als ze zich daar beter door voelt.

Mocht je hond bang zijn en naar jou toe komen? Dan ben jij even de bron van veiligheid en is het belangrijk dat je je hond steunt en zelf rustig blijft. Het is een fabel dat je angst kan belonen, want angst is een emotie (geen gedrag). Als je heel bang bent of je schrikt, is het niet meer dan normaal dat je een arm om je heen krijgt van een geliefde. Gebeurt dit niet, dan kan dat je zelfs nog banger maken. Want hoe kom je dan van dat nare gevoel af? Ga bij jouw hond eens na waar hij/zij zich het lekkerst bij voelt in huis in combinatie met drukte en bereid jezelf en je hond voor. Of dat nu met deze DIY box is of rustgevende middelen als een Thundershirt, aanraking of medicatie… het gaat erom dat jouw unieke hond deze dag/nacht zo goed mogelijk door komt.

Veel plezier met het maken van jouw vuurwerkbox! Deel je een foto met ons op Facebook? Of tag @vrouwendier in je story op Instagram! Vinden we leuk 🙂

De vakvrouwen wensen je een fijne jaarwisseling!

Andere blogs over dit onderwerp op Vrouw&Dier:

Vuurwerkangst bij honden

Vuurwerkangst bij katten