Wat vindt jouw hond van bezoek? Laten we er samen beter naar kijken

Blaffende hond bezoek

De bel gaat. Je staat, of schrikt, op. Loopt naar de gang en doet open. Kussen, begroetingen, handjes, hoge stemmen en (vreemde) mensen (en dus geuren) treden het huis binnen. Voor ons zeer logisch, voor je hond kan de bel een heel andere betekenis hebben gekregen. Volgt bij jou thuis na het geluid van de bel meestal bezoek, onbekende stemmen/geuren of een vreemd ruikend pakketje? Voor je hond is dit een makkelijke optelsom: bel = (bijvoorbeeld) bezoek. Afhankelijk van de mening van jouw hond over het betreffende bezoek, reageert hij/zij mogelijk met blaffen, besnuffelen, wegkruipen/lopen, grommen, rennen, opspringen of misschien wel happen. Of misschien heb je wel een viervoeter die altijd, breed kwispelend, met zijn favoriete speeltjes aan komt lopen naar het bezoek. Het kan alle kanten opgaan, maar waarschijnlijk herken je wel wat gedragingen in de context van ‘bezoek in huis’. 

Wat maakt dat verschil?

Geen enkel individu is hetzelfde. Aan de hand van emoties en vorige ervaringen van jouw hond met bezoek voelt hij/zij zich bijvoorbeeld blij, gespannen, gefrustreerd, angstig, boos of opgewonden wanneer de bel gaat. Dit is niet goed of fout, hier hangt geen label aan, dit is geen gedrag. Dit zijn emoties bij de hond, die gedrag tot stand brengen. Wil je je hond begrijpen en/of werken aan ongewenst gedrag rondom de bel of omgang met bezoek, dan moet je eerst begrijpen wat je hond ervaart wanneer hij/zij bezoek ziet of verwacht. Emoties komen tot uiting in gedrag. En dat laatste is wat je kunt observeren wanneer de bel gaat of visite binnenkomt.

De uitdaging

Ik wil je uitdagen om er samen met mij achter te komen wat jouw hond ervaart wanneer er bezoek bij jullie thuis binnenkomt. Ik ben benieuwd wat jij ziet. Niet wat je beoordeelt, labelt of interpreteert. Ik wil je uitdagen om puur en alleen te observeren en te kijken naar ieder gedrag van je hond wanneer bezoek langs komt.

  • Waar is je hond en wat doet hij/zij wanneer de bel gaat?
  • En hoe ziet dat er exact uit wanneer het bezoek binnenkomt?
  • Welke afstand is er tussen de hond en het bezoek?
  • Komt je hond naar je toe of niet?
  • Beschrijf de lichaamstaal van je hond. (Hulpje: bekijk dit filmpje of de afbeelding hieronder)
  • Wat doet het lijf, de oren, de staart, het gezicht?
  • Hoeveel spanning zie je in het lijf?
  • Wat doet het bezoek en welke invloed heeft dit op de hond?
  • Komt de hond naar het bezoek toe of blijft deze op afstand?
  • Welke strategieën heeft jouw hond gevonden om met deze (wellicht stressvolle) situatie in huis om te gaan?


Tip! Film deze context met je telefoon,
dan kun je het later rustig bekijken.

Beschrijvingen zijn niet objectief, maar wel een handig hulpje Bron: doggiedrawings.net

“One size fits none”

Daar sta ik voor als het gaat om het werken aan een goed welzijn voor honden en hun mensen! Misschien verwachtte je een blog vol tips om van dat eeuwige geblaf af te komen wanneer de bel gaat. Helaas is gedragsverandering complexer dan dat en is er geen magische oplossing die voor een ieder toepasbaar is. Als een algemeen advies aan je verkocht wordt, weet je zeker dat het niet (langdurig) gaat werken, want gedragsverandering is maatwerk. 

Wil je effectief aan ongewenst gedrag werken en het leven voor je hond én voor jezelf leuker maken? Dan moeten we echt eerst zeker weten waarom jouw hond doet wat hij/zij doet wanneer het bezoek binnenkomt. Kom je daarachter? Wauw, dan heb je de helft al gewonnen. Als je dat weet kun je namelijk pas aan de slag.

Doe je mee met bovenstaande uitdaging?

Stuur mij dan vóór vrijdag 20 december je exacte observaties (eventueel met video) naar info@deaardvanhetbeestje.nl
Degene met de meest objectieve observaties van gedrag zal volgende week schitteren in de volgende blog waarin ik gericht uitleg zal geven over dat specifieke gedrag dat jouw hond vertoont in de context van ‘bezoek in huis’. 

! Belangrijk: Dit wil je alleen doen, als dit een normale situatie in huis is die regelmatig voorkomt. Ga geen gedrag of risico’s uitlokken. Bij twijfel: schakel een deskundige in.

Ook interessant: Waarom een hond straffen vaak niet werkt…