Wintertips voor honden

Hond jasje koud

De één geniet van het winterweer, de ander kan niet wachten tot het weer lente is. Bij onze viervoeters zal je precies dezelfde voorkeuren zien. Of je nu wel of geen liefhebber van de winter bent, hier dé tips die jouw viervoeter veilig en gezond de winter door helpen!

Pootverzorging

De pootverzorging kun je opsplitsen in twee zaken. Dat is het korthouden van de haren tussen de voetzooltjes. Op deze manier is er minder kans op het vormen van ijsklompjes als er sneeuw ligt, maar ook dat de pootjes sneller drogen en je bijvoorbeeld strooizout minder kans geeft om in de huid te trekken. Op steeds meer plekken wordt een beetje een nattig soort strooizout gebruikt. Hoe droger, hoe minder de kans dat het intrekt.

En dan is er nog de verzorging van de voetzooltjes zelf. Vaak wordt gezegd: “smeer vaseline op de voetzooltjes”. Vaseline verzorgt echter niet, maar sluit alleen af. Als je al vaseline gaat gebruiken, was dit er dan meteen bij thuiskomst af.

Wat is dan beter om wel te doen in de winter? Haren tussen de zooltjes kort houden, niets opsmeren voor de wandeling, bij binnenkomst de poten afdrogen en dan eventueel verzorgen met een goede potenbalsem. Een goede potenbalsem zorgt ervoor dat de huid wel blijft ademen en niet dichtgesmeerd wordt. Verder moet het niet schadelijk zijn als de hond het aflikt. En iets kleurloos is wel praktisch als je hond daarna lekker door het huis loopt of op de bank stapt. Zoek je een veilige en 100% natuurlijke potenbalsem? Kijk dan eens op de webshop van JK-Balance.

Potenbalsem hond winter wintertips

Sneeuw

Veel honden vinden sneeuw het einde. Let er echter goed op dat ze niet teveel sneeuw opeten. Het kan namelijk krampen in de maag veroorzaken door kou.

Sneeuw eten kan door zelf te happen, maar ongemerkt krijgen ze ook veel binnen als je ze sneeuwballen laat vangen. Doe dit dus niet.

Sneeuw kan enorme ijsklompen vormen in de vacht, met name in langhaar. Controleer je hond hier dus goed op. Heeft je hond toch wat ijsballen opgelopen? Ga dan niet aan de vacht trekken, maar spoel het er voorzichtig af met een beetje lauw water. Anders is het temperatuurverschil te groot.

hond sneeuw winter wintertips

Antivries

Op de één of andere manier heeft antivries een enorme aantrekkingskracht op veel honden. Uiteraard zorg je dat dit product buiten bereik van je hond staat, maar ze kunnen er ook op andere manieren mee in aanraking komen. Laat je hond geen sneeuw eten of likken rondom geparkeerde auto’s of wegen. Er zijn sprays die je autoruit doen ontdooien en dit komt natuurlijk ook rondom de auto terecht. Laat je hond daarom zo min mogelijk over parkeerplaatsen lopen. De huid is namelijk doorlaatbaar en via de voetzooltjes kunnen ze er ook mee in aanraking komen. Inname van antivries is altijd spoed, dus neem meteen contact op met je dierenarts!

Antivries honden winter

Uitglijden

De kans op gladheid tijdens de winter is aannemelijk. Honden glijden door hun 4 poten en zooltjes veel minder snel uit dan mensen. Maar het kan toch voorkomen dat de hond een glijder maakt. Houd zeker in de winter goed in de gaten hoe de hond loopt. Natuurlijk kan het even zeer doen, spierpijn is met twee dagen op zijn ergst. Daarna moet de hond wel beter gaan bewegen. Is dit niet zo, dan kan de hond iets verrekt of gescheurd hebben. Genezing van een spierscheuring kan afhankelijk van de grootte en plaats wel 6 weken duren.

Laat bij twijfel de hond nakijken door therapeut of dierenarts. Je kunt er namelijk beter zo snel mogelijk wat aan laten doen. Te lang aankijken zorgt ervoor dat de hond een andere poot gaat overbelasten door de zere poot te ontzien. Kijk uit met pijnstilling. Erge pijn is uiteraard niet nodig, maar pijn heeft wel een signaalfunctie waardoor de hond zichzelf wat remt, in plaats van doorrent.

Helemaal voorkomen kun je niet, maar als de hond al even heeft gelopen voordat je hem laat rennen zijn de spieren opgewarmd en is de kans op blessures vele malen kleiner!

IJs

Laat je hond gewoon niet op het ijs! De hond kan niet bepalen of het ijs al dik genoeg is en je moet er toch niet aan denken dat je hond door het ijs zakt en bevangen raakt door de kou. 

Wel of geen jas?

Badjas hond winter wintertips

Kijk goed naar je hond. Sommige hebben geen tot weinig ondervacht. Deze honden hebben baat bij een jas. Ook honden met artrose kunnen er enorm veel baat bij hebben. Als je de hond een jas aantrekt, zorg dan dat de jas waterdicht is! Een truitje of niet-waterdichte stof zorgt er juist voor dat als de stof nat wordt de hond het vocht dicht op de huid heeft en dus enorm snel afkoelt. Of je nu wel of geen jas gebruikt, zorg dat de hond niet stil hoeft te staan en als de hond nat is, zorg dat ze snel weer opdrogen, met een badjas bijvoorbeeld.

Temperatuurverschil

Uiteraard is dit lastig op te vangen. Sommige honden kruipen nu eenmaal graag tegen de kachel aan. Het enige wat je kunt doen is de hond flink laten bewegen en lang stilstaan of stilzitten, in bijvoorbeeld een auto, voorkomen. 

Laatste berichten van Jill Kinkelaar (alles zien)