Vuurwerkangst bij katten

Vanavond is het weer zover: we gaan knallend het nieuwe jaar in. Leuk voor de meeste mensen, veel minder leuk voor heel veel van onze huisdieren. Vuurwerkangst is iets waar veel honden en katten mee te maken hebben. Als baasje kun je je huisdieren zeker helpen de jaarwisseling gemakkelijker door te komen. Begin volgend jaar wel op tijd, met de meeste methoden dien je enkele maanden voor oudjaarsdag te starten. Gastblogger en dierenartsassistente Mandy wil je met deze blog (en de blog over vuurwerkangst bij honden) graag informeren over de mogelijkheden die zij de laatste jaren heeft meegekregen in haar vak.

Katten tijdens de jaarwisseling

Voor veel katten is vuurwerk geen pretje. Door de harde knallen en de felle lichtflitsen raken veel katten in paniek. Als jouw kat bang is voor vuurwerk, kun je de kat het beste negeren als deze angstig wegspringt. Als je jouw kat aandacht gaat geven en wilt troosten, kan de kat dit zien als een beloning voor zijn/haar gedrag. De meeste katten zullen een rustig plekje in huis gaan zoeken waar zij zich veilig voelen. Als de kat bijvoorbeeld onder het bed is gaan liggen, probeer hem/haar dan niet onder het bed vandaan te krijgen. Dit klinkt misschien heel hard, maar het is wel het beste voor de kat. Het kan ook zijn dat je kat wat feller uit de hoek kan komen door de stress. Blijf gewoon uit de buurt, ook om mogelijke verwondingen te voorkomen. Vergeet niet de kattenbak, drink- en etensbak in de kamer te zetten waar de kat zich schuil houdt.

Enkele tips

  • Voor de kat is het fijn om de radio of tv aan te zetten, zodat het geluid van het vuurwerk minder opvalt.
  • Doe daarnaast ook alle gordijnen dicht en een lichtje aan, zo vallen de flitsen minder op.
  • Probeer de kat binnen te houden op oudjaarsdag en de dag erna. Houdt dus alle ramen en deuren gesloten én vergeet daarnaast het kattenluik niet te sluiten! Mocht je kat toch naar buiten glippen, dan bestaat de kans dat hij/zij uit angst ergens terecht komt waar hij/zij de weg naar huis niet kan terugvinden. Zorg er dus voor dat je kat gechipt is en zo snel mogelijk terug naar huis kan worden gebracht.


Hulpmiddelen tegen vuurwerkangst bij katten

Als de kat erg bang is, kan het verstandig zijn om extra hulpmiddelen in te zetten.

Train de kat met behulp van een cd met vuurwerkgeluiden die je ook voor de hond kunt gebruiken. Op deze manier kan je de kat langzaam aan de geluiden laten wennen. Zet in het begin het geluid zacht en voer dit langzaam op, anders schrikt de kat alsnog. Koppel iets positiefs aan het geluid, zoals eten, snoepjes en spelen. Het nadeel van trainen met zo’n cd is dat het alleen maar geluid is. De felle flitsen en de geur ontbreken. Let wel op: als de training met een cd niet op de juiste manier wordt uitgevoerd, dan zal dit de vuurwerkangst bij katten alleen maar vergroten. Lees je dus goed in en vraag advies aan bijvoorbeeld een gedragsdeskundige. Verder, training kost tijd, daarom moet je er wel tijdig mee beginnen en niet pas in december. Voor meer informatie hierover, lees mijn andere blog over vuurwerkangst bij honden. Voor training raad ik aan hulp in schakelen van een kattengedragstherapeut.

Feromonentherapie: Feromomen zijn geruststellende geurstoffen en worden geproduceerd door de huid (zweet, talgklieren en slijmvliezen), de urinewegen en genitaliën. Bij de dierenarts is de Feliway feromonenverdamper verkrijgbaar. Deze feromonenverdamper verspreidt stoffen die overeenkomen met de natuurlijke geruststellende gezichtsferomonen van de kat. De meeste katten worden hier rustig van. Je plaatst de verdamper minimaal 2 weken voor de jaarwisseling in het stopcontact. Laat de verdamper na Oud en Nieuw nog minimaal een week in het stopcontact zitten.

Bach Bloesemtherapie: Bach Bloesem Mimulus biedt ondersteuning als het gaat om angsten waarvan de oorzaak bekend is, in dit geval dus vuurwerk. Je kat zal tijdens de jaarwisseling wat dapperder in zijn/haar schoentjes staan. Het zal de angst dus niet afnemen. Daarnaast zou je jouw kat een dag of twee vóór het knallen losbarst ook minimaal 4 x daags de Bachbloesem Rescue kunnen geven.  Raadpleeg een Bach Bloesem therapeut of een natuurgeneeskundige voor dieren, zoals JK-Balance, om te bepalen welk middel of welke combinatie voor jouw kat geschikt is,.

Net als bij de hond kun je voor de kat bepaalde medicatie gebruiken, zoals, Zylkène®, Telizen®, Alprazolam®. Raadpleeg hiervoor de dierenarts. Klik hier voor mijn gastblog over vuurwerkangst bij honden.

Deze gastblog is geschreven door dierenartsassistente Mandy Dijkstra