Vuurwerkangst bij honden

Vanavond is het weer zover: we gaan knallend het nieuwe jaar in. Leuk voor de meeste mensen, veel minder leuk voor heel veel van onze huisdieren. Vuurwerkangst is iets waar veel honden en katten mee te maken hebben. Als baasje kun je je huisdieren zeker helpen de jaarwisseling gemakkelijker door te komen, bijvoorbeeld door training. Begin volgend jaar wel op tijd, met de meeste methoden dien je enkele maanden voor oudjaarsdag te starten. Gastblogger en dierenartsassistente Mandy wil je met deze blog (en de blog over vuurwerkangst bij katten) graag informeren over de mogelijkheden die zij de laatste jaren heeft meegekregen in haar vak.

Een woordje vooraf

Hoewel de vuurwerkangst bij honden zich uit in zowel milde als zware vorm, er zijn mogelijkheden om je hond te trainen tegen vuurwerkangst. We moeten ons er wel van bewust zijn dat iedere hond anders is en anders reageert. Om deze reden is advies op maat door een deskundige het beste. Niet iedere methode zal geschikt zijn voor jouw huisdier.

Verder schreef collega-vakvrouw en Diergedragsdeskundige Tessa het volgende op haar Facebookpagina: “Ik sluit me verder graag aan bij de woorden van Sacha Gaus: angst is een emotie en dat kun je niet belonen. Zorg vooral voor veiligheid en als je dier ervoor open staat, geef dan iets superleuks en lekkers deze avond (hersenwerk/spel/kauwplezier) #steunjedier en zorg voor een gevoel van veiligheid. Geef je dier vooral steun als hij/zij daar behoefte aan heeft.”

Het voorbereiden van een jonge hond

Jongere pups kun je beter voorbereiden dan een oudere hond die al een vuurwerkangst heeft opgebouwd. Bij een oudere hond met vuurwerkangst kan het zo zijn dat deze angst elk jaar erger wordt. Dit wil je graag voorkomen.

Geluiden

Een jongere hond die alles nog moet leren kun je ver van te voren kennis laten maken met vuurwerk. Je hebt hiervoor speciale training cd’s. Op deze cd’s hoor je het geluid van vuurwerk en wordt er aangegeven wanneer je de volume moet verhogen. LET OP: veel mensen willen te snel het volume verhogen, dit kan voor een ongewenst resultaat zorgen!

Door deze cd’s op te zetten zal de pup wennen aan verschillende soorten knallen, dus niet alleen het geluid van een rotje.

Daarnaast moet je de hond een positieve ervaring geven aan het geluid van de knallen. Dit doe je door terwijl de cd aanstaat met uw hond te gaan spelen en bijvoorbeeld belonen met wat lekkers. Zodra je de cd afzet stopt ook het spel. Zo associeert de hond het geluid van de knallen met het spel en zal de hond geen angst opbouwen voor vuurwerk.

Probeer dit spel (met geluid) op verschillende plekken te oefenen. Zo leert de hond dat het geluid niet alleen in de woonkamer niet eng is, maar ook in de garage of zelfs buiten.

Vuurwerkflitsen

Helaas is met een cd niet alles te trainen, de bijbehorende flitsen van het vuurwerk is niet makkelijk na te bootsen met een cd. Maar hiervoor zou bijvoorbeeld kindervuurwerk die het hele jaar te koop is een optie kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan sterretjes voor in een verjaardagstaart.

Een paar waarschuwingen vooraf:

  • Let op dat er geen andere honden bij deze training aanwezig zijn, omdat zij mogelijk bang kunnen zijn voor vuurwerk.
  • Het trainen mét vuurwerk komt erg nauw. Bij onvoldoende ervaring en kennis van gedrag is deze training niet aan te raden.
  • Bij twijfel, niet doen. Schakel een gedragsdeskundige in om je te helpen met de juiste methode voor jouw hond.


Deze training doe je met twee personen
. Eén persoon gaat dicht bij de hond staan en de ander op een grote afstand. De persoon die ver van de hond staat steekt een sterretje aan en de andere persoon speelt met de hond en beloond op goed gedrag. Deze persoon dient ook zeer goed op de reactie van de hond te letten! Al spelend kan de persoon met het sterretje dichterbij komen. Maar blijf wel op een afstand waarop de hond geen angstig gedrag vertoont. Dit gedrag kan zich uiten in stress-signalen, een aantal van deze stress-signalen zijn te vinden in deze blog. Let hier dus goed op!

Je kunt deze training met verschillende soorten vuurwerk doen. Als je van vuurwerk verandert moet je wel weer van vooraf aan beginnen met de afstanden. Net zoals de geluiden van het vuurwerk dient deze oefening ook op meerdere plekken te worden geoefend.

Het voordeel van trainen met echt vuurwerk, is dat de hond ook went aan de geur hiervan. Pas wel op dat je niet te snel gaat en doe bij twijfel altijd een stap terug!

Als je twijfels hebt over het trainen tegen vuurwerkangst raad ik aan altijd een gedragstherapeut in acht te nemen.

Hulpmiddelen bij vuurwerkangst

Indien uw hond al bang is voor vuurwerk zijn er een aantal hulpmiddelen die mogelijk kunnen helpen. LET OP: Met medicatie zoals Adaptil, Zylkène en Telizen moet minimaal 1 á 2 maanden voor oudjaarsdag begonnen worden voor gewenst effect.

  • Thundershirt: het Thundershirt is een shirt dat strak op het lichaam van een hond zit, je kunt het vergelijken met het inbakeren van baby’s.
  • Adaptil®: is een rustgevend feromoon dat in een verdamper, halsband of pil verkrijgbaar is. Het is een synethische nabootsing van de geurstof die de moederhond na de geboorte aan haar pups geeft om ze te kalmeren.
  • Zylkène®: is een capsule dat een kalmerend effect heeft op dieren. Het verminderd schrikreactie, maar maakt het dier niet suf. Zylkene is ook een middel voor dieren die leiden aan chronische stress. Klik op de link voor meer informatie over dit middel.
  • Telizen®: is een rustgevend voedingssupplement voor honden en katten. Het vermindert gedrag geassocieerd met angst, helpt het dier kalmeren en bevordert de ontspanning zonder bijwerkingen, zoals slaperigheid of andere ongemakken. Klik op de link voor meer informatie over dit middel.
  • Alprazolam®: is een geneesmiddel dat geregistreerd staat voor humaan gebruik maar word off-label ingezet bij honden en katten als kalmeringsmiddel of angst-verminderend middel. Dit middel is zeer effectief bij vuurwerk angsten. Dit middel mag dan ook alleen uitsluitend op recept meegeven worden door een dierenarts. Het dier moet hiervoor worden onderzocht door een dierenarts op de algemene gezondheid!


Deze gastblog is geschreven door dierenartsassistente Mandy Dijkstra

Ook interessant: Help je hond de jaarwisseling door met deze vuurwerkbox