“Mijn hond wil aandacht” Negeren of in meegaan?!

hond bedelen aandacht negeren

Regelmatig krijg ik in de puppenles of bijvoorbeeld van klanten vragen over aandachtvragend gedrag. Dit is gedrag wat je hond laat zien omdat hij of zij graag aandacht van je wil. Denk aan je aanstaren, uitnodigen tot spel of blaffen. Het is natuurlijk prima als je hond hier af en toe initiatief in neemt, maar soms kan het ook leiden tot problemen en ongewenst gedrag. Denk bijvoorbeeld aan veelvuldig blaffen, in broekspijpen of lichaamsdelen willen happen of tegen je opspringen. De aandacht wordt dan eigenlijk niet meer gevraagd, maar opgeëist.

Vicieuze cirkel

Veel mensen belanden dan in een vicieuze cirkel. In het begin gaan ze vaak nog mee met het gedrag, maar op een gegeven moment zijn ze het zat. Vervolgens volgen er vaak woorden als “nee!” , “niet doen!”, “foei” en dergelijke om het gedrag te laten stoppen. Soms gaat dit ook gepaard met het van zich afduwen van de hond.

Ooit bij stilgestaan dat dit voor de hond ook een vorm van aandacht of soms zelfs een leuk spel kan zijn/worden? 😉 Negatieve aandacht is immers nog steeds leuker dan geen aandacht. Dus in plaats van dat het gedrag minder wordt, merk je vaak juist een verergering…

Uitdovingseffect

Een methode die bij aandachtvragend gedrag vaak goed helpt, is negeren. En dit advies klinkt alsof het heel makkelijk is. Maar negeren is één van de moeilijkste dingen om te doen.  Bij gedrag negeren heb je namelijk last van het zogenaamde uitdovingseffect. Dit houdt in dat het gedrag vaak eerst juist erger zal worden, voordat het minder wordt. Je kan het een beetje zien als het volgende grafiekje.

Je ziet dat in de eerste fase, dat is als je begint met negeren, het gedrag gaat toenemen. In fase 2 is het gedrag op ‘zijn ergst’ en pas daarna zie je, in fase 3, dat het gedrag weer gaat afnemen. Hoeveel tijd hier overheen gaat verschilt per gedrag en per hond.

Oké, maar hoe ga ik te werk?

Om negeren goed uit te voeren, heb je dus zelf ook heel wat doorzettingsvermogen nodig. Zeker als het gedrag van de hond al geruime tijd aanwezig is en er al een patroon is ontstaan. Je hond is namelijk gewend dat na bepaald gedrag een bepaalde reactie komt. Als die reactie ineens uitblijft, zal hij of zij gaan proberen of iets anders dan wellicht diezelfde reactie wel geeft. Misschien moet ik bijvoorbeeld harder blaffen, of hoger blaffen. Misschien moet ik erbij gaan springen. De ene hond zal misschien 1 of 2 nieuwe dingen uitproberen, terwijl wat meer volhardende honden misschien wel 15 andere dingen uitproberen. Het is heel belangrijk om niet op dit nieuwe gedrag in te gaan, anders maak je het gedrag uiteindelijk alleen maar erger.

Een praktisch voorbeeld: de deur en de kat

Ik vind het zelf altijd makkelijk uit te leggen met het voorbeeld van de deur en de kat. Stel je hebt een kat en die krabt altijd aan de deur als hij wil dat je die opendoet. Op een gegeven moment vind je dat gedrag eigenlijk wel vervelend. Je besluit om het te negeren. De volgende keer dat de kat aan de deur krabt, merkt hij dat deze ineens niet meer opengaat. Hij gaat door met krabben en gaat op een gegeven moment harder krabben. Nog steeds geen effect. Dan gaat hij met twee pootjes tegen de deur aan krabben en er ook heel hard bij mauwen. Dit vind je zo vervelend, dat je uiteindelijk toch maar de deur opendoet. Wat je kat nu heeft geleerd, is dat hij blijkbaar met twee pootjes moet krabben en daarbij heel hard moet mauwen voordat de deur opengaat.

Dit is dus het punt waar de grafiek omhoog gaat richting het hoogste punt. Op het moment dat je tijdens deze fase (1 of 2) op het gedrag ingaat, als het gedrag dus verergerd is, dan heb je het gedrag eigenlijk alleen maar erger gemaakt. Daarom is het heel belangrijk dat als je bij bepaald gedrag ervoor kiest om het te negeren, je van tevoren beseft dat dit best wel wat doorzettingsvermogen kan kosten. Als je het eenmaal inzet, dan moet je het ook doorzetten.

Voorbeeld uit de praktijk

Enige tijd geleden had ik een klant met een hond die vrij heftig aandachtvragend gedrag vertoonde. Hij kon langdurig hard en hoog blaffen wanneer het baasje bijvoorbeeld probeerde te bellen of met visite wilde praten, zodat een gesprek eigenlijk vrij lastig werd. Ook kon hij daarbij soms spullen van het aanrecht stelen om een reactie te ontlokken. Dit gedrag vond al geruime tijd plaats en was echt een patroon geworden. Voor het baasje niet fijn, maar ook voor de hond gaf dit best wel veel onrust omdat hij constant met die aandacht bezig was. We hebben het uitgebreid gehad over het negeren van dit gedrag, dat het gedrag zeer waarschijnlijk eerst een stuk heftiger zou kunnen worden en hoe belangrijk het was om het dan nog steeds te negeren. Het baasje is er vol voor gegaan en merkte al vrij snel verbetering. Inmiddels is het blaffen enorm afgenomen en heeft de hond ook veel meer rust in huis. 

Belangrijke sidenote!

Niet bij elk ongewenst gedrag helpt het om het gedrag te negeren. Dit heeft geen zin wanneer het gedrag bijvoorbeeld zelfbelonend is. Stel, jouw hond jaagt buiten wel eens achter eenden aan, dan is het gedrag zelf al de beloning. Het heeft dus alleen zin indien negeren de beloning wegneemt. 

Ook is het zeker niet altijd verkeerd als je hond aandacht vraagt. Dit mag best wel en hoeft zeker niet meteen genegeerd te worden. Soms wil een hond misschien aangeven dat hij bijvoorbeeld naar buiten moet en soms hebben ze gewoon behoefte aan sociaal contact.

Twijfel je over bepaald gedrag bij je hond en hoe je hier het beste mee om kan gaan? Stuur mij dan gerust een berichtje!