Stress beperken bij bezoek aan de dierenarts of trimsalon

Konijnen trimmen trimsalon dierenarts stress

De stress die konijnen kunnen ervaren bij een bezoek aan de dierenarts of trimsalon is voor eigenaren soms een reden om het bezoek uit te stellen of helemaal niet te gaan. Kun je dit voorkomen? Niet helemaal want het blijft een spannende gebeurtenis maar je kunt wel veel stressfactoren wegnemen of verminderen. In deze duo-blog van Josine van De Nijnerij en gastblogger Iris van Konijnentrimsalon Iris krijg je een aantal praktische tips waar je meteen mee aan de slag kunt.

Deel 1: Tips van De Nijnerij

Ga naar een konijnkundige dierenarts of trimsalon!

Nog met enige regelmaat zie ik dat er een gebrek is aan kennis over konijnengedrag bij zowel dierenartspraktijken als trimsalons. Zo worden konijnen soms nog gefixeerd of op hun rug gelegd tijdens een regulier onderzoek.

Er bestaan technieken om het konijn op een meer diervriendelijke manier te onderzoeken of behandelen. Soms kan het niet anders natuurlijk. Ga daarom vooraf na hoe ‘konijnkundig’ jouw dierenarts is. Er bestaan lijsten op diverse websites van ‘konijnkundige dierenarts en konijnkundige trimsalons’. Al moet ik er wel bij zeggen dat dit niet zaligmakend is. In praktijk moet blijken hoe goed de dierenarts in staat is de juiste diagnose te stellen door actuele kennis en inzicht in konijnenwelzijn. Een konijnkundige dierenarts laat zich regelmatig bijscholen in de nieuwste medische inzichten en technieken op het gebied van konijnenwelzijn. Dit geldt ook voor een trimsalon. Achterhaal welke kennis de trimster heeft over konijnenethologie. Ook kun je vragen naar referenties en bijscholingen indien deze niet op de website staan, en vraag door over hoe iemand te werk gaat. Hier kun je al veel uit opmaken. Zo zal een ‘konijnkundige trimmer’ bijvoorbeeld je konijn heel rustig en van de zijkant benaderen en niet onnodig oppakken om stress te beperken.

Maak van je reismandje een veilige haven

Kies een reismandje met deksel dat je eraf kunt halen. Zo kan je konijn hier in blijven zitten als hij wordt onderzocht of behandeld. Oppakken is immers stressvol voor konijnen.

Indien jij het reismandje alleen maar tevoorschijn haalt indien je met je konijn naar de dierenarts gaat of iets anders dat hij spannend vindt, zal je konijn de reismand associëren met iets negatiefs. Zet de reismand daarom regelmatig (of permanent) in het verblijf van de konijnen, zonder deurtje maar met deksel. Leg er een comfortabel handdoek of wat hooi/stro in voor meer grip. Op deze manier wordt het een veilig plekje waar hij zich kan terugtrekken en niet wordt gestoord. 

Train je konijn in het reismandje te gaan

Dwing je konijn niet om in de reismand  te gaan maar geef hem de keuze. Doe ook niet gauw het deurtje dicht als hij erin zit want dat zal hij er de volgende keer niet meer uit zichzelf ingaan. Je kunt je konijn ook leren om er zelf in te gaan. Dat doe je zo:

  • Leg iets wat je konijn heel lekker vindt, bijvoorbeeld een rozijntje of wat peterselie, vooraan in het reismandje en doe zelf een paar stappen terug. Indien je konijn het zonder aarzelen pakt, leg je het volgende rozijntje wat verder in het reismandje waardoor je konijn er voor de helft in moet gaan om het te pakken te krijgen.
  • Leg daarna het rozijntje helemaal achterin, zodat je konijn er helemaal in moet gaan. Heeft jouw konijn het rozijntje gegeten en blijft hij nog even zitten, dan ben je op de goede weg.
  • Indien je konijn er niet in gaat om het rozijntje te pakken of er meteen uitsprint, dan dien je meer vertrouwen te winnen en geduld te hebben met oefenen. Je kunt er dan voor kiezen om het merendeel van zijn eten aan te bieden in het reismandje waardoor de positieve associatie groter wordt. Reismandje = eten = leuk! 

Indien je konijn na een tijdje volledig ontspannen het rozijntje pakt, kun je er een commando aan koppelen, gevolgd door een beloning. Of je gaat aan de slag met clickertraining. Zo weet jouw konijn dat hij het reismandje in moet gaan en dan beloond wordt met wat lekkers.

Neem iets vertrouwds mee naar de dierenarts of trimsalon

Een handdoek met de vertrouwde geur van thuis kan stress verminderen. De handdoek kan bijvoorbeeld als bodembedekker in het reismandje gedaan worden. Ik adviseer je ook altijd het konijnenvriendje mee te nemen. Veel gevechten ontstaan omdat het konijn dat weg is geweest opeens anders ruikt. Daarnaast biedt een vriendje steun als het konijn behandeld wordt. Overleg dit vooraf met je dierenarts, omdat in sommige gevallen dit niet raadzaam is: omdat je konijn bijvoorbeeld een besmettelijke ziekte heeft.

Beperk de stress tijdens het reizen naar de dierenarts/trimsalon

Reizen is een stressvolle gebeurtenis voor je konijn. Houd de reis zo kort mogelijk en zorg dat je konijn wat hooi heeft om aan te knabbelen. Er zijn ook mobiele konijnentrimmers en dierenartsen die naar jou thuis komen. Dat is nog fijner voor jouw konijn.

Deel 2: Tips van Konijnentrimsalon Iris

Logo konijnentrimsalon Iris

Laten we ook eens kijken naar dit onderwerp vanuit het perspectief vanuit een konijnentrimster. Iris Quaedvlieg van Konijnentrimsalon Iris heeft een mobiele trimsalon in Zuid-Limburg.

Ervaren konijnen veel stress tijdens een trimbeurt?

“In mijn werk als konijnentrimster heb ik inmiddels heel wat konijnen voorbij zien komen. Elke keer weer wordt bewezen dat ieder konijn uniek is en dat konijnen trimmen maatwerk is. Eén ding hebben ze gemeen: ze vinden het bijna allemaal spannend om op tafel te zitten en de vachtverzorging te ondergaan. Nieuwe materialen, het geluid van de tondeuse, handen die je aanraken en dan ook nog af en toe in een bepaalde positie gedwongen worden. Nee, ik zou ook proberen van de tafel af te springen! Hoewel dit in praktijk trouwens erg weinig voorkomt.”

Hoe ga je om met konijnen die niet stil zitten?

“Een konijn in een bepaalde positie dwingen probeer ik zoveel mogelijk te vermijden. Ik heb gemerkt dat hoe meer je een konijn in een positie dwingt en hoe steviger je hem vastpakt, hoe meer hij gaat tegenstribbelen en hoe hoger het stressniveau wordt. Iets wat ik als trimster, maar ook als konijnenliefhebster, graag voorkom. Zo heb ik uit ervaring geleerd dat wanneer ik me kleiner maak, het konijn vaak rechter gaat zitten waardoor ik makkelijk onder zijn kin kan knippen zonder dat ik zijn kopje omhoog hoef te houden. Draait het konijn, dan draai ik mee. Wil hij even snuffelen of gaat hij zich even wassen dan is daar de tijd voor.”

Pak je ze dan nooit op?!

“Natuurlijk kom je er niet onderuit het konijn af en toe even te draaien of om te pakken om bijvoorbeeld klitten in de liezen te verwijderen, maar ik vind het belangrijk dat een konijn zoveel mogelijk met vier pootjes op de grond blijft staan.”

Maar de poten hebben toch ook verzorging nodig, hoe doe je dat dan?

“Als konijnen iets niet leuk vinden is het wel het aanraken van hun poten en dan zeker de onderkant. Zo vinden veel konijnen het optillen van de achterpoten heel vervelend en schieten dan ook echt in de stress. Vaak neem ik het konijn dan op schoot en laat ik de achterpoot tussen mijn benen in rusten. Op die manier kan ik er makkelijk met de schaar onder en heeft het konijn het idee dat hij met vier pootjes op de grond staat. Dit is één van de vele trucjes die ik heb geleerd om een konijn kalm te laten zijn als ik met hem bezig ben.”

En nagels knippen?

“Omdat veel konijnen het knippen van de nagels zo stressvol vinden doe ik dit eigenlijk altijd als allerlaatste. Daarna kunnen ze direct terug naar hun vertrouwde omgeving. Dat is sowieso een enorm voordeel van bij mensen aan huis trimmen. De stressvolle autorit blijft hen bespaard en de konijnen komen niet al gestrest aan op tafel.”

Wat doe je als je merkt dat een konijn echt teveel stress ervaart?

“Wanneer ik tijdens de trimbeurt merk dat het konijn teveel stress heeft, krijgt hij simpelweg even een pauze. De vachtverzorging moet de conditie van het konijn verbeteren. Niemand heeft er iets aan als het konijn een trauma oploopt door de trimbeurt. “  

Wil je meer weten over de trimsalon of over Iris, kijk dan op https://www.konijnentrimsaloniris.nl/