Uitlaten en wandelen met aandacht

Uitlaten hond

Je hond uitlaten is iets wat je elke dag een aantal keer doet. Maar hoe vaak ga je eigenlijk écht wandelen met je hond? Wandelen heeft voor zowel jou als je hond heel veel voordelen. Zo wees Zuid-Koreaans onderzoek uit dat honden die vaker wandelen en meer lichaamsbeweging krijgen over het algemeen minder gedragsproblemen hebben. Daarnaast heeft bewegen, en zo ook wandelen, ook heel veel voordelen op de gezondheid en op de werking van de hersenen. Niet alleen voor je hond maar ook voor jou, dubbel win dus😊

Wandelen

Er zijn heel veel verschillende manieren waarop je met je hond kunt wandelen. Maar wat in ieder geval belangrijk is, is dat je wandelt met aandacht. Zorg dat je echt even quality time hebt en niet ondertussen bijvoorbeeld aan het bellen bent. Zo werk je aan de band tussen jou en je hond. Je kunt op heel veel manieren wandelen en het wandelen ook leuker en uitdagender maken. Uiteraard als je een jonge hond hebt, of een oudere/geblesseerde hond, belangrijk om het bewegingsschema in de gaten te houden. Over het bewegingsschema voor de jonge hond schreef Monique du Pau deze gastblog.

Lijn

Je kunt variëren in met welke lijn je loopt. Als je je hond aan het leren bent zonder spanning op de lijn te lopen is een vaste lijn het makkelijkst. Met een flexilijn leert je hond namelijk dat als hij trekt hij meer lijn krijgt. Op die manier hou je het trekken in stand. De flexilijn is wel ideaal om te gebruiken voor bijvoorbeeld snuffelrondjes, of wanneer je je hond niet los mag laten, maar je hem of haar wel meer ruimte wilt geven.

Bij een snuffelrondje maak je een wandeling waarbij je je hond de tijd en ruimte geeft om rustig te verkennen en te snuffelen. Geur is heel erg belangrijk voor honden, zo doen ze allerlei informatie op over hun omgeving. Door de verschillende lijnen consequent voor de verschillende wandelingen te gebruiken, leert je hond het verschil tussen de wandelingen en kun je je hond aanleren dat hij aan de ene lijn meer ruimte heeft en aan de andere lijn wandelt zonder te trekken.

wandelen uitlaten flexilijn
Wandelen met flexilijn

Loslopen

Naast de wandelingen aan de lijn is het voor honden echt fantastisch om los te kunnen lopen. Voorwaarde hiervoor is wel dat het een veilige plek is en toegestaan is om de hond los te laten. Loslopen is van grote waarde voor honden, zo kunnen ze echt hun energie kwijt en naar hartenlust rennen en verschillende plekjes ontdekken. Ook zijn sociale contacten met andere honden vaak veel meer ontspannen als de honden beiden los zijn en kunnen ze makkelijker spelen. Pas het tijdstip en de locatie natuurlijk aan je hond aan. Is je hond wat minder sociaal, ga dan niet tijdens ‘hondenspitsuur’ wandelen. 

Afwisseling

Probeer ook eens wat variatie. Loop eens een ander rondje dan normaal of bijvoorbeeld op een ander tijdstip. Ga eens naar een ander losloopgebied dan dat je normaal doet, of spreek bijvoorbeeld af om met één van je hond zijn hondenvriendjes te lopen. Mijn hond is dol op het strand, dus af en toe ‘verras’ ik hem met een dergelijk uitje en dan krijg je dit soort taferelen 🙂

hond strand

Oefenen tijdens de wandeling

Wandelen is ook een mooi moment om te oefenen met je hond. Zo kun je bijvoorbeeld af en toe een aandachtsoefening doen, om meer focus te kunnen pakken, of bijvoorbeeld oefenen met afleiding.

aandachtsoefening hond
Aandachtsoefening

Wil je andere honden passeren zonder uitschieters aan de lijn of langs katten lopen als je hond daar aandacht voor heeft? Je kunt dan gebruik maken van bijvoorbeeld de ‘korte hier’. Deze oefeningen kun je zien in de filmpjes hieronder. 

‘Korte hier’ met koekje
‘Korte hier’ met spel

Lichaamstaal

Het kan ook interessant zijn om tijdens het wandelen eens naar je hond zijn lichaamstaal te kijken. Loopt je hond ontspannen mee aan de lijn? Merk je spanning in het lichaam van je hond, en zo ja op welke momenten merk je dit dan?

Op het moment dat je merkt dat je hond spanning ervaart, kun je proberen om je hond weer te laten ontspannen door bijvoorbeeld even een spelletje tussendoor te doen met een speeltje of door een klein snuffelspelletje te doen door bijvoorbeeld wat voertjes te verstoppen in het gras.