Drie dingen die je wilt weten over het trimster vak!

Dana's Trimsalon

Een tijdje geleden zat ik op de bank, na te denken over alle beroepen binnen de huisdierenbranche en hoeveel gevoel ik nog met al die beroepen heb. Na vanaf mijn 16e een aantal jaar in de praktijk te hebben gestaan, ben ikzelf vooral de boeken ingedoken. Daarna werkte ik in de branche meestal achter mijn laptop en in projectteams mét huisdierprofessionals uit diverse vakgebieden.

Zittend en nadenkend op de bank besefte ik me dat het inmiddels 12 jaar geleden was dat ik een trimsalon van binnen had gezien. En daar borrelt het dan gelijk op… die nieuwsgierigheid! Hoe zou een dag in de trimsalon er tegenwoordig uitzien? Omdat ik de laatste weken weer aan het genieten ben van de afleveringen ‘Chantal Komt Werken’ laat ik me voor deze blog graag inspireren 😉 Vandaag: Sandra Komt Werken, hoe is het om hondentrimmer te zijn?!

hon·den·trim·mer

  1. Iemand die in een trimsalon vacht van honden verzorgd, wast, borstelt, plukt, scheert, knipt, ontwolt en effileert en daarnaast aandacht geeft aan verzorging van nagels, oren, ogen en anaalklieren van de hond.

trimsalon ingang

Start van de dag

Op een zomerse dag kom ik aan bij Dana’s Trimsalon in Anna Paulowna na openingstijd. De deur van het prachtige pand staat open, de natte handdoeken van de eerste wasbeurten hangen in een heerlijk zonnetje te drogen, twee trimsters zijn binnen hard aan werk. Ik zie twee bezette trimtafels en in totaal 3 grote honden in de salon. De blonde Bouvier Kyra wacht op haar beurt en kijkt relaxt toe hoe de dames hun werk doen. Wat een rust!

“Weet je zeker dat je vandaag wilt komen helpen? Wat zie je er netjes uit!”

Outfit van de dag

Dana moet lachen als ze mij aan ziet komen lopen en roept: “Weet je zeker dat je vandaag wilt komen helpen? Wat zie je er netjes uit!” Wat voor mij ‘een kloffie’ is dat ik vanmorgen uit de kast trok, ziet Dana als ‘nette kleding’ en ze is bang dat ik mijn kleren verpest. Hahaha, ik zit dan misschien meestal achter mijn laptop, maar mijn dierverzorgershart is nog altijd hetzelfde en vies worden hoort daar natuurlijk bij. Daar had ik rekening mee gehouden hoor 😉 Dana duikt gelijk de kast in en geeft me een trimjasje. Een beetje te groot, maar hoe leuk! Ik pas gelijk bij het interieur en voel me een volwassen trim-stagiaire, hoe tof is dat!

trimster in actie

Lekker meekijken

Dana gaat weer verder met Ami, een grote zwarte Barbet. Ze vertelt me ondertussen waar ze mee bezig is en hoe het reilen en zeilen in de salon er dagelijks aan toe gaat. Ik luister naar alle verhalen en geniet ondertussen van het vakvrouwschap dat Dana laat zien. Met haar inmiddels 12 jaar ervaring als zelfstandig trimster kan ik aan alles zien met wat voor een vakvrouw ik hier te maken heb. De band die ze heeft met hond op tafel, de rust die ze overbrengt op het dier, de pijnloze behandeling die ze hem ondertussen geeft en de prachtige coupe die langzaamaan tevoorschijn komt. Ja, dit is echt fantastisch om van dichtbij mee te mogen maken. Na een uur vertel ik Dana hoe meditatief het is om naar haar te kijken. Pure focus! Zo mooi om te zien. En je wordt er dus spontaan heel rustig van. Trimster Nadia, die ondertussen in de andere ruimte een Labradoodle aan het trimmen is, vertelt me dat ze dat herkent! Ze heeft tijdens haar opleiding en in de eerste maanden bij Dana’s Trimsalon heel veel meegekeken naar Dana’s technieken om ervan te leren. En ja, dat ‘rustgevende’ ervaarde zij ook. Mooi toch, als iemand dat zonder het door te hebben kan overbrengen op een ander 🙂

“Een hond krijgt bij de trimster meer aandacht dan wijzelf bij de kapper”

Wisseling van de wacht

Nadat twee van de grote honden inmiddels zijn opgehaald door hun eigenaar, worden er in de middag twee Teckels gebracht. Kwispelend staan Sjaak en Harry bij het hekje te wachten voordat ze naar binnen mogen. Ze begroeten Dana blij en vinden het duidelijk leuk om in de salon te zijn. Nog even wachten… bijna aan de beurt.

wassen in trimsalon

Aan het werk gezet

En ja, toen moest ik eraan geloven! Sjaak en Harry zijn toe aan een flinke wasbeurt en dat is mijn taak. Nadia zet alles klaar en legt me uit hoe het wassen in z’n werk gaat. De ene na de andere techniek en tip vliegt me om de oren. Een spetterende klus om te klaren! Fris en fruitig maak ik Sjaak en Harry handdoek-droog en doe ze een hondenbadjas om. Even wachten op hun plukbeurt.

trimster aan het plukken

Plukbeurt

De trimvingers komen tevoorschijn en ik zie aan Dana dat ze er zin in heeft. Plukken vindt ze enorm leuk om te doen. Vooral het prachtige resultaat wordt snel zichtbaar. The Power of Plukken zie je hieronder. Links is al gedaan, rechts moet nog gebeuren. Gaaf toch!

teckel bij trimster

De drie dingen die je wilt weten over het hondentrimmer vak

Deze ervaring laat me inzien dat er voor veel mensen nog een hoop te leren valt over het trimstervak. Ik deel mijn drie grootste inzichten daarom graag met jou:

  1. Trimster worden gaat veel verder dan alleen een opleiding volgen. Er komt onwijs veel kennis, techniek en ervaring bij het trimstervak kijken. Dit praktische beroep is vakwerk en eist veel doorzettingsvermogen en leergierigheid van degenen die het echt willen leren. Zowel theoretische en praktische vakkennis, als kennis van diergedrag, diergezondheid en ondernemerschap.
  2. Een hond krijgt bij de trimster meer aandacht dan wijzelf bij de kapper. De vergelijking tussen een trimster en een kapster is gauw gemaakt. Maar het grote verschil is toch wel, dat een trimster veel meer aandacht en zorg geeft aan haar klant. Het is intensief en daardoor lichamelijk, en ook emotioneel, een vrij zwaar beroep. De honden die ik vandaag zie zijn redelijk op hun gemak en gewend aan Dana’s behandelingen. Helaas zijn er nog altijd heel veel hondeneigenaren die hun hond niet van jongs af aan laten wennen aan een trimbehandeling of dierenartsbezoek, wat erg veel angst kan veroorzaken. Weet dat een trimster in deze gevallen héél veel moet geven om de hond (of kat/konijn) een behandeling te geven die hij verdient. Dit vak is dan ook niet voor iedereen weggelegd en de tarieven die je ervoor betaald zijn het meer dan waard!
  3. Een trimster moet flink aanpoten op een werkdag! Wauw, wat een werk! De tijd die in de kwalitatieve vachtverzorging zit is veel groter dan ik van tevoren verwachtte. De dag vliegt voorbij, er is weinig tijd voor pauze en iedere hond krijgt de aandacht die hij verdient. Wat een liefde voor het vak en honden moet je hebben om dit vol te houden. 

Hygiëne

Ondertussen breekt het einde van de dag alweer aan en is het tijd voor de afronding van de dag. Schoonmaken! Tja, de salon moet natuurlijk weer spik en span zijn voor de volgende trimdag die gaat komen. Water bij elkaar trekken, vegen, stofzuigen, dweilen, afwassen, was uithangen en ga zo maar door. Een schone salon komt er niet zomaar.

Afscheid met een grote glimlach

Tijd om weer naar huis te gaan. Wat een fan-tas-tische dag was dit! Wat een vakvrouwschap heb ik gezien, wat heb ik veel nieuwe indrukken opgedaan en wat hebben ze me weer het ‘gevoel’ met het trimstervak gegeven waar ik naar op zoek was!

trimsalon

Sandra komt vaker werken…?!

Misschien een gek idee hoor, maar het lijkt mij eigenlijk best wel leuk om eens in de paar maanden met een vakvrouw mee te lopen en te ervaren hoe een dag in een ander beroep eruitziet! Vond je het leuk om hierover te lezen? Laat me dat dan zeker even weten door hieronder een bericht achter te laten of te reageren op Facebook of Instagram. Wie weet krijgt deze rubriek nog een leuk vervolg 🙂

Sandra
Volg ons