Aaien en optillen konijn Daniël zorgt voor veel stress

konijn hanteren oppakken handen

Deze week kreeg ik via een Skype consult de casus van konijn Daniël op mijn bord. Mensen, aaien en optillen vindt ze eng. Ik neem je in deze blog graag mee in de casus en mijn advies.

Casus konijn Daniël

Jack & Daniël 🙂 zijn twee maanden geleden geadopteerd uit een opvang door konijnenbaasjes Marlou en Danny. De twee konijnen zijn gevonden en de opvang weet niets over hun verleden.

Voedster Daniël is erg verlegen en nerveus naar mensen toe. Ze houdt er niet van geaaid of opgetild te worden. Dit maakt het lastig om regelmatig een gezondheidscheck te doen. Ze raakt dan erg gestrest (probeert te vluchten door flink te trappen met haar achterpoten) en Marlou is bang dat Daniël zichzelf verwondt. Ze vraagt zich af of er een manier is om Daniël te laten wennen om opgepakt te worden.

Socialisatie bij konijnen

Er zijn beperkte studies gedaan naar de effecten van socialisatie bij konijnen. De resultaten van deze studies laten zien dat konijnen die vanaf de leeftijd van 10 dagen, dagelijks 10 minuten worden opgepakt, op latere leeftijd vaak makkelijker hanteerbaar zijn en minder stress ervaren. Indien een konijn op deze leeftijd ook nog in contact wordt gebracht met vreemde geluiden, geuren en objecten, is de kans kleiner dat het een nerveus konijn wordt.

Opvangkonijnen met een onbekende historie

Het lastige bij opvangkonijnen, is dat je niets weet over hun historie of ervaringen. Bijvoorbeeld of ze een gebrek hebben gehad aan socialisatie. Of juist vervelende ervaringen hebben gehad waardoor mogelijk op jonge leeftijd angst voor mensen is ontstaan.

Een konijn blijft een prooidier voor wie opgepakt worden niet natuurlijk is. Een konijn kan jou mogelijk als een bedreiging zien. Vandaar dat optillen, indien een konijn het niet gewend is, vaak stress met zich mee brengt.

Advies

Jack en Daniël zijn inmiddels gewend aan hun nieuwe omgeving. En dat zorgt ervoor dat Marlou en Danny meteen aan de slag kunnen met het volgende advies:

  • Ga bij Daniël op de grond zitten en biedt haar wat lekkers aan als ze jou benadert, maar probeer haar niet aan te raken of op te pakken. 
  • Geur is erg belangrijk voor konijnen, dus maak jezelf aantrekkelijker door je hand door de bodembedekking van haar hok, zoals wat vers hooi, te wrijven.
  • Introduceer daarna langzaam korte aaisessies over haar hoofd en schouder, terwijl je haar wat lekkers laat eten. Observeer of Daniël relaxt blijft waardoor ze niet de behoefte voelt om te vluchten of zelfs bijten. Je weet dat ze relaxt is, als ze blijft eten terwijl je haar aait.
  • Een konijn zal geen positieve associaties opdoen indien ze bang is. Het is daarom belangrijk dat je op haar tempo blijft oefenen met bovenstaande stappen en soms misschien een stapje terug moet doen omdat je te snel gaat voor haar. Dit kan soms frustrerend zijn en vraagt geduld.
  • Indien de eerste stappen goed gaan, ga je de tijd dat je haar aait iets verlengen, de volgende stap is dat je je handen op haar lichaam plaatst en dit en paar keer oefent zonder dat ze wil vluchten, alvorens je haar op je schoot tilt. Indien ze dan wegspringt, laat je haar gaan..
  • Als laatste stap til je haar op en zet haar weer rustig neer, zodat ze weg kan wanneer ze dit wilt.

Blijf belonen!

Vergeet je konijn niet na iedere stap meteen te belonen met wat lekkers en blijf dit ook doen!

Laatste tip:

Frequent oefenen werkt vaak beter dan af en toe heel lang oefenen.

Veel plezier met oefenen! Het vergt veel geduld om vertrouwen te winnen, maar het loont echt om op deze manier jullie relatie te versterken. Minder stress voor zowel jouw konijn als voor jezelf. En een nog betere band.

Heb je te maken met agressief gedrag? Lees dan mijn vorige blog eens om erachter te komen waar deze agressie en stress mogelijk vandaan komt.