Lentekriebels! Over zwemmen, jeuk, insecten en pollen

hond jeuk

Lentekriebels! En dan bedoel ik ze echt in alle opzichten! Zelf vind ik het altijd enorm mooi om te zien na een winter en herfst hoe alles weer langzaamaan groen begint te worden. En het is nog niet te warm om activiteiten met je hond te ondernemen. Maar de lente brengt ook wat andere kriebels met zich mee. Denk aan jeuk, insecten en pollen. Daarover meer in deze blog.

Zwemmen

Als de temperaturen stijgen kan water lekker verkoelend zijn. Zorg wel dat je hond niet te lang nat blijft na het zwemmen. Ze kunnen bij iets frisser weer te hard afkoelen. Dat is niet fijn voor het bewegingsapparaat. Bij warmer weer kan een vacht flink gaan broeien en kans geven op hotspots. Kijk voor veilige zwemtips naar de vorige blog van Eva.

Zwemmen om af te koelen

Jeuk

Bij sommige honden lijken lentekriebels wel heel letterlijk. Zo vanaf februari/maart, als de temperatuur gaat stijgen, gaan deze honden meer krabben zonder aanwijsbare reden van allergie, parasieten, noem maar op.

Als je vanuit de Chinese geneeswijze gaat kijken, dan zijn dit meestal de honden die van nature met veel hitte in hun lichaam zitten. Je herkent ze aan overmatig tranende ogen of druppelende neus. En ze lopen vaak het water in om letterlijk af te koelen en liggen graag op koele plekken.

Hugo, één van mijn teckels, is zo’n hond. In het voorjaar is de lever namelijk op zijn actiefste en kan bij deze types wat in een overdrive raken. Deze honden zijn prima te helpen met natuurlijke supplementen!

Wil je weten welk supplement het beste bij jouw hond past? Dan mag je mij uiteraard altijd een bericht sturen! Verder kun je met voeding ook al helpen. Mijd bijvoorbeeld ingrediënten als lam en geit. Dit zijn vleessoorten die erg verwarmend werken, zowel bij brok als vers vlees. Schakel bijvoorbeeld tijdelijk over op wat verkoelende diersoorten, zoals eend en kalkoen.

Prikkers, bijters en stekers

Bij zachte winters lijken ze niet te zijn weggeweest, maar zeker in het voorjaar duiken teken, vlooien, muggen, etc. weer massaal op. Net als bij mensen lijkt de ene hond hier gevoeliger voor dan de ander.

Wat echter voor elke hond geldt: zorg voor een goede weerstand! Daarmee bedoel ik goede voeding, voldoende rust en beweging, stress zoveel mogelijk beperken.

Verder kun je om je hond te beschermen ook middelen preventief inzetten. Persoonlijk zou ik voor een natuurlijk middel gaan. Dit zodat de weerstand van de hond niet wordt aangetast, maar ook voor de veiligheid van het milieu en jezelf! Een mooi preventief natuurlijk middel is STOP! Animal Bodyquard bijvoorbeeld.

Pollen

Het klinkt misschien raar, maar ook honden kunnen allergisch zijn voor omgevingsfactoren zoals pollen, huisstofmijt, grassen, etc. Deze neem je echter niet zo makkelijk weg. Hoe je dan toch verlichting kunt geven is bijvoorbeeld met Scutellaria (Glidkruidwortel). Dit werkt als een natuurlijk anti-histamine, het onderdrukt dus allergische reacties.

Vragen?

Heb je over één van deze onderwerpen vragen? Stel ze gerust en ik help je graag verder!

Laatste berichten van Jill Kinkelaar (alles zien)