Mens en dier aan de etherische olie, hype of essentieel?

Etherische olie voor dieren

Steeds vaker kom ik het tegen, het gebruik van bepaalde oliën. Mensen gebruiken het bijvoorbeeld ter ondersteuning bij klachten en ook bij dieren wordt het steeds vaker toegepast. Is dit een nieuwe hype? Doordat het nu behoorlijk in opkomst is, lijkt dat zeker zo. Maar het gebruik van oliën is al ouder dan de weg naar Rome 🙂 In deze blog vertel ik je er meer over en beantwoord ik de veelgestelde vragen.

Etherische oliën

In het oude Egypte werden oliën al veel gebruikt. Als parfum, bij rituelen, maar ook ter ondersteuning bij bepaalde klachten. Over wat voor een soort oliën ik het heb? De essentiële oliën. Alhoewel het beter is om etherische oliën te zeggen. Essentieel wil namelijk zeggen dat je niet zonder kunt, zoals bepaalde vitaminen essentieel voor ons zijn. En dat is niet zo. Het is eigenlijk een te letterlijke vertaling van het Engelse Essential Oils.

De werking van etherische oliën

Dat een olie op de huid kan werken of tegen klachten als je het inneemt, daar kunnen veel mensen zich wel wat bij voorstellen. Maar hoe kan een geurtje nu iets aan je gemoedstoestand doen? Daarvoor ga ik eerst even in op de werking van de hersenen.

In de grote hersenen ligt het limbische brein. Dit gedeelte is betrokken bij o.a. emoties en herinneringen. Op dit gedeelte van de hersenen werkt een olie als je het ruikt. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de geur van een kinderboekje als je daar nu doorheen bladert. Dat brengt weer herinneringen boven van dat het bijvoorbeeld in je kindertijd werd voorgelezen. Net als dat veel mensen wel weten dat bijvoorbeeld lavendel ontspannend werkt. Geuren kunnen dus invloed hebben op hoe jij je voelt. Pepermunt werkt verfrissend. En van sinaasappel word je blij. Verder hebben oliën de werkzame stof van de plant, bloem of boom waar ze vanaf komen. De oliën worden geperst uit bijvoorbeeld de bladeren of de bloem of door hoge druk uit de bast van bepaalde bomen gehaald.

Het gebruik van etherische oliën

Je kunt de oliën op verschillende manieren gebruiken. Verdampen in een diffuser, alleen met een trilplaatje zodat het niet warm wordt. Bij het verwarmen van een olie verliest het namelijk zijn werkzame stof. Op de huid, al dan niet verdund met een draagolie. In producten, denk aan zalf of crème. Sommigen (de niet hete oliën) kun je innemen, puur, in water of in bijvoorbeeld een theelepeltje honing.

Baat het niet schaadt het niet? 

diffuser etherische olie

Diffuser voor etherische oliën

Nou… die vlieger gaat niet op! Diffusen is de meest veilige manier van gebruik en eigenlijk voor mens en dier altijd wel te gebruiken. Bij gebruik op de huid is het van belang dat er verdund wordt naar leeftijd (bij mensen) en gewicht (bij dieren). Start altijd verdund voordat je het puur gaat gebruiken, want overgevoeligheden zijn mogelijk. Houdt rekening met medische indicaties en medicatie. Om even een voorbeeld te geven, er zijn oliën die bloedverdunnend of bloeddrukverlagend werken. Dit kan een voordeel zijn, maar kan ook niet de bedoeling zijn. Zelfs als je het alleen op de huid gebruikt kan het invloed hebben, omdat de huid permeabel (doorlatend) is en het op die manier alsnog in de bloedbaan terechtkomt. Daarnaast zijn er ook nog de zogenaamde ‘hete’ oliën. Deze moet je juist verdunnen, omdat ze anders branderig kunnen aanvoelen. Ook niet geheel onbelangrijk als jij of je dier met sport bezig zijn, is dat sommigen op de dopinglijst staan.

Zijn etherische oliën voor alle dieren geschikt?

In principe wel, alleen wisselt het heel erg hoe je de oliën toedient of welke je gebruikt. Bij paarden werkt het bijvoorbeeld heel goed om op de huid toe te dienen, terwijl je dit bij knagers of katten juist niet doet. Verder hebben katten ook hele andere leverenzymen, dus katten kunnen een aantal soorten oliën niet verdragen. Belangrijk is om alle informatie in te winnen bij een professional, voordat je ermee start.

Hoe het zit met de prijs/kwaliteitsverhouding

Ik begrijp goed dat veel mensen schrikken van de prijs bij de aanschaf van pure zuivere oliën. Zeker als je dit vergelijkt met oliën die je bijvoorbeeld bij een natuurwinkel of tuincentra aanschaft. Maar daar zit ‘m dus ook het verschil. Zuivere oliën zijn nooit schadelijk! Op verdunde of chemische oliën staat vaak een waarschuwing dat het irriterend is en dat je het niet in mag nemen. Ook is het heel belangrijk dat de planten/bomen/bloemen waar de olie uit gewonnen wordt op hun originele plaats groeien. De klimatologische omstandigheden hebben namelijk invloed op de werkzame stof! Vergelijk het maar eens met een aardbei uit de kas of een aardbei die zon heeft gezien. Die laatste is vaak veel smaakvoller.

“Moet ik ook aan de olie?”

Die keuze laat ik helemaal aan jou. Zelf gebruik ik de oliën wel, zowel privé als in de praktijk. Het zijn geen wondermiddelen (al lijkt dat soms wel zo moet ik eerlijk bekennen), wel zijn het hele mooie ondersteunende producten. Er is berekend dat wij op een gemiddelde dag met 500 soorten chemicaliën in aanraking komen. Van huidverzorging tot schoonmaakmiddelen. Als jij dit drastisch wilt verminderen, dan helpen de oliën daar zeker bij. En heel praktisch, als je bijvoorbeeld vis hebt gebakken in huis of je hond heeft door de viezigheid gerold, dan is het heel fijn om je huis lekker te laten ruiken zonder dat je hoofdpijn krijgt door chemische luchtverfrissers 🙂

Heb je vragen, stel ze hieronder gerust. Wil je liever privé je vraag stellen? Mailen mag altijd! Onze webshop is onderweg, wel verkopen we de oliën of diffuser nu al. Geïnteresseerd? Neem dan even contact met ons op.

Laatste berichten van Jill Kinkelaar (alles zien)