Loslopende konijnen in huis, kan dat wel?

loslopende-konijnen-in-huis

Uit ervaring – Oké, ik geef toe: ik ben konijnenfreak! En hier in huis ben ik gelukkig niet de enige. Ik woon samen met mijn vriend en twee pluizige rakkers: James & Jessie. Voor de lezeressen geboren in de jaren negentig: ja die namen herken je ergens van, Team Rocket…. Maargoed, daar gaat deze blog natuurlijk niet over.


Woonsituaties en konijnen

Over de jaren heen heb ik diverse woonsituaties mét konijn(en) kunnen testen. Toen ik nog bij mijn ouders woonde zat konijn Noortje eenzaam in een klein hok in de tuin. Op kamers woonde Charlie gezellig met mij samen. En sinds ik samenwoon, leven James & Jessie samen in de ‘konijnenkamer’ en kunnen ze de woonkamer in zodra wij thuis zijn.

Ja, het konijnenwelzijn is er wat betreft huisvesting zeer zeker op vooruit gegaan. De woonsituatie van Noortje zou ik nooit meer in mijn hoofd halen, maarja, die ervaring en kennis had ik in 2008 nog niet. Hieronder in het kort waarom ik de situatie van Noortje niet zou herhalen.

Loslopende konijnen in huis…

Ja, dat kan zeker! Sterker nog, het heeft de absolute voorkeur en verhoogd het konijnenwelzijn aanzienlijk. Een konijn heeft vanuit het natuurlijke gedrag beweging nodig. Het zorgt o.a. voor een goede darmwerking en helpt afwijkend gedrag te voorkomen/verminderen.

Natuurlijk betekent het ruimte geven aan je konijn(en) wel dat de leefruimte ‘konijn-proof’ gemaakt moet worden. Elektrische kabels, smakelijke meubelen en interessante knaagbare voorwerpen op de grond zijn niet veilig. Train je konijnen wat wel en niet mag en geef ze voldoende verrijking door bijvoorbeeld wilgentakken en speelballetjes. Over trainen in een latere blogs meer. 

“Train je konijnen wat wel en niet mag en geef ze voldoende verrijking door bijvoorbeeld wilgentakken en speelballetjes.”

Ik ga nu niet beweren dat James & Jessie hun tanden nog nergens hebben ingezet. Ook ik heb de nodige knaagsporen in huis. Grappig is echter wel dat het knagen altijd wordt gedaan als ik in de buurt ben. Iets met aandachttrekkerij misschien…

Vijf tips voor loslopende konijnen in huis

Misschien ben je ook van plan jouw konijn(en) meer ruimte te geven, of doe je het al maar kun je wel wat tips gebruiken. Over de jaren heen ben ik steeds handiger geworden. Deze tips deel ik dus graag met jou.

Tip 1: Leer je konijn gebaren en geluidjes
Een aantal lezeressen lacht me nu vast uit. Snap ik! Een aantal jaar geleden had ik hetzelfde gedaan, maar het is superhandig. Met een paar keer kloppen aan de zijkant van de ingang van het hok, heb ik James & Jessie in hun hok zonder ze te lokken met voer. Daarna beloon ik ze natuurlijk wel. Ook woorden als “Nee”, “Ga terug” en “Goed zo!” kennen ze maar al te goed. Vrijheid is leuk, maar er zijn wel grenzen 😉

Tip 2: Traphekjes
Ja, je leest het goed. Met een traphekje kun je ook deuren en openingen afzetten. Ideaal om je (vaak zeer slimme en snelle) konijn in een bepaalde ruimte te houden.

Tip 3: Een ren werkt meestal niet voor middelgrote en grote konijnen
Een voor de hand liggende manier om je konijn meer ruimte te geven is het plaatsen van een ren. Zeker een optie, het biedt meer bewegingsvrijheid dan alleen een hok of kooi. Mijn ervaring is alleen dat middelgrote konijnen sterk en slim genoeg zijn om mét ren door de kamer te lopen. Ook de ietwat ondeugende types hebben de vrijheid met één sprongetje gevonden. Start je net met het laten wennen aan meer ruimte in huis? Dan is een ren natuurlijk wel een makkelijk hulpmiddel.

Tip 4: Visite
Wij hebben al heel wat visite versteld doen staan van onze woonsituatie mét konijnenkamer. Houd er wel altijd rekening mee dat visite niet gewend is aan loslopende konijnen. Een simpele wandeling naar de wc of schuiven met een stoel kan problemen opleveren. Bij ons in huis loopt James al snel in de weg en huppelt rond met de vraag: ‘Krijg ik nu iets lekkers?!’ De visite hiervoor waarschuwen is een absolute aanrader.

Tip 5: Observeer
Het meest fantastische aan loslopende konijnen is dat ze natuurlijk gedrag vertonen. In het begin kun je het misschien niet meteen herkennen, maar: de ervaring leert! Neem af en toe eens de rust om je konijn(en) te observeren. Wanneer zijn ze in rust, gespannen, vrolijk?! Als je dat gedrag leert herkennen, herken je ook heel snel afwijkingen. En afwijkingen duiden vaak op gezondheidsproblemen die binnen korte tijd opgelost moeten worden. Ook over dit onderwerp later meer.

 

Ik vind het leuk om mijn ervaringen en tips te delen, maar ben ook heel benieuwd naar die van jullie. Hoeveel ruimte hebben jouw konijnen? Heb je al eens geprobeerd ze los te laten in de woonkamer? Waarom wel/niet? Vertel!

 

Tot een volgende post!

Sandra
Volg ons