Essentie van trimsalons voor honden, katten & konijnen

dana trimsalon

We zitten midden in de tweede Lockdown en voor iedereen brengt dit problemen met zich mee. Helaas kregen ook trimsalons de mededeling dat wij onze deuren moesten sluiten. Hier kan ik me helemaal over uitlaten, maar dat is niet mijn doel. In deze blog wil ik mijn visie delen waarom trimsalons behoren tot de vitale sector voor gezelschapsdieren. 

Wat het trimmersvak betekent

Het trimmen, oftewel toiletteren, van honden, katten en konijnen (soms zelfs cavia’s) houdt veel meer in dan wat het oog ziet en wat velen denken. Helaas… wij knuffelen en vertroetelen niet alleen maar lieve diertjes om ze weer mee te geven aan de baas. De werkelijkheid is dat wij keihard werken aan de huid- en vachtgezondheid van deze dieren. 

Zie trimsalons als tussenpersoon

Je kunt ons zien als een tussenpersoon. We zien jouw huisdier vaak genoeg om een band te krijgen. Dieren kennen onze werkwijze, vertrouwen ons en niet geheel onbelangrijk, ze kennen onze regels… maar we zien ze niet zo vaak om blind te worden voor de kleine veranderingen die zich laten zien. 

Kennis en vakmanschap

Wij herkennen door onze kennis en vakmanschap al snel de kleinste veranderingen in gedrag, houding, huid en vacht. Omdat we jouw huisdier van top tot teen behandelen, veel contact maken en alles van dichtbij bekijken en voelen, ontwikkelen wij een soort magische tool namelijk ‘het fingerspitzengefühl’.

‘Magische’ tool

Met deze, toch wel magische, tool kunnen wij klitten en vilt opsporen, maar ook veel andere onaangename kwaaltjes. En als we iets hebben opgemerkt, verwijzen wij regelmatig door naar de dierenarts.

Cruciaal voor het dierenwelzijn

Onze positie als tussenpersoon is in veel gevallen cruciaal voor het dierenwelzijn. We zijn vaak iets laagdrempeliger dan de dierenarts en omdat klanten veel contact met ons hebben kunnen we snel handelen bij problemen.

Hier ben ik bezig met het uitblazen van dichtgeslagen vacht door gebrek aan onderhoud. Dichtgeslagen huid leidt tot verstikking van de huid, hotspots en beschadiging van de huid zoals scheuren en wonden 

Vachtverzorging van essentieel belang

Buiten medische problemen om, komen we veel in contact met honden, katten en konijnen waarbij vachtverzorging van essentieel belang is! Om te voorkomen dat er klitten en vilt vormen, hebben ze regelmatig onze behandeling nodig. Want wat ons lukt, lukt niet altijd bij de baas. Je zou ons tovenaars kunnen noemen 😉

vilt hond wat trimsalons zien

De gevolgen van vilt zijn groot!

En dat vilt is écht een groot probleem! Wanneer dit niet verwijderd wordt kan dit veel gevolgen hebben voor het welzijn van het dier. Denk bijvoorbeeld aan: wonden, verstikking van huid dat kan leiden tot afsterven, ontlasting in de vacht dat ongedierte aantrekt, hotspots en ga zo maar door! 

Als vriend voor je dier, tussenpersoon voor de dierenarts/baasje en meester in de verzorging van huid en vacht… ons beroep is cruciaal voor het welzijn van onze gezelschapsdieren!