Voorkom spierpijn bij de hond

Trainen hond spieren

Hoe je de vacht van jouw hond verzorgt weet je vaak wel, maar wat kun je voor de spieren van je hond doen? In deze blog vertel ik je daar meer over.

Wat is een spier?

Een spier is een weefselstructuur van cellen die kunnen samentrekken en ontspannen. Daardoor is beweging mogelijk. Spieren geven samen met botten en huid, vorm aan het lichaam. Ook zijn spieren een warmtebron. De warmte die vrijkomt bij beweging van de spieren is eigenlijk een restproduct. 

Wat heeft een spier nodig?

We gaan even de diepte in ūüôā Spieren hebben brandstof nodig om te functioneren. De brandstof voor spieren komt uit voeding en bestaat¬†uit een fosfaatpool, melkzuursysteem en zuurstof. Dit werkt op de volgende manier:

Fosfaatpool: Dit is de eerste fase. Dit zijn de voorraden ATP en CP rond een spiercel. ATP (adenosin-trifosfaat) en CP (creatinefosfaat) zijn energierijke fosfaatverbindingen. ATP kan een spier een paar seconden laten samentrekken, CP zorgt voor een tweede ronde energie. Samen is dit voldoende voor ongeveer 20 tot 30 seconden lichte en 10 seconden maximale inspanning van een spier.

Melkzuursysteem: Dit systeem heeft wat seconden nodig om op gang te komen. Maar tegen de tijd dat de voorraden ATP en CP verbruikt zijn is het systeem goed op gang. Bij lichte inspanning bereikt het systeem na ongeveer 45 seconden zijn maximum. Na ongeveer twee minuten is het systeem uitgeput. Het melkzuur wat ontstaat is een restproduct. Ophopingen hiervan zorgen voor spierpijn!

Zuurstof: Vanaf de start van inspanning komt dit op gang. Alleen duurt het even voordat hart en longen aan deze vraag kunnen voldoen. 

Hoe zorg je voor de spieren van jouw hond?

Voeding: Om de brandstof voor spieren te kunnen leveren heeft de hond goede voeding nodig. Of dat nu vlees of een brok is, check hier of jouw hond het goed doet op zijn of haar voeding.

Warming up & cooling down: Iedereen die zelf sport weet hoe belangrijk een warming up is, net zoals een cooling down. In het gunstigste geval als je dit niet doet ben je stijf, in het ergste geval loop je een blessure op. In de hondensport is het gelukkig steeds normaler om een warming up te doen en de cooling down komt ook steeds meer in zwang. De warming up zorgt ervoor dat de spieren aan hun brandstof kunnen komen. Ook is het heel belangrijk voor de gewrichten. Het duurt namelijk even voordat de gewrichtsvloeistof soepel is en zijn smerende werking kan uitvoeren. Meer over gewrichten en artrose lees je hier.

De cooling down helpt bij het afvoeren van melkzuur. Een goede cooling down bestaat uit rustig uitlopen en niet te vroeg inpakken in badjassen, etc. Vanuit de paardensport weten we dat het te warm inpakken niet goed is, omdat de spieren eerst hun warmte kwijt moeten. Dus zolang de hond nog in beweging is hoef je er niets aan te doen, pas als de hond minder gaat hijgen, stil staat of zit, nat is of als er een harde/koude wind staat, dan is het verstandig om bijvoorbeeld een badjas te gebruiken.

Training: Spieren hebben oefening nodig om sterk te worden, dus bouw oefeningen rustig op.

Rust: uhm rust? Jazeker! Als je een bepaalde spiergroep hebt getraind is het goed om deze spiergroepen twee dagen met rust te laten. 

Maar ik train helemaal niet met mijn hond

Ook als je niet een bepaalde hondensport uitoefent wil ik je toch iets op je hart drukken. Hoe vaak gebeurt het niet dat je naar een wandelgebied gaat met de auto, klep open en hoppa de hond knalt eruit. Lekker rennen en daarna hop de auto weer in. Veel beter is het om eerst 5 tot 10 minuten je hond rustig te laten lopen aan bijvoorbeeld de riem en dan pas lekker te laten rennen. Vervolgens weer 5 tot 10 minuten rustig naar de auto terug te lopen!

Zo belangrijk zijn spieren!

Los van het feit dat spieren voor beweging zorgen, zijn spieren ook heel belangrijk om afwijkingen op te vangen. Bijvoorbeeld bij een patella luxatie of heupdysplasie. 

Veel wandel en sportplezier toegewenst! Heb je vragen, stel ze gerust.

Laatste berichten van Jill Kinkelaar (alles zien)