Een hond introduceren bij een kat (of andersom)

introductie hond kat

Katten en honden zijn twee verschillende diersoorten, dat weten we allemaal. En ondanks dat ze verschillen, leren veel katten met honden vreedzaam samen te leven. Soms worden ze zelfs de dikste vrienden. Maar hoe kan je nu het beste een hond introduceren bij je kat of een kat bij je hond?

Socialisatie

Vanaf de geboorte van de kat is socialisatie belangrijk. Als ze tijdens deze periode een goed contact hebben gehad met honden en ze ermee opgroeien, is het een stuk makkelijker een nieuwe hond te introduceren dan wanneer ze dit hebben gemist tijdens hun leven. Dan heeft het waarschijnlijk meer tijd nodig.

En elke nieuwe hond is anders. Bij mij leven de katten en de hond goed samen, maar dit heeft tijd gekost. Soms krijgen we een hond op visite en dat vinden ze toch spannend. Ze herstellen wel sneller als de hond ook weet dat hij katten met rust moet laten.

Tijd

Het zou kunnen dat je andere gedragingen gaat zien dan je gewend bent van je dier. Het belangrijkste is dat je rust en veiligheid kunt bieden. Het kan echt wel maanden duren voordat de dieren volledig aan elkaar gewend zijn en ze ontspannen in elkaars omgeving kunnen zijn.

Het allerbelangrijkste is dat je er de tijd voor neemt en veel geduld houdt. Doordat de dieren zo verschillen in hun communicatie hebben ze de tijd nodig om elkaar te leren kennen en om aan elkaar te wennen. Zonder teveel angst, stress en agressie. Als je dit toepast geef je de dieren de beste kans om maatjes van elkaar te worden.

Stappen die je kunt nemen voor een nieuwe introductie

Voor elke nieuwe introductie van een dier waar de kat mee moet leven, is er een introductieproces. Weet dat of huisdieren met elkaar overweg kunnen, ook afhangt van hun persoonlijkheid en van hun instinct. Volg de volgende stappen om de kans op succes zo groot mogelijk te maken.

Geur

Beide dieren hebben een sterke geur. Je kunt gebruik maken van geuruitwisseling. Neem een handdoek mee naar het nieuwe huisdier en leg deze daarna in de woonkamer. Of laat je trui wat langer liggen als je bij de hond bent geweest.

Inrichting huis

Zorg ervoor dat de kat te allen tijde toegang heeft tot een hond-vrije plek. Creëer in de woonruimtes meerdere hoge ruimtes, zoals planken of meubels waar de katten op mogen. Zo kunnen ze, indien nodig, gemakkelijk aan de hond ontsnappen. Denk hierbij ook aan een aparte ruimte waar de kat kan eten, drinken en naar de kattenbak kan. Zorg dat dit in orde is ruim voordat de hond komt! Je kunt ook enkele schuilplaatsen of tunnels plaatsen in gehele woning om de kat zich veiliger te laten voelen.

introductie gelukt

Introductie

Het is verstandig om de huisdieren de eerste 3-4 dagen van elkaar te scheiden. Het helpt dat de dieren aan elkaars aanwezigheid kunnen wennen, zonder face-to-face contact. Zelfs als ze elkaar niet kunnen zien, kunnen ze elkaar wel horen en ruiken. Wissel af wie wanneer in de gemeenschappelijke ruimte mag komen, zonder dat ze elkaar zien.

Het idee is om ze te leren de aanwezigheid van het andere huisdier te associëren met leuke dingen, zoals eten. Verplaats bij elke voeding hun voerbak een beetje dichter naar elkaar toe. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een gesloten deur. Ga door met dit proces totdat elk huisdier rustig naast de deur kan eten.

Als het nieuwe huisdier een hond is, begin dan met het aanleren van basis commando of tekens, zoals ‘zit’ en ‘af’. Houd trainingssessies kort, aangenaam en lonend voor de hond. 

Zodra je huisdieren hun voer rustig naast de deur kunnen eten, kan je starten met de meet & greets in de gemeenschappelijke ruimte van het huis. Het is belangrijk om de eerste paar sessies kort en kalm te houden. Houd de hond aangelijnd of dichtbij je in de buurt en laat de kat komen en gaan zoals hij wilt. Houd geen van beide huisdieren vast in je armen. Als het dier agressief wordt of wil vluchten, kan het dier zichzelf en jou beschadigen. Vraag de hond om te gaan zitten en beloon hem met kleine lekkernijen voor kalm gedrag. Geef de kat ook iets lekkers en probeer de kat op die manier dichterbij te krijgen. Als één van de huisdieren agressie vertoont, leid ze dan rustig af en leid ze om. Gooi een speeltje voor de kat om hem de kamer uit te lokken, of roep de naam van de hond en beloon zijn aandacht. Breng de huisdieren terug naar veilige omgeving.

Herhaal deze meet & greet sessies dagelijks. Bewaar de favoriete snacks van je huisdieren voor als ze samen zijn. Als de kat de kamer probeert te verlaten, sta hem dan toe dit te doen en laat de hond hem niet achtervolgen. Probeer elke sessie te beëindigen voordat een huisdier stress of agressie vertoont.

Als de dieren goed met elkaar kunnen opschieten, laat ze dan samen los in de kamer. Geef de hond steeds meer ruimte met de riem en voorkom dat hij achter de kat aan gaat als hij opgewonden raakt. Als er spanning ontstaat, ga dan terug naar de eerdere introductiestappen en herhaal het proces tot dat de rust weer terug is. Zorg ervoor dat de kat te allen tijde toegang heeft tot die hondenvrije ruimte.

Het is belangrijk dat wanneer er geen toezicht is, de dieren uit elkaar te halen!

Ondersteuning

Er bestaan verschillende mogelijkheden om de dieren te ondersteunen tijdens de introductie. Toevoegen van geuren in de gemeenschappelijke ruimte om het dier gerust te stellen met, bijvoorbeeld Feliway friends, kattenkruid of catnip. Ook kan onze vakvrouw Jill van JK-Balance ondersteuning bieden met supplementen toegepast op jouw dier.

Echte maatjes?

Ik kan geen zekerheid geven dat een introductie altijd lukt en dat het goed gaat. Sommige dieren kunnen echt niet met elkaar samen leven. Of ze toleren elkaar of ze worden de beste vrienden. Het heeft de juiste aandacht en tijd nodig. Mocht je hulp willen bij de introductie, dan kun je altijd contact opnemen voor advies!

Aranka Duijff-Meester