Senior hond: tips, hulpmiddelen en ondersteuning

Eerder schreef vakvrouw Dana over hoe zij senioren behandeld in de trimsalon. In deze blog beschrijf ik wat je thuis kunt doen om het jouw senior zo comfortabel mogelijk te maken.

Beweging

“Rust roest”. Een bekende uitspraak die echt waar is. Blijf daarom lekker actief met jouw oudje. Denk je nu: “Tja, en dan de volgende dag zeker stijf zijn mand uit komen?!” Uiteraard is aangepaste beweging aan te raden. Dus geen extremen meer. Als je voorheen anderhalf uur ging wandelen dan kan dat nog steeds. Doe dit dan niet in één keer, maar verdeel het over de dag. Dus beter vaker kleinere rondes, dan één keer een grote. 

Als je hond van zwemmen houdt, dan is dat prima om te blijven doen. Mits hij zelf te water gaat en het niet alleen doet om een bal of iets te pakken. Je wilt namelijk dat het uit eigen beweging is. Door te gooien met iets kunnen ze over hun eigen grenzen gaan om maar bij het voorwerp te komen. 

zwemmen senior hond

Heeft jouw hond artrose? Kijk dan of je hond niet strammer wordt na zwemmen in koud water. Sommige vormen van artrose geven meer klachten bij kou en vocht. Ga je graag naar het strand? De vloedlijn is echt een perfecte bodem om te lopen alleen moet je daarvoor eerst door het losse/mulle zand. Een kleine hond til je nog wel op, een grote wordt wat lastig. Zorg dat je gecontroleerd, dus rustig, en eventueel aangelijnd door het losse zand loopt. Dan heb je de minste kans op verstappen en spierpijn de volgende dag. Loopt jouw senior nog naast de fiets of gaat hij mee met hardlopen? Zorg dan dat je het tempo zo aanpast dat hij lekker kan joggen/draven. Dit is veel beter dan galopperen (voor ieder hond overigens).

Hulpmiddelen 

Waar je hond vroeger misschien zo de auto in en uit sprong, kan hij nu misschien wat aarzelen of zelfs geen poging meer doen. Zet dan hulpmiddelen in! Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een loopplank, opstapje voor bij de bank, etc. Handig is om dit onder begeleiding bij bijvoorbeeld een hondenschool aan te leren. Anders heb je straks misschien een loopplank waar jouw hond niet op durft. Overigens is ergens op springen niet zo belastend als ergens vanaf springen. Dus springt hij nog wel zelf de auto in, dan hoef je dit niet te remmen. Wil hij er zelf uit, til de hond dan of gebruik een plank. 

Ligplaats 

Maak het de hond een beetje gemakkelijk. Zorg dat de hond niet over een enorme rand van een mand hoeft te klimmen. Verder lijken dikke fluffie kussens comfortabel, maar probeer zelf maar eens uit een zitzak op te staan 😉

Zelf ben ik erg fan van orthopedische bedden. Het lichaam wordt ondersteund, het is zacht, maar de hond zakt er niet in weg. Grote honden en zeker honden met een dikke vacht liggen niet graag op iets zachts, omdat dit snel te warm voor ze is. Ideaal daarvoor is bijvoorbeeld een BIA Bed. Dit zijn kunstlederen matrassen of manden. Zo kun je die oude botjes wat zachts aanbieden zonder dat het snel te warm wordt. Scheelt trouwens ook bij honden die eeltplekken op hun ellenbogen hebben van het op de vloer liggen!

orthopedisch bed senior oude hond

Supplementen

Naast bovenstaande tips kun je de senior hond ook ondersteunen met supplementen. Kies voor pure supplementen en een mooie omega 3 bron. Supplementen kun je inzetten voor het bewegingsapparaat (Glucosamine bijvoorbeeld), maar ook voor de psyche. Gebruik het voedingssupplement Cholodin als jouw hond wat dementie klachten krijgt zoals het niet meer weten wat hij ging doen, je soms niet herkent, vergeet dat hij al heeft gegeten of iets moelijker alleen kan zijn.

Dat je nog maar veel fijne tijd met jouw oudje mag hebben! En heb je vragen? Stel ze gerust!

Laatste berichten van Jill Kinkelaar (alles zien)