STAY@HOME-activiteiten met je hond

Bizarre tijden. Ook voor onze honden. Gelukkig kunnen we, op afstand van anderen, nog lekker wandelen met onze viervoeters. Wellicht ben je nu wel veel meer thuis met partner en kinderen… en slaat de verveling al toe? Hieronder een aantal leuke activiteiten om in huis te doen met je hond.

Activiteit #1 Wie niet weg is, is gezien! (Verstoppertje spelen met je hond)

honden activiteiten verstoppertje

Wat is er nu leuker dan je lievelingsmens zoeken in huis?! 🔍 Verstop jezelf ergens in huis en laat je hond jou zoeken. Om het extra leuk te maken kun je een snoepje of favoriet speeltje van je hond meenemen om hem/haar mee te belonen wanneer je bent gevonden. 

Zorg er wel voor dat je hond jou ook daadwerkelijk kan vinden. Maak het de eerste paar keer niet te moeilijk zodat je hond snel succes heeft.

Beheerst jouw hond de oefening “zit & blijf”? Dan kun je je op die manier snel verstoppen en vanaf je verstopplek zachtjes roepen als signaal dat je hond mag gaan zoeken. Je kunt je hond ook simpelweg even vast laten houden door iemand anders uit het gezin totdat hij/zij mag gaan zoeken. Een simpel spel, maar o zo leuk! 🤩

Activiteit #2 High tea (of High treat 😉)

Saaie namiddag? Organiseer een high tea!

1️⃣: Maak een goeie kop thee (of koffie) en iets lekkers voor jezelf. 
2️⃣: Zet je hond in een “zit & blijf” of zet hem/haar even in een andere ruimte. 
3️⃣: Neem een flinke hand beloningsvoer of eigen brokjes van je hond en verstop ze 1 voor 1 in de kamer. Heeft je hond dit nog nooit gedaan? Houd verstopplekjes dan nog makkelijk en zichtbaar, want je hond moet ze de eerste paar keer makkelijk en snel kunnen vinden. De volgende keer kun je ze dan steeds moeilijker verstoppen en zal je hond ook echt zijn neus gaan gebruiken om ze te vinden. Luister maar eens naar het geluid dat de neus maakt wanneer hij/zij gedreven op zoek is!
4️⃣: Leun achterover op de bank met je lekkers en geniet van jouw eigen speurneus die geheel zelfstandig op speurtocht is. Observeer eens hoe jouw hond zoekt; snel als een wervelwind of juist rustig en geconcentreerd? Gebruikt je hond meteen al de neus (in tegenstelling tot ons, het meest geniale speurorgaan) of toch ook de ogen?

Activiteit #3 Touwtje trekken 

Samen met je hond spelen is belangrijk; het versterkt jullie band en geeft plezier! Ook leuk om spel te combineren met gehoorzaamheidsoefeningen: vraag eerst een oefening zit/af/staan/pootje en beloon daarna met een gezellig trekspelletje. Hou het trekspel redelijk kort, laat je hond ook afwisselend winnen en het touw weer naar je toe brengen. Oftewel; houd het spel luchtig en afwisselend.
Een extra lang (fleece)touw met handvat is voor jullie beide fijn om vast te houden. Het is bij dit soort spel wel belangrijk dat je hond het woordje “LOS” goed beheerst. Oefeningen om dit aan te leren zijn super leuk! Lees er meer over in de blog LOS/VAST.

Let op dat je je hond tijdens spel niet straft! Als je hond iets ongewenst doet tijdens het spel, komt dat omdat hij/zij het juiste simpelweg (nog) niet van je heeft geleerd. Wordt je hond te wild of gaat hij/zij in je handen happen? Stop dan meteen het spel, leg het speeltje weg. Dat is een zeer duidelijk signaal voor je hond dat jij op die manier niet speelt. 

Hopelijk weet je al dat je je hond gerust kan “laten winnen” tijdens spel. 🏆 Verschillende studies hebben aangetoond dat het “winnen” voor de hond niet zo wordt beleefd als wij denken. Door je hond afwisselend te laten winnen wordt het spel met jou juist leuker, ben je voor de hond plezieriger om mee te spelen en zal hij/zij ook vaker met je willen spelen. 

*👨‍👩‍👧Laat je kinderen liever een speeltje gooien of de hond voertjes laten zoeken, want touwtje trekken is niet altijd even geschikt en veilig voor kinderen.

Activiteit #4 Sim salabim snoepje! 🎩

Goochel eens voor je hond! Pak een hondenbrokje of snoepje in één van je handen, vraag een “zit” aan je hond en steek beide gesloten handen (ver uit elkaar) uit naar je hond en laat hem/haar kiezen in welke hand het voer zit. Is je hond’ zijn/haar neus bij de juiste hand? Dan open je die hand en mag je hond het lekkers op eten.

Activiteit #5 Balletje balletje | Snoepje snoepje 🎩

Hetzelfde goocheltrucje als gisteren kun je uithalen met hard plastic bakjes of bekers. Gebruik er twee of drie en draai ze rond terwijl je hond voor je moet blijven zitten. Op jouw verzoek mag je hond zoeken onder welk bakje het snoepje ligt. Duikt jouw hond vol op het juiste bakje of gaat hij/zij voorzichtig snuffelen? Té leuk om te zien hoe jouw hond reageert. Gegarandeerd plezier!

Activiteit #6 Ruim je speelgoed nou eens op! 😄

Hoe cool zou het zijn als jouw hond zijn eigen speelgoed op kan ruimen?! Naast dat het er indrukwekkend uit ziet, is dit een intensieve training waarbij je hond hard na moet denken (en er dus moe en voldaan van wordt). Houd er dus rekening mee dat je steeds slechts 5 min per keer oefent, anders raakt je hond zijn concentratie- en leervermogen kwijt. Het duurt echt wel even voor je hond dit compleet beheerst, maar dan heb je ook wat! 😉

Je hebt nodig: geduld, een voertasje met écht lekker beloningsvoer (formaat: hap-slik-weg), een ruime krat of doos, speeltjes die je hond leuk vindt maar waar hij/zij niet helemaal wild van wordt.

Allereerst moet je hond gaan begrijpen dat het speeltje in de krat laten vallen belonend werkt.

Doorloop deze stappen:

1️⃣: Ga met je hond bij de krat zitten en leg het speeltje in de krat. Motiveer je hond om het speeltje te pakken. Pakt je hond het speeltje? Meteen belonen! Gebruik een beloonwoord als YES of SUPER en geef meteen daarna een snoepje. Ben je (en je hond) bekend met clickertraining? Gebruik dan zeker de clicker i.p.v. het beloonwoord. Je beloond nu nog zo snel waardoor je hond het speeltje ‘toevallig’ steeds weer boven de krat laat vallen om jou snoepje aan te nemen. Herhaal dit meerdere keren.

2️⃣: Nu doen we hetzelfde, maar nu geef je het speeltje vanuit je hand boven de krat aan je hond. Laat je hond het speeltje vallen in de krat? Beloon! Doet je hond dat nog niet? Beloon dan eerder, waardoor het speeltje weer in de krat valt. Wissel ook nog eens af met stap 1 ⤴️

3️⃣: Geef het speeltje aan je hond en zet de krat een paar centimeter verder weg. Snapt je hond al dat hij/zij het speeltje boven de krat los moet laten? Ga dan de cue “OPRUIMEN” zeggen net voordat je hond het speeltje boven de krat los laat. Blijf dat gedrag belonen en zet de krat steeds ietsje verder weg. Snapt je hond dit nog niet? Ga dan terug naar stap 2 ⤴️

4️⃣: Begin nu om het speeltje soms op de grond naast de krat aan te bieden. Geef de cue “OPRUIMEN”. Als je hond het oppakt, mag je gerust de krat een beetje naar hem/haar toe schuiven. Beloon altijd als je hond het speeltje boven de krat los laat. Gaat dit steeds goed? Dan ga je het speeltje steeds iets verder bij de krat vandaan leggen.

5️⃣: Gooi het speeltje weg en benoem de cue “OPRUIMEN”. Brengt je hond het speeltje naar de krat? Dan kun je dit hele spel gaan herhalen met steeds meer speeltjes op de vloer. Nu kan je hond daadwerkelijk zijn/haar eigen speelgoed opruimen!

Activiteit #7 Hoe heet dit speeltje❓

De studies vertellen ons dat honden zoveel intelligenter zijn dan je misschien zou denken. Ze hebben het vermogen om wel meer dan 200 woorden te leren! Breng dat in de praktijk door je hond te leren wat de naam is van ieder speeltje. 

Dit kan al op een speelse manier; benoem de naam van het betreffende speeltje wanneer je er mee speelt met je hond: “Jaaa dat is beer, pak beer, waar is je beer?” 🧸

Begin voorlopig eerst met het aanleren van de naam van 1 speeltje (afhankelijk van hoe vaak je oefent, kan het echt wel weken duren voordat de naam ook daadwerkelijk aan dat speeltje is gekoppeld). 

Breid daarna uit met een tweede, derde etc. Ga pas verder met een volgend speeltje te benoemen als je zeker weet dat je hond de voorgaande speeltjes echt op naam kent. 

Test eens of je hond na een tijdje onderscheid kan maken tussen 2 speeltjes: leg ze beide op een afstandje neer te leggen en benoem de naam van 1 van de 2 speeltjes te zeggen (gecombineerd met het signaal dat jou hond kent om het speeltje te mogen gaan pakken).

Activiteit #8 Kongfeest! 🥳

De makkelijkste manier om je hond plezierig zelfstandig bezig te laten zijn! Kijk hier welke maat en stevigheid jouw hond nodig heeft.

Voor de juiste beleving, vul je de kong helemaal tot de top met iets waar je hond écht een moord voor doet! 😉 Denk aan combi’s van kip, lever, pindakaas, vers vlees, nat voer. 

Google maar eens verschillende ‘Kong recepten’, het internet stroomt er van over. Uiteindelijk bepaald je hond de vulling, want je vult een kong natuurlijk alleen met lekkers dat je hond graag eet. Hoe smeuïger, hoe beter want dan is het ook leuker voor je hond om het eruit te lebberen. 

Een extra plus is dat je de Kong voor de ervaren hond ook kunt invriezen 🥶 waardoor ze er nog langer mee bezig zijn. Omdat de vulling er langzaam uit wordt gelikt (en dus smelt), is het veilig om de Kong bevroren aan te bieden. Hier vind je onder andere leuke Kong recepten.

Activiteit #9 Puzzel je suf! 🧩

Noem het hersenwerk, puzzelen, snuffelwerk of denkgame… je hond denkt waarschijnlijk maar 1 ding: DOEN! 🤩

Door je hond puzzels aan te bieden, kan hij/zij lekker aan de slag met snuffelen, onderzoeken en mentaal (met hun hersenen) bezig zijn. We dagen onze hond lichamelijk meestal best goed uit en lange wandelingen zijn ook heerlijk, maar mentaal komen veel honden nog iets tekort. Probeer het eens uit, je hond zal je dankbaar zijn.

Veel plezier! Laat je ons weten hoe jouw hond de activiteiten vond? 📷 of 🎥 zijn altijd welkom!