Help! Beestjes in de diervoeding!

Broodkever in hondenbrokken

Heb jij het weleens meegemaakt? Dat je een pak of een zak opent en er een paar vrolijke insectenvrienden je tegemoet komen? Dan is natuurlijk jouw vraag “Hoe komen deze beestjes daar nou?” en “Zaten de beestjes al in de verpakking toen ik dit kocht?” In deze blog vertel ik je er meer over.

Perfecte leefomstandigheden in huis

Vaak wordt er gedacht dat het aantrekken van insecten ligt aan de hygiëne van een huishouden, maar niets is minder waar! Met de 20 graden Celsius in jouw woonkamer en het voedsel (diervoeding) in de kast, maken we de leefomstandigheden voor insecten perfect. Hieronder noem ik de verschillende insectensoorten die de voeding van jouw geliefde huisdier ook wel lusten.  

Spekkever komt veel voor in hondenbrokken en gedroogde hondensnacks

De spekkever heeft zijn naam te danken aan dat zij vroeger gevonden werden in hammen die te droge hingen op boerenzolders. De larven en de volwassen kevers voeden zich met dieren of producten die van oorsprong dierlijk zijn. De spekkever heeft een bruinschild en is ovaal, de larven van de spekkever zijn kleine harige wormpjes. Spekkevers leven op droge, donkere plekken met een temperatuur van ongeveer 20°C.

Broodkever komt veel voor in knaagdieren- en konijnenvoeding en -snacks

Als je een larf van de broodkever in de verpakking vindt, kun je dit meestal al vanaf de buitenkant zien. De larven maken namelijk kleine ronde gaatjes in de verpakking om naar binnen te komen. De broodkevers en de larven ervan zijn dol op zetmeelhoudende producten. Volwassen broodkevers leggen eitjes op en in het product en de larve eet zich naar binnen. Na een paar dagen verpopt de larf tot een kevertje en vreet zich naar buiten. Dat zijn de kleine ronde gaatjes die je in de brokjes ziet, zoals hieronder op de afbeelding ook te zien is. De broodkever is op zijn best bij temperaturen boven de 18°C. Hoe warmer het is, hoe sneller ze zich voortplanten.

Kevers (broodkevers) op hondenbrokken beestjes
Broodkevers

Hoe komen ze in de diervoeding terecht?

Insecten komen op verschillende manieren in de diervoeding terecht. Waarschijnlijk heeft het voer te lang op dezelfde plek gestaan in te warme omstandigheden. De meeste dierenspeciaalzaken hebben ook een huiskamertemperatuur. Daarnaast zijn insecten in staat zich tussen de kleinste kiertjes van een verpakking te ‘wurmen’.  

Insecten in diervoeding voorkomen

Hieronder een aantal tips om insecten niet mee te laten eten aan diervoeding.

Tip 1: Koop een kleinverpakking. Zo hoef je de voeding niet voor langere tijd op te slaan. Daarnaast is het voor je huisdier ook fijn als ze telkens een vers product krijgen. 
Tip 2: Let op de houdbaarheid van het product. De gemiddelde diervoeding is tot 18 maanden houdbaar. Een kleine rekensom en jij weet hoelang dit product al op je heeft staan te wachten in de dierenspeciaalzaak. 
Tip 3: Bewaar diervoeding in een afsluitbare voerton. Het liefste een voerton waar je de deksel stevig op kan draaien zoals hieronder te zien is. Klepdeksels sluiten meestal niet goed genoeg af! 
Tip 4: Bewaar het voedsel beneden de 15°C. Onder de 15 graden kan een insect zich niet voortplanten of wordt de groeicyclus belemmerd.

Gebruik de kortingscode vrouwendier10 op voertonnen.nl

Omdat de vakvrouwen het belangrijk vinden dat je geen last hebt van beestjes in diervoeding, hebben we een kortingscode voor je geregeld! Met de kortingscode vrouwendier10 krijg je tot en met 31 maart 2020 10% korting op een voerton bij voertonnen.nl 🙂

Ik hoop dat deze blog jou heeft kunnen helpen om ongewenste gasten te voorkomen in het voedsel van jouw huisdier!

*Dit artikel bevat een samenwerking met voertonnen.nl

Ook interessant: Invloed van voeding op huid & vacht