Hond met allergie? Zo lees je etiketten op hondenvoeding

allergie hond

Wanneer je naar de dierenwinkel gaat om voor je geliefde viervoeter nieuwe brokjes te kopen, kijk je vaak naar wat er op de verpakking staat. Tegenwoordig worden de  uitgangspunten van een brok in allerlei chique termen vermeld. Ik snap heel goed dat je als eigenaar soms door de bomen het bos niet meer ziet. Vandaar dat ik in deze blog twee belangrijke termen uitleg die van belang is als je een hond hebt die allergisch op voedingen reageert.

Hoe onderscheid je een hypoallergene brokvoeding van reguliere hondenbrokken?

Hypoallergeen is een term die vaak wordt gebruikt op hondenvoeding. Alhoewel het geen vastgelegde claim is, kan het voor jouw hond wel degelijk de oplossing zijn. De definitie van hypoallergeen is dat de kans van een allergische / overgevoelige reactie op de hondenbrok is verkleind.

Hypoallergeen kan op twee verschillende manieren geclaimd worden namelijk: 
* Een gehydroliseerde eiwitbron
* Weinig voorkomende eiwitbron (zoals insecten, eend, witvis, kalkoen)
Daarnaast kan er gebruik gemaakt worden van eventueel één koolhydraatbron.

Allergie hond

Voedselallergie of voedselintolerantie

Voedselallergie of voedselintolerantie wil zeggen dat de hond reageert op een bepaald ingrediënt. Dit ingrediënt wordt een allergeen genoemd. Vaak is er verwarring over een intolerantie of een allergie. Deze aandoeningen kunnen gepaard gaan met dezelfde symptomen maar het zijn verschillende aandoeningen. Een voedselallergie is een reactie van het afweersysteem, wat zich uit in jeuk (10%-15% in combinatie met maag- en darmklachten). Een voedingsintolerantie is een reactie vanuit het verteringsstelsel wat zich uit in darmklachten en diarree.

Top 10 voedselallergenen bij de hond

  1. Rund 
  2. Zuivel
  3. Kip 
  4. Tarwe 
  5. Kippenei
  6. Soja 
  7. Lam 
  8. Varken
  9. Vis 
  10. Mais 

Wat is een eliminatie dieet? 

Een eliminatie dieet is dat jouw hond voor gedurende 8 weken een hondenvoer eet met een enkelvoudige eiwitbron die nieuw is in het voedingspatroon van jouw hond. Zo kan je uitzoeken of jouw hond klachtenvrij blijft.  

Wat doe je in een eliminatie dieet?

Het is belangrijk om te beginnen met een hondenvoer met een eiwitbron die nog onbekend is voor jouw hond. Dit voer je gedurende acht weken. Blijven de klachten weg bij jouw hond, dan introduceer je een tweede eiwitbron gedurende twee weken. Als de symptomen niet terugkomen, dan weet je dat ook deze eiwitbron niet de boosdoener was. Ga dan door naar de volgende eiwitbron, etc. Je gaat net zolang door tot je het allergeen hebt gevonden. Tegenwoordig wordt voor het eliminatie dieet vaak gekozen voor een KVV (vers vlees). Omdat deze vaak enkelvoudig te verkrijgen zijn.  Tegenwoordig zijn er ook steeds meer brokken geschikt voor een eliminatie dieet als je niet houdt van het gesmeer met vers vlees. Let goed op de toevoegingen, ook de vetten kunnen van belang zijn met elimineren. 

Zo doe je het eliminatie dieet goed!

Wanneer je met eliminatie dieet begint, houdt dan rekening met dat ook alle snacks die de hond krijgt afkomstig moeten zijn van dezelfde eiwitbron, anders heef jouw eliminatie dieet weinig zin. Denk hierbij aan alle snacks, trainers, snacks, kauwbezigheden maar ook het stukje vlees dat tijdens jouw avondeten op de grond viel 😉 Als een hond goed reageert op een bepaalde eiwitbron, neem daar dan niet meteen genoegen mee, anders kan je nog weleens tekorten veroorzaken.

Dit was nog maar deel 1 over het lezen van etiketten op hondenvoeding. Binnenkort meer over dit onderwerp.

Heb je vragen, mail mij gerust isabelle@bugsforpets.nl