Shiatsu voor huisdieren

In de eerste blog heb ik mij voorgesteld en verteld welke behandelingen ik toepas. In deze blog zal ik je uitleggen wat Shiatsu precies is en wanneer je het in kunt zetten voor je huisdier.

Wat is Shiatsu?

Shiatsu is een eeuwenoude Japanse acupressuur-techniek. Het maakt gebruik van de acupunctuurpunten, ook wel Tsubo’s genoemd. Bij Shiatsu zet je er geen naaldjes in, maar geef je druk met duim of vingers. Ook wordt er gewerkt op de banen die deze punten met elkaar verbinden, dit worden meridianen genoemd. Deze meridianen zijn verbonden aan organen in het lichaam. Daardoor kan de behandelaar niet alleen invloed uitoefenen op de spieren en het bindweefsel, maar ook op orgaan-niveau.

Wat kan Shiatsu voor jouw huisdier betekenen?

De behandeling zorgt voor fysieke en mentale verbetering. Zie het lichaam maar als een fabriek: als er ergens iets niet goed gaat, dan kom je dat in de hele fabriek tegen. Het verschil met acupunctuur is, naast het weglaten van de naaldjes, dat er ook stretches van de huid en ledematen wordt gedaan. Dit wordt gedaan om de meridianen te stretchen en is voor het losmaken van het bindweefsel (fascia). Wat ik zelf nog een voordeel vind, is dat je door de warmte van je handen nog directer de energie overbrengt. Dit maakt dat je ook de werking van een ontspanningsmassage hebt.

Wanneer zet je een Shiatsu-behandeling in?

Kiezen voor Shiatsu kan bijvoorbeeld bij onderstaande klachten:

 • Artrose
 • Allergieën
 • Vacht/huidproblemen
 • Incontinentie
 • Problemen in het gangwerk
 • Stram/stijf
 • Ouderdomsklachten
 • Hernia
 • Reis/wagenziekte
 • Behandeling van littekens (zowel postoperatief, als oudere littekens)
 • Verstoorde hormoonhuishouding
 • Als het dier niet lekker in zijn vel zit
 • Overige niet duidelijk te definiëren klachten

En nog veel meer! Maar heel belangrijk is dat je het ook preventief in kunt zetten. Dus ter voorkoming van problemen. Denk bijvoorbeeld aan dieren die veel sporten (agility, IPO, speuren) of zwaar werk doen (beveiliging, hulphonden, jacht). Maar ook met rasgebonden kwetsbaarheden kun je preventief veel doen. Denk bijvoorbeeld aan honden met een lange rug. Het is belangrijk deze goed te onderhouden ter voorkoming van een hernia.

Bij paarden zijn de preventieve behandelingen veel bekender. Dat heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat als je op je paard zit, je veel eerder voelt dat het ergens vastzit, dan dat je dat bij je hond voelt of ziet. Gelukkig raakt het ook voor honden steeds meer in zwang om preventief te handelen en je dier als het ware onderhoud te geven.

Is Shiatsu alleen voor hond en paard?

De behandelingen zijn toe te passen op alle diersoorten. Zo zie ik steeds vaker katten in de praktijk. Daarnaast heb ik ook al eens een Groene Leguaan en een varkentje behandeld. Het lastige is dat sommige dieren meesters zijn in het maskeren van pijn. Hierdoor zal je het bij sommige diersoorten lastig zien. Heel belangrijk is dus, dat jij je dier goed kent en daardoor afwijkende gedragingen snel herkent.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust!
Laatste berichten van Jill Kinkelaar (alles zien)