Je krijgt een konijn! 9 tips over je nieuwe huisgenoot

konijnen testen kauwwortels

Al een tijdje ben je ermee bezig, maar nu weet je het zeker: je wilt een konijn! Heel gezellig, zeker in huis. Toch is een konijn het meest onbegrepen huisdier van Nederland. Wist je dat?! Het is belangrijk om goed te weten waar je aan begint en om ervoor te zorgen dat jouw nieuwe huisgenoot het aan niets ontbreekt. Zo zorg je ervoor dat er geen welzijns- of gedragsproblemen ontstaan en wordt jouw konijn een hele gelukkige. In deze blog schrijf ik waar je op moet letten bij het houden van een konijn.

Een konijn alleen is eenzaam

Konijnen in de natuur leven samen in groepen. In Nederland zie ik helaas vaak dat het grotendeel van de konijnen nog steeds alleen gehouden worden. Als je ooit twee konijnen elkaar hebt zien wassen en lekker tegen elkaar aan hebt zien liggen (zoals James en Jessie hierboven), begrijp je waarom het zo belangrijk is dat een konijn niet alleen gehouden wordt. Een mens kan nooit een ander konijn vervangen, ook al geef je nog zo veel aandacht aan je konijn.

Geef konijnen voldoende ruimte

Twee kleine konijntjes hebben 4 vierkante meter aan ruimte nodig. Konijnen zijn actieve dieren. Ze rennen, maken sprongetjes en gaan ook graag de hoogte in. Een konijn moet in het hok rechtop kunnen staan en het liefst liggen ze op een verhoging bijvoorbeeld op een doos. Middelgrote en grote konijnen hebben dus nog meer ruimte nodig.

Konijnen zijn prooidieren

Konijnen zijn prooidieren. In het wild hebben ze overal vijanden en daarom zijn ze constant alert op gevaar. Instinctief zullen ze bij gevaar in eerste instantie bevriezen en vluchten. Het is daarom belangrijk dat er een schuilplaats beschikbaar is, zodat ze zich veilig kunnen voelen en zelf kunnen kiezen wanneer ze uit de schuilplaats komen. Denk aan een kartonnen doos of een tunnel.

Heb geduld en win vertrouwen

De eerste dagen dat je konijn in huis is kun je hem het beste een beetje met rust laten. Pak je konijn in ieder geval niet op! Je doel is: een band opbouwen en vertrouwen winnen. Praat tegen je konijn en laat het wennen aan de nieuwe geluiden en de nieuwe omgeving. Zet een ren om de kooi heen. In het begin niet al te groot. Bouw de hoeveelheid ruimte langzaam op terwijl je dagelijks minimaal een uur met je konijn(en) in de ren spendeert zonder dat je hen aanraakt.

Laat het konijn zelf naar je toekomen, steek je hand heel rustig hand uit en laat hem aan je ruiken. Gebruik voeren als een moment van interactie en geef wat lekkers zodat het konijn jouw aanwezigheid en hand ziet als iets positiefs.

Probeer je konijn zo min mogelijk op te tillen

Konijnen zijn van nature bang om opgetild te worden. Zoals ik net al schreef zijn ze prooidieren, in het wild worden ze alleen opgepakt als ze worden gegrepen door een roofdier! Door verkeerd of ongewild optillen kunnen konijnen bang of zelfs agressief reageren. Probeer dit dus zoveel mogelijk te vermijden. Als je konijn zo bang is om opgetild te worden, respecteer dat dan en maak gebruik van transportkooi om hem te verplaatsen. Je kunt hem hier in lokken met wat lekkers.

Steriliseren/castreren voor de zindelijkheid

Konijnen keutelen en plassen, naast dat ze hun behoefte moeten doen, ook vanwege territoriale gedragingen. Ze doen dit om hun eigen omgeving te herkennen en eventuele andere konijnen te laten zien “dit is mijn territorium”. Met het steriliseren en/of castreren van je konijn, verhelp je dit in de meeste gevallen.

Hooi is het basisvoer

Hooi is de belangrijkste voeding voor een konijn. 75% van de voeding zou dus uit vers hooi moeten bestaan, aangevuld met groenten en een beetje fruit. Je konijn zou elke dag hooi zo groot als het konijn zelf moeten eten. Probeer verschillende soorten (kruiden)hooi uit en kijk welke soorten je konijn het lekkerst vindt. Brokken zijn aanvullend! Een klein handje voer per dag is voldoende. Indien je konijn bijna geen hooi eet, heeft dit vaak te maken met de kwaliteit/versheid van het hooi of krijgt hij teveel brokken.

Dierenartsbezoeken horen erbij

Eén van de misverstanden over een konijn is dat het goedkope dieren zijn om te houden. Waarschijnlijk ontstaat dit beeld door de (dump)prijzen waarop zij online worden aangeboden. Daarnaast weten veel mensen niet dat vaccinaties en castratie/sterilisatie echt noodzakelijk zijn. Ik adviseer minimaal 1 tot 2 keer per jaar met je konijnen naar de dierenarts te gaan voor vaccinaties en een gezondheidscontrole. Wanneer konijnen niet gevaccineerd worden, is de kans aanwezig dat het dier overlijdt aan bekende konijnenziektes zoals Myxomatose en VHD 1 en 2. Helaas komt dit nog vaak voor omdat bijvoorbeeld besmet gras uit een weide wordt gevoerd aan niet-gevaccineerde konijnen.

Rammelaars (de mannetjes) worden het vaakst gecastreerd vanwege ongewenst gedrag of om hem te kunnen koppelen aan een vrouwtje (voedster) of andere gecastreerde ram. Voedsters worden niet standaard gesteriliseerd, omdat men hier vaak minder de noodzaak van ziet. Wat minder bekend is, is dat 50-80 % van de niet-gesteriliseerde voedsters ouder dan 3 jaar baarmoederkanker kunnen ontwikkelen waar ze vaak aan overlijden.

Tijdens de gezondheidscontrole worden tanden, oren, ogen en de algemene conditie gecontroleerd. Een prooidier zal alles doen om zijn pijn te verbergen. Dat werkt heel goed in het wild, maar het kan konijnen(h)ouders misleiden. Daarom is het noodzaak om direct naar een dierenarts te gaan op het moment dat je konijn zich anders gedraagt dan normaal. Komt hij je bijvoorbeeld altijd begroeten en ligt hij nu achter in zijn hok, dan kan dit een teken zijn van ziekte! Een konijn dat niet eet, afwijkende ontlasting of snot aan zijn neusje heeft zijn belangrijke signalen dat het niet goed gaat met je konijn. Twijfel niet en ga naar je dierenarts, omdat hulp nog vaak te laat komt.

Konijnen zijn actieve dieren

In het wild spenderen konijnen 70 % van hun tijd aan foerageren (voedsel zoeken en eten). Onze huiskonijnen vervelen zich al snel. Geef ze dus wat te doen en strooi de brokjes bijvoorbeeld door hun kooi in plaats van in een bakje. Geef voldoende om te knagen, zoals wilgentunnels of -ballen. Er is gelukkig heel veel te koop om ze bezig te houden. Door veel af te wisselen zorg je ervoor dat ze geboeid blijven en zich minder vervelen.

Veel plezier met je konijnen en laat me weten indien ik je ergens mee kan helpen.