Is jouw hond al gek op zijn halsband?!

tuigje halsband omdoen hond

Dat zou natuurlijk het mooiste zijn. Zowel voor jou als voor je hond! Een blije, relaxte hond is beter in staat om te leren en te onthouden dan een gestreste hond. Dus zeker aan het begin van je wandeling wil je ontspannen starten, zonder problemen bij het omdoen van een tuigje of een halsband, of bijvoorbeeld een jas.

Let goed op lichaamstaal!

Honden kunnen het omdoen van hun tuig/halsband onprettig vinden. Toch is dat niet altijd duidelijk te zien. In de praktijk zie ik honden die bevriezen (hun spieren aanspannen) bij het omdoen van een tuig/halsband. Vaak laten ze daarbij een tongel zien en kijken ze weg van de eigenaar. Mega subtiele signalen, maar wel ontzettend belangrijk om je ervan bewust te zijn! Dit soort lichaamstaal geeft namelijk aan dat je hond zich op dat moment zeer oncomfortabel voelt. Andere honden maken zichzelf heel duidelijk, als subtiele signalen eerder zijn genegeerd, door weg te lopen/rennen, niet naar buiten te willen of te grommen/bijten bij het forceren.

Dat is natuurlijk niet wat je wilt als eigenaar. Bij elkaar opgeteld doe je gemiddeld wel 1456 keer per jaar de halsband of het tuigje bij je hond om. Met de favoriete beloningen voor je hond en de juiste methode, is het omdoen van de halsband of het tuig heel goed te trainen. Met wat oefening kan ook jij ervoor zorgen dat jouw hond vrijwillig en ontspannen zijn koppie door het tuig steekt. Door er een positief spel van te maken is dit voor beide partijen ook nog eens erg leuk om te doen.

Als het omdoen van een tuig/halsband erg spannend is…

In de onderstaande video zie je verschillende voorbeelden van het positief aanleren van het omdoen van een halsband of tuig. Het is belangrijk om dit rustig op te bouwen d.m.v. zeer korte trainingssessies van 1 á 2 minuten per keer. Iedere trainingsstap moet meerdere keren herhaalt worden voordat je naar de volgende kan. Het belangrijkste is dat je hond een volgende stap aankan en het nog steeds leuk vindt om met je te werken. Dit bereik je alleen met beloningen die jouw hond ook écht als een beloning ervaart, denk bijvoorbeeld aan kleine blokjes kip, worst of kaas. Jij gaat tenslotte ook niet naar je werk voor een bosje bloemen 😉

Steekt jouw hond niet spontaan zijn kop door het tuig of de halsband? Leer dan eerst aan dat het aanraken van jouw hand een beloning oplevert. In de video kun je duidelijk zien hoe je dit handig kunt gebruiken bij de rest van de oefeningen.

Heeft jouw hond (grote) problemen met het omdoen van een halsband of tuig? Of heb je behoefte aan meer tips die aansluiten op jouw situatie? Dan adviseer ik je contact op te nemen met een gecertificeerde hondenschool of hondengedragstherapeut bij jou in de regio. Die vind je bijvoorbeeld hier.

Veel plezier met oefenen! 😀