Puppypakket! – “Maar ik wil eigenlijk een andere voeding geven”

puppy voeding

Gefeliciteerd, jij bent trotse eigenaar geworden van een prachtig pupje. Waarschijnlijk heb jij, je al voldoende laten adviseren door de fokker en een prachtig puppypakket ontvangen. Het kan zijn dat jouw mening of jouw levensstijl toch wat afwijkt van de richtlijnen die de fokker heeft aangegeven. In deze blog beschrijf ik waarom het niet verstandig is om in de eerste weken al een voedingsswitch te maken.

Het spenen van een pup

Alle honden zijn verschillend en ook elk nest is anders. Soms heeft de moeder hond te weinig melk en begint het bijvoeden al eerder. Normaal worden puppen vanaf 3 á 4 weken afgespeend. Voor het afspenen kunnen verschillende methodes gebruikt worden, namelijk:

  • Pap/blik
  • Vers Vlees
  • Week gemaakte puppybrokken


Ik zie mezelf nog zo staan in de keuken, staafmixer, weegschaal, spiervlees,
vuile pens, een laptop op het aanrecht en aan mijn oor
m’n mobiele telefoon. “Maaaam, waar speen ik de puppen mee af?!
Want op het internet staan allemaal verschillende dingen”.

Maag-darmflora

Puppen worden geboren met een steriel maag-darmflora. De moedermelk die ze drinken bevat een bacterie die hun maag-darmflora beschermd tegen slechte bacteriën. Wanneer je vers vlees bijvoert, of ermee afspeend, hou je de maag-darmflora in balans met goede en slechte bacteriën. De puppen kunnen hierdoor een goede weerstand opbouwen. In de huidige fokkerij zie je vaak dat puppen worden afgespeend op vers vlees en dat er in een later stadium (6/7 weken) een brokvoeding wordt toegevoegd.

Puppypakket

Daar sta je dan met jouw pup van waarschijnlijk acht weken jong en een puppypakketje! Zit er vers vlees bij, waar jij misschien wel helemaal niet op zit te wachten, want ontdooien en de bak schoonhouden is zo’n gedoe. Misschien heb je zelf al veel research gedaan en wil je overschakelen op de voeding die jou het meest geschikt lijkt voor jouw pupje en jouw levensstijl. Allemaal volkomen begrijpelijk, want het is jouw hond! Echter raad ik het af om meteen een switch te maken.

Wanneer switchen van voeding

In het jonge leven van jouw puppenkind zijn namelijk al heel veel veranderingen. Hij/zij is weg bij zijn moeder en bij zijn/haar broertjes en zusjes. Ook de omgeving is compleet anders. Er wordt verwacht dat hij/zij op eigen pootjes leert staan. Dan is zo’n puppypakket met de voeding die hij/zij al kende natuurlijk een mooie stabiele factor.

De tweede vaccinatie van jouw pup vindt in de tweede week van zijn/haar nieuwe onderkomen plaats. Het nieuwe onderkomen kan ook een impact hebben. Met de twaalfde week krijgt de pup zijn laatste vaccinatie. Als de pup daar goed op reageert, zou ik vanaf de veertiende week gaan kijken naar een andere voeding. Jouw pup heeft dan alle prikkels doorstaan en kan van start met een nieuwe voeding zonder uit balans te raken door te veel veranderingen.

Vragen?

Heb je vragen over voeding voor jouw hond, mail gerust naar isabelle@bugsforpets.nl!