Aan de slag: reiniging van het hondengebit – Bijzondere gebitten #2

tanden poetsen hond

In de vorige blog heb ik uitgelegd hoe het gebit van een hond in elkaar zit. Deze keer ga ik dieper in op de verzorging van het gebit.

“Moet je het gebit wel verzorgen? Ik geef mijn hond gewoon een kluif!”

Die uitspraak hoor ik vaker. En ja, het is gedeeltelijk waar. Kijkend naar de opbouw van het gebit, weten we dat een hond snijtanden, hoektanden en knipkiezen heeft. De kiezen kauwt een hond inderdaad wel schoon als hij graag kluift. Maar de snijtanden worden niet veel gebruikt om vlees van botten te schrapen, tenzij je je hond af en toe een vleesbot geeft. De hoektanden hebben als functie om de prooi te grijpen en vast te houden. Hoektanden worden dus eigenlijk niet meer gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn. Ook mondt er een speekselklier uit boven deze hoektanden. Dat zorgt ervoor dat er op die plek als eerste tandsteen gaat vormen.

Hoe gezond is het gebit van jouw hond?

De gezondheid van een hondengebit hangt van een aantal zaken af:

  • Erfelijkheid: hoe is het gebit van de ouderdieren?
  • Heeft de moederhond antibiotica gehad terwijl ze drachtig was of de pups zoogde? Antibioticagebruik bij het moederdier kan invloed hebben op het gebit van de pups, soms alleen op het melkgebit, soms zelfs op het blijvende gebit.
  • Het voer dat een hond krijgt: En nee, een bepaalde vorm brokjes gaat daar niet bij helpen. Het gaat om de samenstelling van het voer. Dus: zit er zo min mogelijk zetmeel in? Een hond heeft namelijk geen amylase in zijn speeksel om zetmeel af te breken. Zoals mensen dat bijvoorbeeld wel kunnen.
  • Hoeveelheid speeksel: dit heb je niet in de hand en is vergelijkbaar met mensen. De één redt het prima met één keer per jaar een controle bij de tandarts. De ander zal geregeld naar de mondhygiëniste moeten om tandsteen te laten verwijderen.
  • Onderhoud/verzorging van het gebit.

Tools om het gebit te reinigen

Oké nu je weet welke zaken er invloed hebben, tijd voor die reiniging! Maar waarmee en hoe reinig je het hondengebit dan?

Tandenpoetsen

Ja echt, er zijn speciale tandenborstels voor honden. Deze vind ik zelf prettig in de hand liggen. Daarnaast bestaan ze uit een grote en een kleine borstel. Zelf gebruik ik eigenlijk alleen de kleine kant, omdat ik een teckel heb en er anders niet zoveel plek meer in de mond over is. Het poetsen MOET met een fluor-vrije tandpasta of speciale hondentandpasta gedaan worden. Fluor is dan wel goed voor het glazuur, maar is wel puur gif! Aangezien een hond zijn mond niet spoelt en uitspuugt na het poetsen, is tandpasta met fluor geen optie.

Zeker in de aanleerfase kunnen honden het wat gek vinden. Daarvoor kun je i.p.v. een tandenborstel, een poetsvinger gebruiken. Zie afbeelding hieronder. Dit is een soort sokje voor over je wijsvinger waar de tandpasta op kunt doen. Het voordeel van zo’n poetsvinger is dat je veel gevoel hebt en niet snel te hard schrobt. Dit gebeurd met een tandenborstel sneller. Het nadeel van een poetsvinger is dat je niet volledig tussen de tanden komt als met een borstel. Ik wissel ze daarom af.

Krabber

Soms schaffen mensen een krabber aan. Net zo’n krabbertje als jouw eigen tandarts heeft. Een krabber is alleen handig als tandplaque, tandsteen is geworden. Plaque kun je wegpoetsen, tandsteen niet meer. Wat ik weleens hoor is dat mensen zeggen: “Ik plaag mijn hond niet met regelmatig tandenpoetsen, ik krab het af en toe wel weg.” Dit is om twee redenen geen goed idee: Ten eerste is tandsteen poreus en geef je schadelijke bacteriën een prima kans om zich te nestelen. Ten tweede maak je kleine krasjes in het glazuur, elke keer als je de krabber gebruikt. Daardoor kan tandplaque/steen zich nog beter hechten. “Maar dierenartsen gebruiken toch ook een krabber?” Dat klopt, maar zij polijsten de tanden daarna zodat de krasjes worden weggewerkt en het gebit dus weer glad is!

Mechanisch reinigen

Als een gebit zo slecht is óf de hond laat het echt niet toe, dan is mechanisch reinigen bij de dierenarts de enige optie. Het gebit zal worden gereinigd in een aantal stappen: tandsteen wegkrabben/ breken, de grote stukken worden handmatig gedaan. Dan komt de ultrasoon, de mechanische krabber, erbij die op de moeilijkste plekjes het tandsteen los trilt. Daarna wordt het gebit met een speciale polijstpasta gepolijst. Dit is de optie voor als er echt niets anders meer mogelijk is. De hond zal voor deze behandeling namelijk onder narcose moeten. En iedere narcose, al is het maar een roesje, is toch een hele belasting. Nieren en lever moeten het bijvoorbeeld aankunnen, net als het hart, en kortsnuitige rassen moeten geïntubeerd worden, de hond krijgt dan een buisje in de luchtpijp.

Aan de slag!

Voor je de praktijk in duikt, nog even wat belangrijke tips 🙂

  • Laat je hond goed wennen aan het reinigen van het gebit. Dus doe dit voorzichtig en train beetje bij beetje.
  • Houdt goed contact met het hoofd van de hond. Mocht hij wat gaan spartelen, dan steek je niet per ongelijk de tandenborstel te ver in zijn bek.
  • Klem de bek niet dicht, maar til alleen de lip op zodat je bij de tanden kunt komen. Op deze manier heeft de hond nog ruimte om zijn tong te gebruiken en te slikken.
  • Maak er geen houdgreep van, het moet wel leuk blijven. 😉

Heel veel succes met de verzorging van jouw kanjer!

Laatste berichten van Jill Kinkelaar (alles zien)