Herken jij het vachttype van jouw hond? – Hoe hoort het eigenlijk? (#3)

Hoe het ruien in zijn werk gaat….

Wat betreft ruien werken bijna alle vachttypen hetzelfde. Als basis geldt: Voor het wisselen van de dekharen, zullen eerst de naastgelegen wolharen (die zich in hetzelfde haarzakje bevinden) ruien. De wolrui begint bij het toenemen van lichtintensiteit, in het voorjaar. Gemiddeld duurt deze rui tussen de 6 en 8 weken. Na even op adem te zijn gekomen start de rui van het dekhaar in de nazomer. Rond het einde van oktober zal het grootste deel van de dekvacht zijn vervangen.

Voor alle typen geldt dat de vacht in de winterperiode in een soort slaapstand gaat. Dit komt door het tekort aan lichturen en heeft het voordeel dat de hond goed beschermd is tijdens de winter.

Wat voor type vacht heeft mijn hond?

In onderstaande tabel vind je welk type vacht jouw hond heeft.

Vacht type Voorbeeld ras Wolhaar Dekhaar Wol rui

Wisseling dekvacht

Stokhaar Duitse Herder, Labrador, Rottweiler, Corgi. x x Duurt ongeveer 6-8 weken begint in het voorjaar. Nazomer start het wisselen van de dekharen.
Langstokhaar Schotse Herder Langhaar, Keeshond, Samojeed, Groenendaeler. x x Duurt ongeveer 6-8 weken, begint in het voorjaar. Nazomer start het wisselen van de dekharen. Kan eens in het jaar of 1 x in de 2 jaar.
Kortharige vacht Kortharige Jack Russel, Dalmatiër, Boerboel, Staffords, Bulldogs, Boxers. x x Duurt ongeveer 4 weken. De wolrui kan 2 tot 3 keer optreden in het seizoen. Kan 2 tot 3 keer wisselen in het seizoen (feb-oktober)
Langharige vacht Maltezer, Briard, Tibetaanse Terriër, Bearded Collie x x De frequentie van de rui is afhankelijk van de vachtlengte en start in het voorjaar. De frequentie van de rui is afhankelijk van de vachtlengte en start  in de nazomer.
Halflanghaar Langharige Dashond, Ierse Setter, Welsh Springer Spaniël, Golden Retriever. x x De frequentie van de rui is afhankelijk van de vachtlengte en start in het voorjaar. De frequentie van de rui is afhankelijk van de vachtlengte en start in de nazomer.
Kroes- of krulvacht Poedel, Bedlington, Kerry Blue Spaanse Waterhond, Lagotto Romagnolo x x De frequentie van de rui is afhankelijk van de vachtlengte en start in het voorjaar. De frequentie van de rui is afhankelijk van de vachtlengte en start in de nazomer.
Ruwharige vacht Schnauzer, Welsh Terriër, Fox Terriër, Spinone, Ruwharige Dashond. x x De frequentie van de rui is afhankelijk van de vachtlengte en start in het voorjaar. De frequentie van de rui is afhankelijk van de vachtlengte en start in de nazomer
Viltvacht Puli, Komondor en Bergmasko. x x De frequentie van de rui is afhankelijk van de vachtlengte en start in het voorjaar. De frequentie van de rui is afhankelijk van de vachtlengte en start in de nazomer.
Naakthonden Peruaanse en Mexicaanse naakthonden x x Duur van 4 weken start in het voorjaar. In de nazomer start de wisseling van het dekhaar.

 

Uitzondering op de regel

De langstokhaar

Bij langstokhaar werkt de verharing net iets anders dan bij de standaard stokhaar. Dekharen hebben veel langer de tijd nodig om tot de maximale lengte te groeien, dit kan een jaar of langer duren. Deze haren kunnen zomaar meerdere seizoen meegaan. De wolharen zijn lang en wanneer ze loslaten zijn ze klitgevoelig. De rui van wolharen wordt geactiveerd door de lichtintensiteit en de dekharen zullen volgen na een rustperiode (zomer). Deze dekharen zullen niet altijd in het geheel worden vervangen. Dit komt door de lange levensduur van het haar.

langstokhaar

De langhaar

De dekharen hebben één tot meerdere jaren de tijd nodig om de volledige lengte te bereiken. Dit geldt ook voor de wolharen. De losgelaten wolharen zijn zeer klitgevoelig.

bearde collie

De half langharige vacht

Dit type vacht is net wat ingewikkelder dan alle andere vachttypes. Over het lichaam verspreid hebben de dekharen allemaal een verschillende lengte, denk hierbij aan de kop, voorkant van de benen, achterkant van de benen, de rug en broek. De langste vacht heeft ongeveer een jaar nodig om te ontwikkelen en dit geldt ook voor het wolhaar. De lange vachtwissel verspreidt over het lichtseizoen (voorjaar/zomer) en zal eindigen rond oktober. De losgelaten wolharen zijn erg klitgevoelig.

halflanghaar

Kroes- of krulharige vacht

De dekharen hebben één tot enkele jaren nodig om de maximale lengte te bereiken. Voordat deze gaat wisselen laten eerst de wolharen los, de duur van de cyclus is afhankelijk van de vachtlengte. De losgelaten wolharen zijn klitgevoelig.

kroeshaar

Viltvachten

De dekharen hebben één tot enkele jaren nodig om de maximale lengte te bereiken. Deze vacht bestaat ook uit verschillende groeicycli. Voor het dekhaar wisselt worden de wolharen eerst vervangen. Ook in dit geval is de duur van de wolrui afhankelijk van de vachtlengte. De losgelaten wol is klitgevoelig, maar dat is voor deze vacht ideaal. Honden met een viltvacht hebben speciale trimtechnieken nodig om deze goed te kunnen onderhouden. Dit noemen wij scheuren.

vilt vacht

De haarloze vacht

Eigenlijk is een haarloze vacht een aandoening aan de huid, genaamd hypotrichosis. Deze honden hebben haarzakjes in hun lichaam, maar te kort om een goede dekhaar en wolvacht te ontwikkelen. Mochten deze honden haar hebben, dan zie je dit op de schedel, polsen en staart punt. Dit vachttype heeft ook een verhaarcyclus en sluit zich aan bij de mozaïek verharing.

naakthond

In de hoop dat je nu een beeld hebt gekregen van de verschillende vachttypes, kunnen we nu aan het echte werk beginnen. Hoe ga je om met de vacht van jouw hond? Lees het in mijn volgende blog (die binnenkort online komt).

Lees hier blog 1 en blog 2 van de reeks: Hoe hoort het eigenlijk?!