Bezigheden voor actieve katten: tips van de gedragsdeskundige

Deze week geef ik leuke tips om je kat(ten) bezig te houden. Veel lees- en speelplezier!

‘Denk werk’25866_PLA_Trixie_Cat_Activity_Fun_Board_Katzenspielzeug_30_x_40_cm__weiss_2

Er zijn heel veel leuke denkspelletjes te koop en je kan zelf natuurlijk ook creatief aan de gang met dozen, wc rolletjes, wasmiddelballetjes, etc. Het houdt de actieve kat lekker bezig en zelfs de meest luie karakters kunnen hierdoor weer postief worden geprikkeld.

Activity bord

Met zorg ontworpen door een echte kattenkenner; het activity bord bevat allerlei elementen die de juiste zintuigen prikkelen. Dé ideale manier om ervoor te zorgen dat je kat echt moet werken/nadenken voor zijn/haar voer en niet alles in een keer kan opschrokken. Bron

Nachtelijke avonturen voor de kroegtijger66302_spielschiene_flashlight_cat_6

Voor katten die ‘s nachts hyper worden is het goed om overdag wat minder brokjes te geven en deze vlak voor je naar bed gaat in een zoekspelletje te verstoppen; ze zijn er even mee bezig, moeten hard nadenken en worden er lekker moe van. Klik hier en hier voor twee leuke voorbeelden! Bron

Sssst!

Superleuk al die speeltjes, maar het kan behoorlijk wat geluid maken. Daarnaast raakt je kat er na een tijdje op uit gekeken. De fireflie mat kan nog wat meer tijdverdrijf voor je tijgers bieden: de lampjes in de mat gaan random aan en uit, 981583_2reageren op aanraking en de mat schakelt automatisch uit als er niks mee wordt gedaan (hopelijk ligt je kat dan prinsheerlijk en voldaan te slapen).

Omhoog! Omhoog!

De uitspraak ‘de kat uit de boom kijken’ is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Veel katten zitten graag hoog en droog, op een eigen plekje waar niemand anders komt, om alles van een afstandje te bekijken. Katten willen van nature graag onderzoeken, jagen, klimmen, krabben en vooral indringers (andere katten) vermijden om eventueel conflict te voorkomen. Katten zoeken liever geen conflict op en kunnen dus gebaat zijn bij veel schuilplekjes die, naast uren speelplezier, ook voor rust kunnen zorgen. Klik hier voor dé website met uitgebreide informatie hierover. Afbeeldingsbron

Feliwayfeliway-verdamper

Toch nog wat stress in huis? Kijk goed naar de mogelijkheden van spel en eigen privé/rustplekjes in huis. Daarnaast kan Feliway ondersteunend werken bij stress.

FELIWAY bevat een specifiek feromoon voor de kat, namelijk het ‘kopjesferomoon’. Wanneer een kat zich prettig en veilig voelt in zijn omgeving, dan wrijft hij met zijn wang langs meubels, jouw benen of de hoeken van de muur en laat hierdoor een gezichtsferomoon achter. Deze gemarkeerde plekken en objecten worden door de kat als geruststellend en vertrouwd ervaren. FELIWAY® is een kopie van dit gezichtsferomoon (of ‘kopjesferomoon’) van de kat. Door de natuurlijke gezichtsferomonen van de kat in je huis te verspreiden, geeft FELIWAY® je kat een vertrouwd en veilig gevoel in zijn omgeving.

Er is ook iets nieuws: Feliway Friends Ik heb er nog geen ervaring mee, maar wellicht handig bij (te) veel onrust of wanneer conflicten uit de hand dreigen te lopen. Wel ervaring mee? Laat het hieronder weten in de reacties! Klik hier voor meer informatie. Bron